Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Teploměr spalin vs přesnost

Od: naspatricek® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den.

Chci se zeptat, jestli někdo neví jak přesně měří magnetový teploměr spalin vycházejících z kotle. Udává se, že přesnější jsou teploměry tyčkové, u kterých se sice musí provrtat díra do kouřovodu, ale měří přímo teplotu spalin. Tento na magnet měří teplotu spalin přes plech kouřovodu a tím prý ztrácí na přesnosti.
V případě, že u nich tato teplotní odchylka je, tak se chci zeptat zda je nějaký výpočtový koeficient který se připočítává k naměřené teplotě na povrchu odtahové roury do komína aby se zjistilo kolik ve skutečnosti mají spaliny vycházející z kotle.
Děkuji za případné názory a přeji krásný den.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rnk*
hodnocení

2x

Chápete to správně. Žádný koeficient není paušálně stanoven, ani nemůže. Koeficient by závisel na materiálu kouřové trubky, jeho tloušťce, rychlosti proudění spalin, jejich přesném složení a teplotě v kotelně.

radikal*
hodnocení

2x

Magnetický příložný teploměr na měření spalin mám a mohu říci, že měří špatně.Po překontrolování naměřených hodnot elektronickým teploměrem s PT čidlem, se teploty značně rozcházely. Magnetický nedoporučuji.

hodnocení

0x
Teploměr spalin je doplněk pro orientaci obsluhy. Teplota hoření se má pohybovat mezi 110 až 240 stupni. Řekl bych, že několikastupňový rozdíl teploty vevnitř a na povrchu kouřovodu je nepodstatný. Zvláště, když hodnoty na teploměru neovlivňují nebo přímo neřídí ovládání procesu spalování.
Pokud je teplota spalin v potřebném rozmezí, těch několik stupňů či procent odchylky při měření na povrchu kouřovodu můžete zanedbat.
Díky za přání pěkného dne. Když jsem byl dnes ráno na houby, byla ještě mlha. Teď už punťa svítí na plno.
Takže všem pěknou neděli!
jendad

Teploměr spalin měří teplotu kouřovodu . Zkoušel jsem ho dát do trouby (250°c) a odpovídal . Taky jsem ho dal do sklenice a tu do hrnce s vařící vodou a taky ukazoval 100°c .

Ale ! Kouřovod je ochlazován běžnou teplotou v místnosti . Takže je chladnější než teplota kouře . Co měřili kdy měli jak stonkový ,tak magnetický tak uváděli rozdíl asi o 1/2 . To znamená když máte 100°c na magnetickém , tak stonkový ukazuje cca 150°c . Otázka je spíše jakou teplotu potřebuje váš komín ,aby jste ho dostatečně prohřál .Někdo má krátký nerez komín a nebude to v něm kondenzovat a bude mít vyborný tah s teplotou 140°c s teplotou kouře. A někdo s cihlovým vysokým starým komínem bude mít při této teplotě problém s tahem a bude se mu zanášet.

uska*

jendad - jste profík, to je poznat a mám na vás otázku. V jiném vlákně uvádíte, že mag. teploměr se má dát na plotnu a nebo hned nad kamna na rouru. Já jsem si jej koupila a v návodu bylo, že se má umístit 40 cm od kamen na rouru. Jak je to správně? (komín mám nový).

doplněno 27.10.13 16:48:

uf, to je odborná rada, doufám, že pomůže i jiným uživatelům krbovek. Pochopila jsem až po druhém přečtení, to víte, už to tak nepálí jako kamna, ale pochopila, to se cení. Děkuji Uška

:D, :-D
jendad

uska -

rozdělil bych to na dvě témata . Na kamna s dvoustupnovym spalováním a normální .

U dvoustupnového spalování potřebujete zjistit teplotu topeniště . U moderních s EPA certifikací(kanadské plecháče , jotul cb , morso , vermontky) se doporučuje dávat magnetický teploměr na plotnu do zadu ke kouřovodu .Tam ,když vám to ukazuje cca 200°c tak v topeništi pod deflektorem(nerez kaskáda s předehřátým vzduchem) dochází ke hoření předehřáteho vzduchu s nedohořelými spalinami (druhotné hoření) . Jak začnete zavírat primár , začne toto více fungovat .Doporučuje se to přivírat v krocích na 1/2 a pak na 1/4 atd co kamna a komín dovolí .Rozumné je udržovat hodnoty mezi 200-350°c .Vysledkem je co nejméně tepla do komína a nažhavená kamna.

Stejné je to i u klasických severských kamen (upland 27, jotul F 602n , dovre 600 ,300 a 100).Ale tam nedochází k hoření pod deflektorem. Přívod sekundárního vzduchu je v horních otvorech dvířek a dohořívání tedy probíhá až nad litinovým deflektorem(pod plotnou) . Měření teploty je tedy posunuto a plotna je žhavější než u CB. Mě běžně ukazoval teploměr na plotně 300°c .kdy naběhlo toto hoření a z komína se začalo jen tetelit .Pak začnete zavírat vzduch v krocích jak u CB kamen.Vzhledem k tomu ,že 300°c na teploměru je až hodně na konci teploměru , tak už je to informace nepřesná (možnost zničení) a radši je lépe posunout teploměr cca 10 cm nad vystup z kamen. To potom odpovídá rozdílum , kde dochází k sekundárnímu hoření u CB a těchto typově starších kamen. U těchto kamen si musíte dávat pozor , aby jste kamna moc nezadusily a neochladily a nepřestalo fungovat sekundární hoření . Na teploměru je cca těch 200°c optimálně uprostřed ciferníku , kdy máte dost místa jak na levo , i na pravo.

Vy jste myslím psala , že máte jak typ jotul 602N, tak i 602NGD(skleněná dvířka pouze s pimárem) .Tam nemuže docházet , k sekundárnímu hoření a nemá smysl toto řešit . Pro vás je duležitá teplota co jde do komína , a doporučuji co píše vyrobce , dávat teploměr cca 40-50cm nad vystup nad kamna .Bude to odpovídat hodnotám co je na ciferníku napsáno (dehtování , běžné topení , přetápění)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]