Nejste přihlášen/a.
Prosím o názor z praxe, případně i z prováděcích norem:
V cíhlovém domě nájemním domě, postaveném někdy kolem roku 1900 probíhá výměna starých oken za nové.
Pokud jsem pochopil, tak práce je zadána jiné firmě, než profesionální oknařské.
Okna jsou dřevěná dvoukřídlá vel. cca 150x160 cm, nová jsou v dřevěném rámu, s izol. dvojsklem plněno argonem.
Jedná se o celkem 7 ks takovýchto oken, k tomu jedny balkonové dveře a jedno atypické široké okno cca 160x100 cm.
Demontáž všech starých oken a dveří a následné osazení - montáž - nových, vč.ů rámů proběhla v partě cca 5 osob během jednoho pracovního dne (upevněno pěnovou hmotou, případně lepidlem).
Na kolik se dá odhadnout časová náročnost dalších prací, tj. u 5 oken vyplnění vzniklých mezer ve zdivu polystyrénovými deskami (boky, vrchy a spodky). nějaká perlinka a na to lepidlo či malta. Osazeny plastové parapety na vyrovnávací polystyrennové polystyrenové desky( až 2 pěticentimetrové nad sebou, spojené lepidlem), zaházeno opět lepidlem či maltou.
Dosud bez tzv. fajnové omítky.
Je přiměřená celková doba na tyto probíhající práce (tedy již po demontáři a nasazení nových oken) v trvání 4 pracovních dnů v partičce 3 až 4 osob? (denně od 7 do 17 hod)? A fajnová omítka, její vyhlazení kolem oken? A jak dlouho může trvat, než lze na tuto fajnovou omítku nanést např. Primalex či podobnou barvu. Jedná se o obývané vytápěné prostory s průměrnou teplotou cca 22 st. C, průběžně větrané. Zdá se mi., že uváděná vyzrávací doba pro tu tenkou vrstvičku omítky nejméně 2 týdny, než bude možné nanést barvu, se mi zdá zbytečně dlouhá.
A nakonec: venkovní plechové pozinkované parapety : výměna má být provedena jen přibitím nových plechů na dosavadní, nové snad mají být natřeny až po přibití (co nejisté podzimní či zimní počasí...).
Podotýkám, že mne nezajímá finanční nákladnost popsané rekonstrukce, ale posouzení časové náročnosti. Zdá se mi nenormální, že byt je již téměř týden pro tyto práce neobyvatelný . . .
Děkuji za praktické zkušenosti.
Pkd lep a perlinka na polyš tak jeden den nalepení polystyrenu + zaperlinkování při velkém spěchu,jinak jeden den nalepení,druhý zaperlinkování třetí den štuk..Pkd se použije sádrová malta (filcovatelná),tak jeden den a to i do tl kolem 15cm.
Běžně co mění (vybourají,dají nové ,zapění) i začistují! cca 1 člověk-(montér-zedník) 1-2 okna dle firem.
doplněno 31.10.13 19:12:On ten čas také záleží na postupu rozsah poškození původních špalet , v jakém materiálu to je,něco úplně jiného bude ve starém baráku z kotoviny (vepřovice) a výměna špaletových oken a něco jiného v RD ze modernějších materiálů (plynosyílikátové bloky /nyní ytong .../,cp nebo třeba týnky...) .
Ono těžko hodnotit, když neznáme prostředí (přístup, poschodí,překážky), ale mě dělali v RD asi takto - 5 oken v přízemí - 1. den jeden vyřezával staré rámy, dva usazovali nové a zapěňovali. První i dozdili a zaházeli. 2.den jeden vyřezával rámy v 1. patře (taky 5 oken), druhý s prvním usazoval a zapěňoval nové rámy, třetí dole dozdíval a dohazoval zbylá okna. 3. den - jeden dozdíval, jeden doštukovával, jeden začišťoval. 10 oken (obdobný rozměr) ve 3 lidech za 3 dny. Dělali cca od 7 do 18-19 hodin. Se začištěním, s vnitřníma parapetama, stačilo jen vymalovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.