Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rekonstrukce elektroinstalace

Od: jakubd* odpovědí: 6 změna:

Zdravím,

rád bych se zeptal, jestli nové rozvody elektroinstalace musí být v husím krku nebo jestli je to alespoň doporučeno?

Díky

J.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

4x

Není třeba. Pokud použijete kabel CYKY, může být ve zdi, v podlaze i na dřevu. Životnost těchto kabelů je taková, že není třeba ukládat do krků ani kvůli případné výměně za iks let...

hodnocení

4x
Před 30 lety jsem dokončil barák. Jsem od fachu a tak jsem dával vše do trubek, minimálně 16, někde i 23 mm průměru, a tahal jednotlivé vodiče, pokud možno v jednom kuse, bez zbytečného vázání nebo věnečků v odbočovacích krabicích. Nenávidím krabice plné spojů a drátů, nemám rád třeba 5 kabelů = 15 drátů, napevno, bez možnosti popotáhnutí. Od zhotovení instalace po kompletizaci, vázání či spojování vodičů to pár dní, týdnů trvá, člověk zapomene, který kam vede. Vodiče v trubce tahám vcelku od krabice vypinače přes odbočnou až do stropního vývodu. V odbočné krabici spojím jen PEN,resp. Pe+N do světla a fázi do vypínače. Vše spojím hned při montáži a zavíčkuji. Na víčko zevnitř nebo na vložený papír kreslím věneček, z kterého šroubku jaká barva kam vede. Nebudu tu věčně, někdo po mně mi bude za info vděčný.
Dá se říci, že téměř každou místnost kolem dokola baráku jsem dole propojil prázdnou 23 trubkou a krabičkou, kromě trubky na TV rozvody. Za ta leta jsem do ní stačil natahovat telefon, později také domácí telefón, zabezpečovačku, ovládání a signalizaci kotle ÚT.
A navrhuji podobné řešení i druhým.
Takže dejte kable, ale do trubky. Dají se případně vyměnit, bez sekání.

hodnocení

2x

Néé zbytečné náklady a víc práce (na sekání a úpravy) . Měděný kabel něco vydrží teda pokud ho neprovrtáte . Jelepší udělat si foto

jezevecelektro
hodnocení

0x

Nutné to není, my jsme do husích krků dávali jen audio a video rozvody kvůli případné snazší výměně.

kjanik112*
hodnocení

0x

Husí krky se používaly hlavně v letech 60.tých až 80.tých, protože se tenkrát používaly hlavně hliníkové dráty. Ty se mohly snadno utavit, nebo při manipulaci ulomit, a tak aby se mohly pak vyměnit.

jakubd*
hodnocení

ok, děkuji všem za rady! :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]