Nejste přihlášen/a.
Zdravím koupil jsem starej baráček a chci topit dřevem a uhlím kamna mám ale nevim zda musim vyvložkovat komín nerezovou vložkou či nemusim je tu starej komín kterej nebyl nějakou dobu používán, nechal jsem udělat nové oplechování a celej komín jsem znovu omítnul od země až po vršek ale bohužel už na vložkování nemam finance a potřebuju topit je tu nějaké riziko nebo se nemám ničeho obávat? jasně než začnu topit tak komín ještě vyčistím někdo mi řiká at v tom zatopim že to je normální a někdo mi řiká že mi mužou cihly popraskat a dostane se to i přes omítku a muže začít hořet co je na tom pravdy? cihly oranžové pálené děkuju za každou radu
Vložkovat nemusíte. Pokud komín není popraskaný již nyní, nemáte se čeho obávat. Hlavně komín včas čistěte. Pokud by nebyl vyčištěný, mohli by v něm chytit saze a to by zřejmě popraskal (v lepším případě).
doplněno 23.10.13 22:09:Základ je topit suchým dřevem. Vyvložkovaný komín sice snese trochu dehtu, který vzniká při spalování mokrého dřeva, ale nezmění to, že teplo se spotřebuje na odpaření vody a v důsledku spálíte mnohem více dřeva. nejde o to dřeva spálit, ale vyrobit teplo. Takže sušit 2 až 3 roky.
doplněno 24.10.13 10:03:Pak je vložkování pro vás zbytečné.
Koupil jsem před sedmi lety starý,přízemní baráček,první co bylo tak jsem nechal vyvložkovat komíny nerezem.Zjišťuji,že jsem udělal dobře,topím dřevem a dřevním odpadem.Není vždy dokonale suchý, takže zděný komín by měl asi problém.
tak barák je dost starej rok 1902 po vyčištění komínu jsem nenašel kusy zdiva či omítky takže v komínu vše drží jak má... já bych chtěl topit hnědým uhlím ořech takže to suché určitě bude nerezem také vyvložkuju ale až příští rok bohužel ted už na to nemam peníze jsem investovat do jiných věcí ... pouze letos chci topit bez vložky a doufam že to vydrží ale jak píšete tak by mělo
Pokud máte vyčištěný komín a je schopen kotel utáhnout, tak nevidím problém - sice to již není podle současné normy a nový takový komín by Vám až na výjimečné případy postavit nenechali, ale starý používat lze. Já mám normální zděný komín 16x16, 7m výšky, topím hnědým a dřevem a naprosto bez problémů. Vložkování by se mi též líbilo, ale ze stejných důvodů jako u Vás bude muset ještě nějakou chvíli počkat. Každopádně by bylo dobré udělat aspoň kouřovou zkoušku, abyste měl klid, že komín těsní a pro jistotu mít i revizní zprávu od kominíka, kdyby přece jen k průšvihu došlo kvůli pojišťovně.
To nevím, každý kominík to má jinak - pár jich v okolí bydliště obvolejte a zjistíte... od případů, kteří Vám třikrát slíbí schůzku, vyčistění a revizi komína a Vy na ně zbytečně čekáte v monterkách doma, aniž by se objevili nebo zvedli telefon až po ty, kteří přijedou přesně, za půl hodinu mají hotovo a Vy máte klid.. jako se vším.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.