Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dilatační spára

Od: magic62* odpovědí: 5 změna:
Dobrý den. Kdo mi poradí? Vrtá mi hlavou, jaký postup je dle normy? Když se vybetonuje železobetonový podklad na položení dlažby. A potom se do toho podkladu prořeže dilatační spára, tak následovně položené dlaždice musí být položené tak, aby spára mezi dlaždicemi byla přesně na prořezané dilatační spáře v betonu? Nebo může být prořezána dilatační spára v betonu pod dlaždicemi? Prasknou tak dlaždice nebo ne? Nebo se odlepí? Nebo se nestane nic? Děkuji.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pfpetr*
hodnocení

2x

do spáry se dá lišta a obloží se to k ní. Lišta je vydět až někdy půjdete po kauflandu tak se jukněte na podlahu. detalon.cz/...

magic62*
hodnocení

Moc děkuji za odpověď a návod. Ale stejně jsem to nepochopil. Já budu mít dlažbu lepenou lepidlem na betonový podklad. A nikde jsem nenašel, jak a zdali má být ta dilatace přes dlažbu, lepidlo a do podkladního betonu? Jak hluboko do podkladního betonu a jak se to udělá? Po nalepení dlažby se asi prořezáním poškodí dlažba, možná i izolace pod betonem a prořežou se i kari sítě? Tak nevím.
Dilatační spára
Dilatační spára #2
magic62*
hodnocení

Návod na zpracování.

• Profil se přizpůsobí konstrukční výšce případným nasazením prodlužovacích dílů (-MPV).

• Profil se přiloží k okraji hotového pole dlažeb tak, aby povrch lícoval. Profil je nutné po stranách položit celoplošně do vrstvy malty.

• Přiléhající pole se celoplošně zplna uloží do maltového lože k profilu tak, aby jejich povrchy lícovaly.

• Zbývající prostor spár mezi profilem a dlažbou se vyplní spárovací hmotou.

pfpetr*

napiš co konkrétně řešíš a proč chceš dávat dilatační lišty?

doplněno 20.10.13 23:13:

toto říká učebnice

Dilatační spára #3

hodnocení

0x

Ano, spára mezi dlaždicemi musí lícovat s dilatační spárou. Dle mé zkušenosti lišta není třeba, jen je nutné tuto spáru nevyplňovat běžnou spárovačkou, nýbrž pružným tmelem. Já to mám dělaný silikonem v barvě okolní spárovačky a je to OK.

doplněno 21.10.13 00:27:

Když se při pokládání dlažby vymýšlí jak na to, bere se většinou dilatace jako výchozí základna a od něj se začíná na jednu i druhou stranu pokládat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]