Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak topit v krbu vs černé sklo

Od: pesina odpovědí: 16 změna:

Zdravím, koupili jsme si krbová kamna a nějak pořád nevíme, jak v nich topit, připadá mi, že z kamen ani nejde moc tepla (jedná se kamna Riano od Romotopu - dvouplášťová), pořád máme černé sklo a prostě pořád nevíme, jak na to:( Našel by se někdo, kdo by poradil krok po kroku, jak kamna obsluhovat? Moc díky za každou radu PS.: a jak má vypadat plamen v kamnech, má tam být nějaký nebo mají kamna jen svítit od žhavého?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

1x

Ono nejde ani o to jak správně topit, ale čím topite. Máte alespoň 2 roky suché dřevo?

Jak topit máte řešeno třeba zde poradte.cz/...

hodnocení

1x

no záleží aj na komínu

jendad
hodnocení

0x

Kamna je potřeba roztopit na provozní teplotu . K tomu je dobry spalinový teploměr .Dejte ho na plotnu , nebo hned za vystup na kouřovod a roztopte to aspon na 200°c . Naložíte drobným dřevem cca 5cm v pruměru 5-6 kusu a necháte vyhořet na žhavé .pak naložíte 3 -4 kusy ,aby měli v puměru 8-12cm a pustíte naplno . Jakmile se dostnete znova na 200°c , uberete na 1/2 a pak na 1/4 .Teplota by měla stále stoupat ke 250 a více . Regulujete v rozmezí 200-350°c . Každá kamna jsou jiná , a proto to bude u každých kamen jinak (+- nějakých 20 až 40°c , zaleží kde je nejteplejší místo) . Ale princip je stejný , v topeništi musí být teplota nad 500°c ,kdy hoří dřevoplyn. Pak se vám z komína nekouří a máte čisté sklo . Nejlépe okouknout , kdy z komína přestane jít modrý dým a začne se jen tetelit . V ten čas omrkněte teploměr a držte se na této teplotě .

topkrby.cz/...

Stačí ho dát nějak takto

jendad

Zase se to nezobrazilo :(

topkrby.cz/...

pesina
hodnocení

aha, moc díky, takže nikoliv topit jen, aby bylo vidět žhavé, ale musí být plameny. Bohužel se nějak nemůžeme dostat na tu teplotu 300°C :( Komín máme keramický průměr 200

jendad

A kde měříte teplotu? Komín máte dobrý ,až moc :) Jaké ovládací prvky mají tato kamna?

pesina
hodnocení

teplotu měříme na kouřovodu hned na výstupu ( u klapky) a jsou to kamna romotop riano, tak primár je u popelníku a sekundár nahoře, ten máme stále otevřený.

radikal*

A čím měříte teplotu? jaký máte teploměr? Asi jsem to přehlédl.

jendad

Tady jsem našel nějaké video

Takže primár je dole a sekundár nad dvířky . Jak funguje ten sekundár? Je to oplach skla? kdy jde vzduch jako clona dolu po skle a pak na dřevo ,kde se to otáčí nahoru okolo deflektoru do komína , nebo to jde rovnou k deflektoru a tam hoří sekundár nad deflektorem?

pesina
hodnocení

ten sekundár funguje jako oplach skla

jendad

Pokud máte teploměr na kouřovodu , tak tam bude teplota nižší . Takže by jste se měli pohybovat cca mezi 200°až 250 . Zkuste roztopit oba dva vzduchy naplno . Pořádně naložit kamna a zavřít klapku na kouřovodu . Až to začne jít ke 150°c , tak zavírat primár na pul , pak 1/4 až 1/8 . pak zavírat horní sekundár stejně a koukat se co dělá teploměr . Pruměr 200mm je hodně , myslím že máte hodně velký tah

pesina
hodnocení

když zavřu primár, tak klesá teplota, nejde udržet na těch 200°C, když zavřu sekundár, tak je pak černé sklo. Co to pro nás znamená, že máme velký tah komína, to je špatně?

jendad

kamna jsou stavěna na určitý tah .Třeba 10Pa . Ale moderní komíny jsou velice dobré a tak vám vytahují kouř z kamen a plameny nehoří pomalu .Nehoří to tak jak by mělo a v těch správných místech. Nejjednoduší pomoc je dát na kouřovod klapku.

Já mám kouřovod pr. 150mm a od vstupu po vrcholek komína 3,5m a musím mít klapku. Na energoportálu mě tam vypočítal tah 17Pa a byl to velký rozdíl co jsem ji namontoval .Do té doby sem si to neuvědomoval :)

Pokud máte komín 200 mm a třeba učinou vyšku 7m mužete mít tah i 25Pa .A komín vám to moc vysává

pesina
hodnocení

klapku na kouřovodu máme a je skoro pořád zavřená. Jinak když zavřu ten primár, tak mi strašně rychle klesá teplota v kamnech, tak musím mít skoro pořád otevřený a pak spálím docela dost dřeva. Další problém je ten, že kamna strašně kouří do místnosti, už nevím, co s tím :( No nekoupili jsme moc dobře.

jendad

Ano .nečetl jsem dobré recenze na tyto kamna . jak píšete hodně problému se zakuřováním .Na vině jsou veliké dveře . Taková kamna mívají většinou boční dvířka jako třeba Has arktic , jotul f 500cb nebo dovre 640cb

forum.tzb-info.cz/...

jendad

Ještě dodám ,že na tom videu je to špatně .Nikdy by jste neměli zavřít vzduchy ,aby tam nic nehořelo .Podle videa je vidět , že tam není žadný sekundární vzduch do plamene na zadní straně .Jak píšete , že je to oplach skla , tak kamna nemají sekundární hoření .Mají stejný princip jak jotuly f 3td. Takže zavírat co nejvíce pimár po roztopení a regulovat vykon horním vzduchem(oplach skla) . Možná by pro vás bylo smysluplnější dát teploměr cca 40-50cm nad vystup z kamen a regulovat ho podle ciferníku .Do 100°c dehtování 120-250°c optimum a nad 250°c přetápění .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]