Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem,
mám jeden dotaz pro někoho, kdo se v tom vyzná. Máme řadový dům, podlahová plocha ca. 140m2. Plyn používáme k vaření a ohřevu vody (vodovod i topení). Termostat je nastaven tak, aby v létě spínal topení při teplotě 15 stupňů, v zimě při 21 stupních. Zatímco v loňském roce jsme měli za období 26.1.2012 - 20.10.2012 přeplatek ve výši 3.600,-Kč, za období 21.10.2012 - 19.10.2013 nám byl vyúčtován nedoplatek ve výši 13.000,-Kč. Topíme pořád stejně, vaříme pořád stejně, únik plynu u plynoměru nebyl zjištěn. Máte někdo nějaké logické vysvětlení, jak je to možné?
Předem díky!
Dobrý den, ten rozdíl je velký. Pozorně si prostudujte to vyúčtování a asi zjistíte, že Vám byla po přeplatku snížena měsíční záloha. Také jde o počet uhrazených záloh. Jinak se můžete obrátit na reklamační oddělení dodavatele (který je stále stejný=?) a nechat si vše podrobně vysvětlit. Ale, uhradit by se to mělo v termínu. Zdravím!
Doporučila bych požádat o vysvětlení přímo společnost, od které plyn berete. Mají informační linky.
Pak bych doporučila pravidelné sledování a zapisování spotřeby plynu. Toto se mi vyplatilo letos v létě, kdy jsem předázela od jedné společnosti k jiné. Ta první vystavila konečnou fakturu na plus 400 kubíků. Prostě jen tak od stolu odhadli a nafakturovali skoro o 400 kubíků víc, než jsem na plynoměru měla. Možná to byl opravdu špatný odhad, možná pomsta za můj odchod od nich. Bránila jsem se a dostala přes 5 tisíc Kč přeplatek.
Podívejte se proto i teď na plynoměr a zkontrolujte, jestli vám také něco nepřifakturovali.
Já to měl podobné. Plyn mám jen na vaření a měsíčně jsem platil asi 100Kč. Při přechodu k jinému dodavateli udělali odečet odhadem a vyšel mi nedoplatek cca 900,- Kč. Při reklamci mi sdělili, že to nemám řešit, že mi to při běžném vyučtování vrátí, což se stalo. Ale zárověň mi díky tomu, ale uplně zrušili zálohy na plyn protože jsem podle nich měl 0 odběr což nebyla pravda a já si toho všiml až po půl roce (mám to v SIPO a moc to nesleduju). Takže přístí rok zase čekám cca 800 nedoplatek.
Tím chci jen říci, že u tady těch firem (plyn, voda, elektřina) si člověk musí vše hlídat jak jen to jde ptž jakákoliv reklamace, stížnost apod je s nima na dlouhé lokte.
Myslím, že vlasatec má pravdu. V tom minulém vyúčtování vám chybí 3 měsíce za období, kdy se nejvíce topí. Musíte si uvědomit, že rozdíl mezi letním měsícem a měsícem ve špičce topné sezóny může dělat i 5-6tisíc ve spotřebě (zvlášť jestli jste u nejdražšího dodavatele). Ale zálohy platíte každý měsíc stejné. Logicky pak, když vynecháte ze spotřeby větší část topné sezóny, máte z jara a léta "naspořeno" a vyjde přeplatek. při stejných zálohách vám ale za zimu naskáče několikanásobně vyšší spotřeba, a pak vám při stejných zálohách může vzniknout nedoplatek.
Jestli nevěříte, budete muset začít spotřebu sledovat a průběžně zapisovat. Minimálně 1x měsíčně. A koukněte do vyúčtování, jestli tam nejsou odhadnuté průběžné odečty.
Pro nějakou podrobnější analýzu by bylo potřeba znát vaši celkovou spotřebu za rok, vaši cenu za MWH a výši záloh.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.