Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení vody a odpadu k myčce

Od: pidgin* odpovědí: 7 změna:

Chtěl bych poprosit o radu, jak zapojit myčku na nádobí.

Zapojení vody

U dřezu máme nástěnnou baterii. Je uchycená na trubkách se závitem, které vycházejí ze zdi (první obrázek). Myslíte, že se ty trubky dají ze zdi vyšroubovat? Že bych tam místo té trubky na studenou vodu nasadil nějaký ventil s odbočkou na myčku _ třeba něco takového? Fotku jsem udělal tak, že jsem zastrčil foťák skulinou za linku, takže nevím nic jiného než to, co vidím na té fotce.

Zapojení odpadu

Současná situace u dřezu je asi trochu nestandardní (druhý a třetí obrázek). Problém té zelené trubky je v tom, že má zvednutý okraj, takže matice od sifonu je na ní natrvalo uchycená (nejde sundat). Navíc je tam použitá flexi odpadní hadice. Teď je otázka, jak k tomu přidat ještě odbočku na myčku...

Předem moc děkuji za radu.

Zapojení vody a odpadu k myčce
Zapojení vody a odpadu k myčce #2
Zapojení vody a odpadu k myčce #3

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rnk*
hodnocení

2x

odpad je jednoduchy. koupíte jedno z tohoto: koupelny-sen.cz/...

triker.cz/...

na přívod vody našroubujete T kus. A je to. Poraďte se v obchodě s instalatérským materiál a taky to tam kupte.

Pokud se lidi budou chodit do obchodů je radit a pak to koupí přes net, tak ty obchody zkrachují.

doplněno 22.10.13 10:47:

Nebo si pozvěte insatalatéra. Ten to vyřeší jako nic.

doplněno 22.10.13 10:52:

google.cz/...

google.cz/...

To jen tak pro přehled.

doplněno 22.10.13 12:41:

Odpad klidně uřežte, těsní to na průměru, nikoliv na čele trubky.

To vyšroubování se musí posoudit na místě. Mohlo by se něco povolit ve zdi, ale pokud je to pozink tak to bude dost pevné.

hodnocení

2x

odpad myčky napojíte tak že si koupíte nový sifon ke dřezu s vtokem na potrubí/ hadici myčky. Složitější je to u přívodu vody, kde kombinace s potrubím k baterii není šťastná. Standardní řešení je vodovodní potrubí někde níže za kuch. linkou, kde je přístupné a zde je na jeho konci specielní kohout se samostatným přívodem k myčce a samostatným přívodem k baterii. Zde se mi jeví, že to nebylo připravované na budoucí připojení myčky.

doplněno 22.10.13 11:17:

mno, myslím si, že kohou byť je jakýkoli by měl být přístupný a to alespoň v rozumné poloze. Odpovídám na váš doplňující dotaz s tím, že to našrouováním prostého kohoutu se mi nezdá jako vhodné (možné) řešení. BAterie tak není nejspíš úplně nová. Chtělo by to řešit více komplexně ve smyslu celé kuchyně nebo aspoň její části.

pidgin*
hodnocení

Díky za rady.

U toho přípojení vody mi šlo o to, jestli by šlo tu trubku se závitem vyšroubovat a nasadit tam místo ní třeba toto. Potrubí je dělané asi před 40 lety, kdy se samozřejmě ještě s myčkami nepočítalo.

U toho odpadu mě hodně štve ten zvednutý okraj zelené trubky, protože z ní nemůžu sundat matici od sifonu. A mám strach, že když bych ten okraj uřezal, tak nebude trubka rovná a bude to špatně těsnit.

Opravdu má ta trubka odpadu rozšíření? Možná tam jen dobře nevidíte. Tam totiž bývá gumové těsnění trojúhelníkového průřezu, které po dotažení převlečné matice zajíždí do mezery mezi trubkou a sifonem. Pokud je skutečně rozšířená, tak to klidně řízněte. Sifon co koupíte bude těsnit po obvodu, jak jsem popsal výše.

Starší sifony měly opravdu připojenou odpadní trubku "na tupo" přes ploché těsnění. Nevýhoda byla, že se to nedalo rozumně vyměnit, protože to bylo lepené.

Zapojení vody a odpadu k myčce #4
pidgin*
hodnocení

Přesně takto ta odpadní trubka vypadá.

hodnocení

0x

Já vím, že by se podobné rady na "poraďte" neměly dávat, ale vzhledem ke stavu, v jakém je Vaše instalace, bych doporučil instalatéra. Je totiž dost pravděpodobné, že se Vám to nepovede rozebrat, aniž by povolilo něco, co nechcete. Zelená trubka je pravděpodobně ještě starý novodur, s tím jsou jen problémy. Nikdo nezaručí, že bude těsnit v novém sifonu, který má jinou konstrukci. Původní sifon ovšem nelze použít, pokud odříznete ten límec na zelené trubce (jinak nesundáte matici a nedostanete trubku do nového sifonu). Pokud to vezmete násilím, pravděpodobně neopravitelně povolí lepený spoj na zelené trubce. Trubky přívodu vody by se asi při dobré vůli vyšroubovat podařilo, ale je otázka, jestli se Vám tam vejde odbočka. Přívod k myčce musí mít samostatný přístupný kohout, který byste měl zavírat po každém použití myčky (nebo aspoň při delší nepřítomnosti). Jinak Vám hrozí, že trvale natlakovaná hadice nevydrží a Vy vytopíte půl baráku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]