Nejste přihlášen/a.
Chci nechat opravit střechu, nemůžu si ale vybrat, dostal jsem nabídku na tašky Bramac a Tondach. Chci se zeptat,které jsou lepší a jaký je mezi nima rozdíl.
Děkuji!
hlína v cihelně Tondach nejde " z bagru do lisu" ale prochází dost složitou úpravou a nemůže se tam dát jen tak něco co nakopete na zahradě. Bohužel hlína požadované kvality je jen na pár místech v ČR, momentálně se vozí ze vzdálenosti cca 40km denně desítkami kamionů a poté se ještě složitě míchá v mísidle s dalšími přísadami. Po vylisování jde taška nejdříve na vysušení do temperáku až poté do pece. Výsledkem je velice kvalitní taška, která vydrží určitě 100let.
Osobně mám na chalupě tašky v rozmezí let 1898-1902 a pořád drží, v minulých letech přežila i pár vichřic a stačilo vyměnit a srovnat pár prasklých tašek, soused s bramacem na rozdíl ode mne sbíral ¾ střechy na dvoře.
Sama dělám v cihelně Tondach takže vím o čem mluvím.
Dělám ve Stodě, za humny se kopalo asi 10let ale bohužel ložisko bylo vytěženo, takže teď aby mohla pokračovat výroba vozí se to v autech odněkad z okolí Přeštic. Jinak k té pokládce máte pravdu 100let taška vydržěla na starých barácích a stodolách kde ležela jen na latích a větrala z obou stran. V tiskových materiálech je udávana životnost 80-100let.
cena, materiál. jedno je beton, druhé pálená hlína...
doplněno 23.10.13 21:23:Já to vyřešil .. beton vyhrál, mám BESK, Bramac, Beta.
a čas ukáže..
to jsem již sice věděl,ale mě jde o to,co by bylo lepší i co do trvanlivosti a kvality. Zda to někdo již řešil,co vybral a z jakého důvodu.
Teda pane cukrar, do vás bych beton na střechu neřekl.
Podle mne mají pálené trašky nejméně 3x delší životnost. Mám na střeše pálené Kohn a syn z roku 1908 a jsou jako nové. A co jsem se po nich nachodil k antenám!
doplněno 24.10.13 00:05: p. cukrar, že vy jste to ve stavebninách dostal zdarma jako reklamu...
P. Zadrobílek, přijeďte se podívat. Jsou jako nové i z druhé strany. Tam je právě vyražen výrobce a letopočet. Samozřejmě jsem tašku tehdy sundal a prohlédl celou. Je pravda, že mám i jiné tak staré a ty už jsou špatné. Myslím, že je to Czermak, Brünn. Přesto je mám na šopě dosud. Jen doufám, že jsem to nepopletl a není to naopak.
Pálené Tondach jsou dobré ze Šlapanic, ty z Hranic jsou horší. Zjistit kde jsou vyrobeny se dá na webu tondach.cz
jak píše frible dnes se to vyrábí moc narychlo, ale také už jsou nejlepší ložiska vytěžena - to je důvod horší kvality hranických.
doplněno 24.10.13 19:57:babička měla taky betonové. Nevím jestli tam byly 50 nebo 60 let, ale rozsypávaly se strašně. Co si pamatuju posledních 30 let do jejich výměny, tak se pořád musely doplňovat za ty rozsypané.
Nikdy více!
doplněno 24.10.13 20:18:Proč se prodá víc betonových? Netuším, ale napadá mě pár možností:
1. Jsou levnější?
2. mají lepší reklamu?
3. nevydrží a tak se musí častěji vyměňovat?
4. Prodejci na nich mají vyšší rabat?
doplněno 24.10.13 20:23:To, že se něčeho prodá více o kvalitě nevypovídá vůbec nic. Např. z novin se nejvíc prodá Blesku. Jsou to nejlepší noviny?
Zcela jistě se prodá více aut Hyudai než Ferrari. Je tedy Hyudai kvalitnější než Ferrari?
...1908 a jsou jako nové
Kelišová, zázrak...
já jsem si koupil různé tašky právě proto, aby se tazatelé mohli podívat a hádat, která taška je která. Páč pokud jí neotočí, tak to nepozná.
"Podle mne mají pálené trašky nejméně 3x delší životnost , ano je to Váš názor, ale ničím nepodložený.
doplněno 24.10.13 19:31:
Můžeme se s úsměvem předhánět v argumentech. Stavte se u mého souseda, ten má na střeše betonové tašky co ten dům známe. To je od roku 1967. Předtím si to nepamatujeme, jak tam jsou dlouho.
Taková bobrovka na střechu se dělá i betonová.
Beton do základů i na střechu. Kolik se nejvíce prodá tašek, betonových či pálených:
To rnk - před lety jsem měl možnost jezdit do Libčic n/V, kde se vyráběly pověstné tašky "Letky". A v hospodě mezi pamětníky se vyprávělo o tehdejší technologii (vytěžená hlina se propracovala, přikryla plachtou a zemí a až další rok zpracovávala, po vylisování sušila na sluníčku a pak teprve šla do pece atd.). Podle jejich slov se dneska dělá "šup z bagru do lisu" a to stojí za ... Možná je to vysvětlení i pro to, proč Kohn a syn drží tak dlouho.
momentálně dělá skoro všechny druhy tašek Tondach Stod kde je asi nejmodernější linka a přísná výstupní kontrola, hlína je tam také už vytéžena takže se dováží.
lidi nekoukají na kvalitu ale na cenu, neuvědomují si ale že sice dražší pálená vydrží dvakrát déle takže ve výlsedku by ušetřily
taalla, znáte někoho, kdo musel vyměnit po 40 letech betonové tašky?
respektuji Váš názor, ale toto je nepravda: "ale že sice dražší pálená vydrží dvakrát déle takže ve výlsedku by ušetřily", kterou nemáte čím doložit. jen svým názorem a já to respektuji.
doplněno 24.10.13 21:00:
Ono se kolikrát stačí podívat na dva baráky které byli stavěny ve stejné době a každý má jinou střechu. Pálená taška vypadá i po letech stejně jako nová o betonové radši nemluvit.
tak to je silný argument, na něj nemám obrany ani slouv..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.