Nejste přihlášen/a.
S rokem 2014 vstoupí v platnost nový Občanský zákoník. Zajímalo by mě, pokud chci darovat garáž své dceři, jaký je postup.
Díky za případnou fundovanouc odpověď. Jmorous.
Postup je velice jednoduchý a nevím, proč čekáte na NOZ :
-napsat darovací smlouvu,o 2 výt. více než vás je , (pozor na společné vlastnicví manželů) nechat ověřit podpisy -stačí na jednom výtisku,
- vyplnit formulář, pozor pro rok 2013 je nový , na vklad do katastru nemovitostí a odnést to vše na podatelnu - tedy nemusí být ověřené podpisy
- zaplatit 1 000 Kč v kolcích jako poplatek,
- vzhledem k tomu, že je to dar dceři neplatí se nikomu nic jiného,
- max. po 30 dnech bude vklad vložen a garáž přepsána na dceru
Dnes už neplatí, že musím zaplatit finančáku nějaké procento z odhadu nemovitosti?Kdysi jsem si po darování musel udělat odhad a pak zaplatit F.U. nějaké procento podle příbuznosti k darovanému...
Díky za objasnění...
Ale platí to pořád. V tomto vlákně byl dotaz - otec chce darovat dceři. V tomto případě se dědická daň neplatí, tudíž není třeba ani odhad.
doplněno 29.10.13 08:49:ano, jde o přepis, o pět slov zpět je slovo darovat, tak snad to i s chybou bylo dobře pochopeno
Dobrý den,
tak teď tedy mám v tom guláš ještě větší.
Takže se udělá darovací smlouva
Na katastru se za poplatek 1000,- zažádá o vklad.(změna vlastníka na základě darovací smlouvy s ověřenými podpisy apod.)
A teď to důležité -vyměření darovací daně pro F.Ú. bylo vždy na základě odhadu, tak teď nevím, když píšete, že to platí pořád tak z čeho ten finančák tu daň vypočte...? Když odhad netřeba...
Otec daruje dceři = 1. skupina = od daně osvobozeno, tudíž není třeba odhad. Pokud by otec daroval kamarádovi, tam už odhad je nutný a z něho se vypočte darovací daň. Vždy záleží komu je darováno.
doplněno 29.10.13 20:23:cyrile - teď jste to zamotal ještě více. Zde nešlo o žádný prodej, ale o dar, tudíž žádná kupní cena neexistuje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.