Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hlavice ústř. topení - lze úplně vypnout?

Od: m86m® odpovědí: 17 změna:

Ahoj rádci, mám v bytě na topení hlavice které mají nastaveno že samy sepnou když je v místnosti opravdu nízká teplota (při větrání). Vím že to bude nějaká ochrana při mrazech aby v bytě nepraskly trubky nebo těleso. Ale jelikož jsem v bytě neustále přijde mi to celkem zbytečné, především proto že v ložnici nemůžu pořádně vyvětrat před spaním aniž se mi neseplo topení a nebyl jsem tam kde před otevřením okna. Nejde v hlavici vypnout toto spínání nebo jsou už tak od výroby? přikládám foto pokud by to k něčemu bylo...

Hlavice ústř. topení - lze úplně vypnout?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Správně se to nesmí, aby netrpěli sousedi tím, že budete žít z jejich tepla, ale pokud to tak neděláte, tak si to vypněte. Pokud trhnete hlavicí ze všech sil k sobě, vytrhnete to z ozubeného kolečka a v podstatě sama vypadne ta zarážka . Pak to tam zase narazíte a můžete mrznout.
hodnocení

Ringo se se mnou nemusí bavit jak s blbcem, umím hlavici sundat šetrně tak jak se má a nasadit plastový kryt kterým to úplně vypnu, což samozřejmě nepotřebuju protože topím jako každý jiný. Chci pouze aby se mi v ložnici nespínalo večer topení a já si mohl vyvětrat na normální teplotu - v paneláku žiju terpve 6 let, celé dětství jsem trávil u babičky na statku na vesnici a doma v domě se na noc taky netopilo. Na noc prostě nesnesu suchý přetopený panelákový vzduch a Ne nejsem sociální případ který se snaží ušetři pár tisíc na otopu a chodí v celém bytě ve vaťáku. Takže sarkastickou radu jak si zk*rv*t vybavení bytu fakt nepotřebuju. Ale děkuju za snahu

doplněno 27.10.13 18:45:

BTW v celé místnosti je SDK odhlučnění s vloženou minerální vatou a odizolovaná podlaha - takže ze sousedů vážně nežiju

Tím se to nevypne úplně, jen se zruší ten omezovač a lze to zavírat na doraz, ale nechcete-li mé rady, nevnucuji se.

hodnocení

Pokud jste to opravdu myslel dobře tak se omlouvám, ale mně to při čtení připomínalo výjev z večerníčku o Patu a Matu, bohužel (bohudík) ale rád věci řeším nedestruktivním způsobem...

Ringo to napsal hodně stručně, ale v té hlavici je zarážka, která brání v otočení k nižším hodnotám. Asi to bude kolíček. Ten se musí vytáhnout a přesunout směrem k nižším číslům. Stupnice sice končí nezámrznou teplotou, ale takovou kosu v ložnici nikdy mít nebudete.

Možná by šlo na netu pohledat návod ke konkrétní hlavici a tam bude rada, jak na to. Možná má Ringo pravdu a stáhne se to jen tahem. Ale lépe ze sundané hlavice. Připevnění k armatuře bývá dost slabé místo.

hodnocení

Ano je tam zvrchu takový malý obdélníkový dzindzík... vytahnout úplně nebo je to nějaké šoupátko? nerad bych to celé zničil

Jen malá poznámka na okraj.
Když si v zimě v místnosti vyvětráte, bude vzduch místnosti sušší, než před větráním..a to tím více, čím nižší je venku teplota.

Suchý panelákový vzduch je blud původem z časů, kdy mizerná okna nonstop větrala, až záclony vlály. Dnešní problém paneláků, stejně jako ostatních obydlí, je nadměrná vlhkost z nedostatku větrání.

Větrat je zdravé a baráku prospěšné.

hodnocení

Souhlasím, myslím tím suchý vzduch při topení. Jinak mám nonstop mikroventilaci, taky bojuji s plísněmi

zakus*
hodnocení

1x

Dobrý večer, toto je hlavice s omezeným nastavením teploty. Myslím, že nejníže nastavitelná teplota je 14°C danfoss.com/...

Při větrání stačí hodit přez hlavici hadr aby se od okna neochlazovala. Pozor pouze na zamrznutí !

doplněno 27.10.13 21:25:

To "rnk"Vaše prsty jsou rychlejší než mozek. Píšu, že hlavice kterou má tazatel je s omezeným nastavením teploty a přikládám odkaz na DS.

rnk*

To je přece přesný opak toho co tazatel chce! Chce hlavici s nastavitelnou teplotou nižší než 5°C a vy mu dáte hlavici od 15°C do 26°C.

že by žert?

doplněno 27.10.13 23:37:

Máte moji poklonu. Tohle jsem neznal, natož abych to poznal podle fotky.

hodnocení

0x

Na nižší hodnotu to otočit nejde? Dvojka je doraz?

hodnocení

Nn nejde, tohle je nejmíň právě...

rnk*
hodnocení

0x

Obávám se, že vám všichni odpověděli na něco jiného než jste se ptal.

Všechny termostatické hlavice mají z výroby nastavenu protimrazovou ochranu na +5°C. Toto nevyřadíte. Jediná možnost je sundat hlavici celou a místo ní radiátor uzavřít úplně tím plastovým kolečkem - víčkem, které se k ventilům dodává.

Pak ještě existují termoelektrické hlavice. (tu nemáte) U těch si však nejsem jist jakým způsobem je zajištěna protimrazová ochrana a zda by tedy šla vyřadit. Doporučuji prostudovat jejich technické listy a pak zvážit pořízení.

doplněno 27.10.13 23:39:

Jak odhalil "zakus" stačí vyměnit vaši hlavici za běžnou a nastavením od +5°C.

hodnocení

Děkuji, ano to by byla poslední možnost, taky jsem je už někde viděl - byly ale celkem drahé

Úplně stačí odstranit (přesunout) zarážku a otočit na nejmenší číslo nebo hvězdičku. Tuhle hlavici neznám a bez obrázku asi neporadím.

hodnocení

0x

Teplota se nastavuje pomocí zarážek (kolíčků) vzadu.

Zde strana 28. je to co hledáte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]