Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Chci se zeptat, jestli někdo neví jak přesně měří magnetový teploměr spalin vycházejících z kotle. Udává se, že přesnější jsou teploměry tyčkové, u kterých se sice musí provrtat díra do kouřovodu, ale měří přímo teplotu spalin. Tento na magnet měří teplotu spalin přes plech kouřovodu a tím prý ztrácí na přesnosti.
V případě, že u nich tato teplotní odchylka je, tak se chci zeptat zda je nějaký výpočtový koeficient který se připočítává k naměřené teplotě na povrchu odtahové roury do komína aby se zjistilo kolik ve skutečnosti mají spaliny vycházející z kotle.
Děkuji za případné názory a přeji krásný den.
Teploměr spalin měří teplotu kouřovodu . Zkoušel jsem ho dát do trouby (250°c) a odpovídal . Taky jsem ho dal do sklenice a tu do hrnce s vařící vodou a taky ukazoval 100°c .
Ale ! Kouřovod je ochlazován běžnou teplotou v místnosti . Takže je chladnější než teplota kouře . Co měřili kdy měli jak stonkový ,tak magnetický tak uváděli rozdíl asi o 1/2 . To znamená když máte 100°c na magnetickém , tak stonkový ukazuje cca 150°c . Otázka je spíše jakou teplotu potřebuje váš komín ,aby jste ho dostatečně prohřál .Někdo má krátký nerez komín a nebude to v něm kondenzovat a bude mít vyborný tah s teplotou 140°c s teplotou kouře. A někdo s cihlovým vysokým starým komínem bude mít při této teplotě problém s tahem a bude se mu zanášet.
jendad - jste profík, to je poznat a mám na vás otázku. V jiném vlákně uvádíte, že mag. teploměr se má dát na plotnu a nebo hned nad kamna na rouru. Já jsem si jej koupila a v návodu bylo, že se má umístit 40 cm od kamen na rouru. Jak je to správně? (komín mám nový).
doplněno 27.10.13 16:48:uf, to je odborná rada, doufám, že pomůže i jiným uživatelům krbovek. Pochopila jsem až po druhém přečtení, to víte, už to tak nepálí jako kamna, ale pochopila, to se cení. Děkuji Uška
:D,uska -
rozdělil bych to na dvě témata . Na kamna s dvoustupnovym spalováním a normální .
U dvoustupnového spalování potřebujete zjistit teplotu topeniště . U moderních s EPA certifikací(kanadské plecháče , jotul cb , morso , vermontky) se doporučuje dávat magnetický teploměr na plotnu do zadu ke kouřovodu .Tam ,když vám to ukazuje cca 200°c tak v topeništi pod deflektorem(nerez kaskáda s předehřátým vzduchem) dochází ke hoření předehřáteho vzduchu s nedohořelými spalinami (druhotné hoření) . Jak začnete zavírat primár , začne toto více fungovat .Doporučuje se to přivírat v krocích na 1/2 a pak na 1/4 atd co kamna a komín dovolí .Rozumné je udržovat hodnoty mezi 200-350°c .Vysledkem je co nejméně tepla do komína a nažhavená kamna.
Stejné je to i u klasických severských kamen (upland 27, jotul F 602n , dovre 600 ,300 a 100).Ale tam nedochází k hoření pod deflektorem. Přívod sekundárního vzduchu je v horních otvorech dvířek a dohořívání tedy probíhá až nad litinovým deflektorem(pod plotnou) . Měření teploty je tedy posunuto a plotna je žhavější než u CB. Mě běžně ukazoval teploměr na plotně 300°c .kdy naběhlo toto hoření a z komína se začalo jen tetelit .Pak začnete zavírat vzduch v krocích jak u CB kamen.Vzhledem k tomu ,že 300°c na teploměru je až hodně na konci teploměru , tak už je to informace nepřesná (možnost zničení) a radši je lépe posunout teploměr cca 10 cm nad vystup z kamen. To potom odpovídá rozdílum , kde dochází k sekundárnímu hoření u CB a těchto typově starších kamen. U těchto kamen si musíte dávat pozor , aby jste kamna moc nezadusily a neochladily a nepřestalo fungovat sekundární hoření . Na teploměru je cca těch 200°c optimálně uprostřed ciferníku , kdy máte dost místa jak na levo , i na pravo.
Vy jste myslím psala , že máte jak typ jotul 602N, tak i 602NGD(skleněná dvířka pouze s pimárem) .Tam nemuže docházet , k sekundárnímu hoření a nemá smysl toto řešit . Pro vás je duležitá teplota co jde do komína , a doporučuji co píše vyrobce , dávat teploměr cca 40-50cm nad vystup nad kamna .Bude to odpovídat hodnotám co je na ciferníku napsáno (dehtování , běžné topení , přetápění)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.