Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Demontáž ventilu

Od: thorb® odpovědí: 5 změna:

Dobrý den.

V zahrádkářské kolonii mám na pozemek přivedenou vodu tím způsobem, že ze země trčí asi 1 metr 3/4" trubka ukončená T kusem. Jedna strana má záslepku a na druké je namontován venti. Chtěl bych tento ventil vyměnit, jelikož špatně funguje, ale mám problém s tím že ani ventil ani záslepku nemůžu odmontovat. Asi časem zarostl. Chtěl bych se zeptat jestli někdo neví nějakou fintu jak tento ventil nebo aspoň záslepku uvolnit aby se dal odmontovat bez toho abych nějak poškodil přívodní trubku.

Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, můžete zkusit závit (štetcem) namáčet petrolejem a nechat působit. Možná i použít MD spray. A hlavně opatrně a přes dřevo nebo hadr po obvodu poklepávat. Zdravím!

jabraka*
hodnocení

2x

V každém případě to bez pořádného nářadí nepůjde.Někdy se podaří i trčící trubku spíše vyšroubovat ze země,než povolit ventil.Proto je při povolování potřeba zajistit trubku proti pootočení,svěrkou nebo pomocníkem.Pak je třeba rozměrný a masivní "hasák".Při montáži byla asi použita do závitu barva,je dobré závit prohřát letovací lampou,nebo autogenem.Někdy stačí i rozdělání ohníčku lihem,nebo benzinem,PEPO je také jednou alternativou.Osobně neznám situaci,kdyby se to nezdařilo.Pokud odolá i hrubému násilí,nezbude,než závit po délce rozbrušovačkou rozříznout.Pak už si dá říci.

JABRAKA

kjanik112*
hodnocení

0x

Když na to obyčejný plechový hasák nestačí, vypůjčte si od vodoinstalatéra kloubový hasák, ten zabere mnohem větší silou.

hujer123*

Mimochodem, z jakého materiálu je ta trčící trubka a ten T kus? Jestli je to pozink, tak ohřát plamenem a pak musí jít povolit. Samozřejmě by bylo lepší předtím vypustit vodu, což by, vzhledem k tomu, že je to ve venkovním prostředí a na zimu se to určitě vypouští, neměl být problém

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Jak tu píšou kolegové, jsem tohle dělal už párkrát a taky na zahradě. To vypálení paku ze závitů dělá divy. A dobrej hasák s dalším na kontra už s tím docela lehce hne. Já měl coulku v plastu s redukcí na koleně se zarostlým mosazákem a kroutilo se mi to pod rukama jak had. Bez toho kontru ani náhodou. Je příjemné se s někým, kdo tomu rozumí, v něčem shodnout.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]