Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Vzhledem k plánovanému snížení cen el. chci změnit tarif. Aktuálně používám tarif s "nočním proudem". Bojler jede přes nízký tarif. Dále mám připijen sporák na 3-fáze 400V. Chci se zeptat, zda budou tyto spotřebiče fungovat při změně tarifu na obyčejný, tzn. bez NT? Nebo je třeba nějakého předělání elektrikářem (tedy půjde potom 400V, bojler se bude spínat dle termostatu?)
Děkuji, Jiří
Na sporák by to nemělo vliv, ale na bojler ano. Musel by se připojit přímo a vyřadit stykač a HDO (hromadné dálkové ovládání) a vyměnit elektroměr za jednotarifový. Zřejmě bude zapotřebí souhlas rozvodného závodu.
Změna sazby znamená změnu smlouvy o dodávce elektřiny, případně úpravu odběrného místa.
Přejít chci z důvodu plánovaného snížení cen u (nejen)PRE: Jelikož PRE aktuálně plánuje snížit u VT o cca 5% a u NT o 23%, ale u jednotarifu o 15%, tak jsem si spočítal, že při naší spotřebě a poměru VT:NT cca 2/3:1/3 se úspora už projeví. tedy pokud jí nepřebije investice do změny tarifu..
Změna tarifu bude pravděpodobně zadarmo, distributor jen vymění elektroměr za jednotarifový, jenže Vám pravděpodobně na VT bojler používat nedovolí. Navíc by byl bojler připojený trvale (na NT je připojený jen 8 hodin denně), takže jeho spotřeba by výrazně stoupla. Váš výpočet je dost mimo realitu.
A jste si jistý, že se řekněme za 1/2 roku cena elektřiny opět nezvýší? Pak se nedoplatíte.
Technicky se nic moc nezmění. 3 fázový proud Vám zůstane, jen bude stát pořád stejně (více). Stykač na bojler (pokud ho vůbec máte) vyřadí snadno každý elektrikář. Ten sporák ve skutečnosti nejede na 400V, jen jsou jednotlivá tělesa zapojena na různé fáze.400 V je jen mezi fázami navzájem.
doplněno 23.10.13 14:51:Souhlasím s ostatními, a také bych vám změnu nedoporučoval. Rozhodnutí je však vaše. Bojler byste asi museli před dodavatelem zapřít. V praxi bývá blokování bojleru jen na NT často odpojeno a bojler je pak napojen 24 hodin denně.
doplněno 23.10.13 16:22:zde: kalkulator.eru.cz/... si to spočítejte.
Díky všem za reakce a rady. Bojler je zapojen přes stykač. V plánu jsem měl po zrušení NT bojler připojit na spínací hodiny, aby netopil celý den. No asi si tu změnu tarifu stejně ještě nechám projít hlavou..Nevim, pořád se mi zdá, že cena VT je (i bude) příliš vysoká za výhodu NT (na to, že elektřinou oproti dřívějšku již netopíme, pouze ohříváme vodu na 2 odběrná místa).
On na ten NT nejde jen bojler a topení, ale celá domácnost. Takže když vystihnete, kdy běží NT a v té době zapnete třeba pračku, myčku, či jiný výkonnější spotřebič, můžete ušetřit docela dost.
Mám za to, že snížení cen el bude jen u silové elektřiny, nikoliv z celkové částky, takže vaše propočty nejsou dobré. Lidé předělávají el na dvoutarif a vy jdete opačným způsobem.
Mám 20 hod NT a 4 hod VT. Přímotopy jsem nezapla, spotřeba malá. U tohoto tarifu mi spíš vadil měsíční polatek 480,- Kč aniž bych něco spotřebovala. Při vyučtování jsme měla průměrnou spotřebu za měsíc za 470,- kč + poplatek 480,- Kč. Propočítavala jsem všechny možné tarify a nakonec jsem zůstala u původního tarifu neboť byl nejlevnější i s vysokým měsíčním poplatkem.
Znovu zapřemýšlejte a počítejte.
doplněno 24.10.13 14:09:no právě - já psala, že také netopím i když mám sazbu. Nejsem sama co vás nechápe. Nyní máte 8 hodin NT a sám chcete přejít pouze na VT. Chcete-li platit více, jen do toho.
Určitě, jde o silovou el. Ovšem my el. netopíme. Pokud bychom měli 20 hod na NT a 4 hod na VT, tak není co řešit, ovšem my máme poměr skoro opačný, resp 8hod NT, zbytek VT.
Jak jsem psal výše - při dvoutarifu je cena VT značně vyšší než při jednotarifu. Pokud NT tolik nevyužíváme (jede na něj jen bojler a lednička, v době, kdy je NT většinou nikdo není doma nebo v noci spíme..). Takže i když beru, že bojler a lednice poběží ve VT (bojler bych dal na časovač), a jedná se pouze o silovou el., přemýšle jsem zda se nevyplatí změnit tarif. Toť byl smysl otázky. Nebo jinak: pokud by nebyl bojler, není težké spočítat, že při plánovaných sazbách za NT a VT se vzhledem více využívanému VT a jeho vyšší ceně při dvoutarifu než jednotarifu dvoutarif nevyplatí.
No možná, jenže Vy zřejmě nevíte, že oficiálně bojler na VT připojit nelze. Samozřejmě, že to těžko někdo zjistí, ale můžete mít problém s dodavatelem.
Protože distributoři tak brání přetížení sítě v době velkého odběru. Bojlery a topení spouští dálkovým ovládáním, právě jen mimo špičku. Ve špičce naopak velké spotřebiče, u kterých je to možné, blokují. Tohle omezení odběratelům kompenzují právě sníženou cenou elektřiny mimo špičku (NT). Takže (teoreticky) na NT nemáte nárok, pokud elektřinou netopíte, nebo neohříváte vodu a naopak. Topit ani ohřívat vodu nesmíte, nemáte - li NT.
doplněno 29.10.13 13:50:Tady se o tom dočtete víc
doplněno 29.10.13 13:55:Možnost získání sazby pro odběr elektřiny se dvěma tarify je podmíněna ... ... nebo používáním akumulačního elektrického spotřebiče pro ohřev teplé užitkové vody.
K technických požadavkům patří také zajištění blokování spotřebičů určených pro... ...ohřev vody v době trvání vysokého tarifu. ... musejí být zapojeny na zvláštní okruh, který se dálkově zapíná a vypíná speciálním zařízením (tj. HDO). Znamená to tedy, že např. přímotopy či bojler nemohou být zapojeny pouze do běžné zásuvky.
Mám 20h NT, 4h VT. Bojler jede jen na NT. Lednice a mrazák průběžně, sporák a pračka se dá uhlídat a nezapínat během těch 4 h, když to není opravdu nutné. Naprostá spokojenost.
Zapoměla jste napsat, že sazbu máte proto, že vytápíte elektřinou. Takovou sazbu nedají každému. A taky máte velký paušál.
Zda se Vám vyplatí přechod na jednotarif, si musíte spočítat sám, podle cen svého dodavatele (za paušál a za kWh v jednotlivých tarifech) a podle stávajícího průměrného odběru v NT a VT. Pokud opravdu znatelně nevyužíváte energii v NT, možná na sníženém jednotarifním paušálu ještě vyděláte.Po případném přepojení na jednotarif Vám budou všechny spotřebiče fungovat jako dosud, jediná výjimka je právě bojler, bude nutné přehodit jeden drátek v domácím rozvaděči, což je pro elektrikáře práce maximálně na 5 minut. Samozřejmě Vám nikdo nemůže zakázat bojler používat v jednotarifní sazbě, podmínka je totiž jiná - pokud žádáte o změnu na dvojtarifní sazbu, musí bojler topit pouze v nízkém tarifu...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.