Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Soused chce na vedlejším pozemku mít kozy

Od: valios odpovědí: 16 změna:

Dobrý den,

soused z vedlejšího pozemku, který nebyl využívaný a byla to vlastně zarostlá louka, začal teď vysekávat vegetaci a dle informací má v plánu na tomto pozemku chovat kozy.

Můžete mi porosím poradit, zdali lze tomuto záměru zabránit?

V případě že by k tomu došlo, obávám se třeba že by kozy mohli poškodit (pokousat) můj plot, který je téměř nový.

Samozřejmě mě nejvíc dělá vrásky mečení a případný smrad z exkrementů.

Jak se můžu bránit?

Děkuji

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

2x

Obec asi nezakazuje chov domácích zvířat, tak jedině, že by obtěžovaly, poškozovaly.

doplněno 30.10.13 19:08:

Vizte OZ § 127. Nesmí působit hygienické nebo zdravotní závady, neohrožovat čistotu a bezpečnost... Co na to Okr. veterinární správa? Péče, podmínky chovu, co s odpady (hnojiště), hlodavci, hmyz, studna ... Už jste zjišťoval existenci vyhlášky než sem napsal?

paw*
Pokid se jedna o chov par kusu, tak na to veterina a podobne urady nemohou. Ale.nevim kolik kusu to je.

hodnocení

2x

na svém, či pronajatém pozemku může chovat kozy. Pokud byste mu v tom chtěl zabránit, musíte prokazovat, že Vástoto obtěžuje nad míru obecnou.

Prokážete toto?

kratast*
já to vezmu z jiné strany, proč se vlastně toho všímáte? všímá si soused Vás co doma děláte nebo máte? ach jo, tohle je strasny, znám to z vlastní zkušenosti, když si soused všímá věcí do kterých mu nic neni. Možná Vám to vadí, v tom případě Vám radím odstehujte se do Prahy, tam vás žádné kozy obtěžovat nebudou možná Vás na ulici okradou, ve vchodě místo kozy potkáte prostitutku s AIDSem nebo nějakou smažku, ale od koz budete mít klid *bzum* Kdyz si pořídí kozy neudeláte s tim nic.

hodnocení

1x

No, copak z exkrementu, to je docela v pohode, ale pokud si tam nasadi kozla, tak pak teprv chcipnete smradem.

Zniceni plotu bych se neobaval (pokud teda neni jedly). Pouze v pripade, ze by je nechal vsechno spast a dostatecne je nekrmil. Pak jsou kozy schopne dostat se i pres neuveritelne prekazky, kdyz napr. na vasi zahrade uvidi cerstvy jetelicek nebo jablicka na strome.

Obavam se ale, ze pokud je pozemek jeho, bude boj proti jeho zameru chovat kozy velmi tezky.

Je to přesně, jak píše axus®, dokud budou jen kozy, o nic nejde. trocha mečení se dá lehce vydržet. Ono je všude něco. Někdo má psa, jinej slepice s kohoutem, další každou chvíli řeže dříví. Ovšem jakmile se objeví kozel, budou se dít věci. To je tak přeukrutnej smrad, že se člověk diví, jak to je vůbec možný. *zed**zed**zed*

Proto je nejlepší mít nejbližšího souseda asi 300 metrů a je to bez takovýhle starostí.

zvidavajanca*
hodnocení

0x

A pozemek je jeho či nikoliv?

naoko
hodnocení

0x

Kozy ploty nežerou, ani dřevěný ani drátěný. Jestli je v obci dovolen chov domácího zvířectva, klidně si soused kozy může chovat.

Pak si leda můžeš typicky česky přát ať mu ty kozy chcípnou.

humbucker*

Ahoj. Tak další případ, kdy si dovolim nesouhlasit. Není hezké si přát, aby kozinky chcíply. Vždyť můžou fungovat jako levný chodící špajz. Pořiďte si kozla a jejich rozvoj tak můžete aktivně podpořit. Mňam, úplně to vidím jak živý.

paw*
hodnocení

0x
Brante se tak, ze az je tam bude mit, tak za nim.zajdetd, ze vas to obtezuje a at da kazdy rok kuzle. Vy budete mit maso v takrka biokvalite a soused od vas pokoj. :).

moto*
hodnocení

0x

Kozy jsou fajn. Nakonec se s ními ještě skamarádite a budete za ně rád.

rnk*
hodnocení

0x

To je neuvěřitelné co dnes všechno lidem vadí! Jediná právně a morálně přijatelná možnost je ten pozemek od něj koupit.

doplněno 30.10.13 20:54:

každý je ochotný prodat. Záleží jen na ceně.

A co když mu ho nebude chtít prodat?

doplněno 30.10.13 21:01:

Myslíš? Když někdo prodává, musí někdo koupit a ochotnej zaplatit požadovanou cenu.

Soused taky chce ode mě koupit kus louky, zatím to nevypadá nadějně. Já mu ji klidně prodám, ale rozhodně ne za cenu, co nabízí.

majsterjoe*

Tak si najit jiny pozemek na okraji sveta, postavit si tam svuj dum a ohradit tri metrovym betonovym plotem.

hodnocení

0x

podle mě kozy nesmrdí, pokud je o ně dobře pečováno. Záleží na způsobu chovu, pokud se jedná o opečovávaný chov, tak byste bránil dobré věci a to je myslím v rozporu s občanským zákoníkem. Bránit můžete jen činnosti, která vás obtěžuje nebo vám činí jiné potíže, a zatím nic takového není. Myslím, že jsou i horší případy chovu jako například lišky, které mohou docela slušně zapáchat. Soused by neměl nijak poškozovat Váš plot, to je zžejmé. Řešte to se starostou. M.

radil*
hodnocení

0x

Já souhlasím s Kraťasem. Pokud ti vadí domácí zvířena, tak svůj dům prodej a odstěhuj se do satelitního městečka nebo do velkého města. Tohle je prostě venkov-vesnice-vesnička. K ní patří slepice, kohout, koza, ovce, králík a fůra další havěti. Pokud ti cokoli z toho vadí, nevím, proč lezeš na vesnici. Kde to proboha jsme? Pak zakážeš sousedovi i kočku a psa? A nebudou ti vadit myši, krysy, ondatry a podobně?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]