Nejste přihlášen/a.
Rád bych si dal malé kamna do druhého, posledního patra RD. Díval jsem se na Jotul F602 a píšou tam požadovaný tah komínu 12Pa. Někde jsem vyčetl, že by tomu mohl zhruba odpovídat např. komín 15cm průměr a délka 6m. Počítám, že jakékoli jiné malé kamna budou požadovat podobný tah. Pletu se v něčem zásadně nebo mám nějakou šanci jak si dát do pokoje nějaké kamna? Když bych je napojil přímo do zdi, tak by byla délka komína asi 2,5 - 3m (průměr 15cm). Děkuji Vám.
Již si nepamatuji předpis, ale minimálně učinná výška komínu musí být min. 5 merů! aby měl dostatečný tah.
Pane Cukrař ,já mám učinou vyšku ani ne 3,5m a mám problémy s velkým tahem . Kdybych neměl klapku , tak bych hodně plýtval .Ale je pravda že mám pruměr 150mm a nerez s izolací . Na energoportálu mě vypočítal tah 17 Pa
Jendo, ano, klidne je to možné, já pamatuji že i menší "komín"je funkční, ale předpisy jsou od toho, aby se porušovali..
Do samostatného komína se připojuje pouze jeden spotřebič na plynná paliva samostatným kouřovodem.
Pro lokální spotřebiče, ústřední zdroje tepla (plynové kotle) a technologické spotřebiče (např. varné kotle) připojované do komínů s přirozeným tahem platí, že nejmenší dovolená účinná výška komínového průduchu je 4 m. V jednotlivých případech je možno připojit spotřebič i do komínového průduchu s menší účinnou výškou než 4 m, pokud se prokáže výpočtem spalinové cesty podle kapitoly 5, že je tato výška pro připojovaný spotřebič dostačující
zdroj:
Mám tyto kamínka dvoje, jedny v přízemí, jedny v podkroví. Komín průměr 20, celková výška komínu 6,3 m. Topí vše bez problému.
Ty druhé v podkroví jsou tedy napojené v jaké výšce komína? To máte oboje na stejný komín? Topíte někdy jen v těch horních, aniž by ten tah podporovaly ty spodní? Jakou prosím máte verzi těch kamen, CB nebo GD? Jak jste s nimi spokojeni? Jde s nimi topit i na malý výkon aniž by z komínu šel tmavý dým? Moc Vám děkuji. Není lepší rady než od někoho, kdo ty moje vybrané kamna přímo má
Pokusím se jako neodborník vám odpovědět na množství otázek. Oboje kamna jsou GD. Jotul s plnými dvířky se již nedělá, mám je na chalupě a jsou horší než GD, žhavé se u nich zdržuje hned u dvířek a často vypadnou uhlíky. U GD zůstává žhavé vzadu kamen.
Topíme jak se nám zachce a také kolik je nás doma. Buď samostatně v přízemí, nebo samostatně v patře a nebo jedou kamna oboje. Oboje kamna jsou nainstalována na horní vývod a kouřovod je zaústěn kolenem až pod stropem. V patře nad zděří do komína zbývá jen 2,5 - 3 m komína a musím používat klapku na rouře. Tah obrovskej.
Topení na malý výkon - dost by to dechtovalo. Nyní u nás v noci již mrzne a tak ráno se roztopí, 1 - 2krát se přiloží, v domě je 22 - 24 st. Někdy přitopím večer k televizi. Jak bude mrznout celodenně, tak se bude i topit celý den, to je jasné. Vytápím přízemí 65 m 2 dům je zateplen. Za loňskou zimu jsme nemuseli zapnout ani jeden přímotop.
Oboje kamna jedou na jeden komín, což se kominíkům nelíbí. Víc mě nenapadá.
doplněno 17.10.13 21:53:jendad - Jotul F 602 N mám více jak 10 let a fakt jsem se v nich naučila topit. Ale přes plná dvířka nevidíte kdy máte přiložit a jak jsem psala, žhavé se drží u dvířek, což mě nevyhovuje. Raději mám rok staré Jotulky 602 GD.
K otázce - Tyto malé jotulky není špatná volba oproti CB. Vidím výhodu v tom, že nemají popelník, žhavé nemá kam propadnout a i když je v kamnech úplná tma, tak třeba po 6ti hodinách (kamna jsou stále teplá) stačí popel prohrábnout, dát drobné dříví a topíte dál. Za celou zimu se od základu zatápí jednou za 10 dní a to tehdy, kdy musím vybrat 3 - 4 lopatky popela.
Jotul CB nemám ani odzkoušené, ani po tom netoužím, jsou na mé prostory velké. Tím neříkám, že jsou špatné.
Já bych doplnil , že u typu s plnými dvířky , asi paní nevěděla jak to hoří a proto nevěděla jak přikládat .U skla to vidíte . Klasický typ kamen s plnými dvířky se vyrábí od 50 let a model cb až od 90 let (americké emise) .Pokud máte teploměr , tak přikládat je optimální až máte 100-150°c . pak už je tam jen žhavé a dostatek místa.U typu s plnými dvířky se spíše vyhořívá vpravo dole -jde tam spodní primár .Musíte prostě počkat až to žhavé vyhoří .
Jinak já mám ted uplandy 27 . jotuly Cb jsem prodal .Přeci jenom na chalupě se mě ráno nechce zatápět . Paní od které jsem je koupil , je měla na cihlové chalupě a když tam přijela , srtašně dlouho trvalo než to vyhřála .Předtím tam měla bulerjany , a ty propálila ,ale hned to vyhřály. Byly stejně velké jak ty uplandy , nebo jotuly 602 , ale trubky mají 3 krát větší předání tepla do vzduchu neř ty uplandy(rovné plochy) . Takže ted už tam měla z bazoše kamna vlny. To jsou taky trubkové kamna ,ale vypadají jak petry. Moc s nima spokojená nebyla , zakuřovaly a byl smrad v domě. Asi ty kamna chtěly větší tah(teplejší komín).
Uska moc Vám děkuju za další doplňující informace, získávám tak potřebnou představu o provozu těchto kamen. Jestli se mohu ještě zeptat. Jestli jsem to dobře pochopil tak CB mají oproti GD popelník? To jsem ani nevěděl. O ten popelník jsou teda GD menší? A netušíte jakou zhruba můžou tyto kamna mít obecně životnost? Vám to po 10ti letech dělalo nějaký problém? Něco jste museli měnit? Nebo jste uplně spokojeni a kdybyste měli kupovat znovu, tak by volba padla jasně na ně? Moc Vám děkuji.
CB jsou rozměrově i výkonostně větší a vy jste psal, že chcete topit minimálně nebo na malý výkon. Ano, CB mají popelník a žhavé propadne. MUsíte znovu roztápět. U GD popelník není a i po několika hodinách nepřijkládání prohnábnete popel a pod ním je žhavé. Vlastně v zimě můžete teoreticky topit nepřetržitě.
Životnost - 10 let jsou na chalupě bez jedinného problému, proto volba loni do novostavby byla jasná. Kouřovod až pod strop je velmi důležitý, po zatopení než se rozehřeje dvouplášťová litina u kamen tak již hřeje kouřovod. KOleno od kamen do komína mám s vymetacím otvorem, takže ani roury se nemusí vynášet ven a čistit. Tudíž zděř pro roury od kamen pod stropem zvolte do takové výšky, abyste se tam vymetacím otvorem dostal i se štětkou na čištění. Saze spadnou do komína a do kamen.
O výmněníku na kouřovod jsem vůbec neuvažovala neboť kamarád jej musel sundat, kamna špatně táhla a moc to dehtovalo. Ale nevím jaký má komín.
doplněno 18.10.13 12:45:Pozn. Na chalupě jsem zeď za kamnama i rourou nechala okachlličkovat a nejen, že hřeje roura, ale nahřejí se od ní i kachle. V kamnech dávno tma a kachle stále hřejí.
Jotulky F 602 cb nemají popelník .Velikostně i vykonově jsou stejné .Jotul F 602cb má menší topeniště než stará typ N . Jotul cb má dvě vrsty litiny a mezi tím je izolace . Jotul F 602n má jen po straně závěsné litinové desky (dají se vyměnit) .Častou závadou u typu N je propálení zadní stěny . Doporučuji tam vložit kus plechu - tím zadní stěnu ochráníte.Jinak jak paní doporučuje u sálavých kamen se dělá obezdívka z cihel i kachlí .Ty se nahřejí a dlouhou dobu pak sálají .
Možná paní když mluvila o popelníku , tak měla namysli jotul f 3 .Starý typ F 3td má bezroštové topeniště , jotul f 3cb už má popelník .
Pokud chcete popelník a podobný styl kamen , tak se podívejte na vermontky aspen .Ty mají popelník .
Dekuji za ujasneni. Vite co porad nechapu - v cem je tak zasadni rozdil mezi CB a N GD (ze ty CB vyjdou o 9000 draz)? Taky mi neni jasne, jestli ty N GD (prosklene) za 10 tis. maji sekundarni spalovani, sekundarni privod vzduchu nekde ze predu, z hora sklicka? Pokud nemaji, tak je zajimave, ze u obou (CB, GD) udavaji ucinnost spalovani 71%, takze jsem z toho jelen. Dekuji Vam.
Typy cb a N mají sekundární vzduch .Z komína se jen tetelí , když spalujete při správném postupu . U typu N GD žádný sekundární vzduch do plamene není . Je to pouze oplach skla .Vzduch je směrován po skle dolu a i když zavřete vzduch , stále tam jde určité množství a hoří to . To je podmínka u cb (americké emise) , že i když zavřete kamna ,stále to musí čistě hořet(musí jít určité množství primáru) .takto jsem je i provozoval , že je roztopíte ty cb a pak zavíráte .Dřevo jako by ztmavne (nemá vzduch) , ale sekundáry pod deflektorem hoří. ty jsou puštěny stále naplno.
Učinost je rodílná profistavba.cz/...
U typu cb je to 71% a u typu N je to 74% . Typ N gd myslím žádné takovéto testy nebyly provedeny , je to marketing prodejce ,že prodává typ N s prosklénými dvířky. Dále si uvědomte , že testy jsou na nominální vykon .A to je náš laboratorní test s určitou dávkou paliva . Ale američani neznají pojem nominální vykon .Ty testují s plně naloženým topeništěm od minima po maximum a musí se vejít do emisních limitu . Jejich uřad nezajímá učinost kamen . Ta záleží na spotřebiteli ,kolik tepla pustí do komína . Logicky , tedy pokud budete používat model cb přivřený , málo tepla pujde do komína a máte vysokou učinost. Modely cb se podle mého vyplatí až u větších kamen .U těchto malých ,kdy máte spotřebu dřeva cca 4-6m dřeva za rok to moc nepoznáte . Pokud ,ale spálíte asi 8metru a více , tak ta třetinová uspora v palivu je znát.
Dále ještě učinost se skládá ze dvou složek. Musíte to čist spálit , a pak učinost předání tepla .U typu N mužete ovlivnit jak čistotu hoření , tak předání tepla(čím pomaleji hoříte , tím méně teplého vzduchu jde do komína) .U typu cb ,pokud máte suché dřevo a roztopíte kamna na správnou teplotu , tak už by vám měli hořet čistě .pak už jen záleží jak moc kamna přivíráte.
Jinak jedna poznámka , v americe se už typ N 20 let nesmí prodávat. Pouze typ Cb . Jak jsem psal , testují na ruzné rychlosti hoření ,a typ N mužete uplně zavřít a tím čoudit (nesplní emise)
Dekuji Vam. Ty 2 odkazy co jste dal, to mi prave nesedi, ze CB maji ucinnost 71% a GD 74%. Jaktoze kamna se sekundarem CB, podstatne drazsi, maji horsi nez ty bez sekundaru. Asi to porad nechapu. Taky me to vyzniva, ze ty prosklene N GD byste nedoporucoval? Nebo to jen spatne ctu, co pisete a klidne byste do nich sel, pokud neprotopim moc dreva rocne? Dekuji.
Ano .ty CB mají horší emise a horší učinost než starý typ N . Ale to jsou emise našeho měření na nominální vykon (jedna rychlost hoření). Ale jak jsem psal to je naše měření . Pro americký trh mají lepší emise typ CB (více rychlostí hoření)
Vysvětlení je ,že na náš nominální vykon jsou cb více izolována (pustí méně tepla pláštěm) a horší emise CO (hořlavý plyn) .Ale američani testují na saze .Čím méně sazí (dým) - tím lepší emise prachových částic . Většina prachu ze dřeva je nespálený uhlík .Uhlík se spaluje s kyslíkem a tím lepší učinnost spalování .A pro jotul je rozhodující americký trh , tam realizuje většinu svého prodeje.
Co si koupíte ,záleží na vás .mě vyhovuje ,že je to hluboké topeniště a pěkně se naplní. Typ cb má ještě menší topeniště než N. Pokud by jste se rozhodl pro plná dvířka , tak jsou podle mého názoru lepší ty uplandy.Ty mají ještě o 5cm delší topeniště a jsou levnější. A nebo ještě větší - širší topeniště má dovre 600 .Jotuly i uplandy mají šíři topeniště asi 20cm , dovre bych viděl cca 25cm a to je rozdíl , když tam dáváte širší špalky! Jsou to všechno stejně vykoná kamna kolem 6kw .Ale je zase pravda , že pokud by vám nevyhovovaly , tak se lépe prodají jotuly.
Ještě doplním ,že při roztápění je sekundár hodně poznat . Když rozbíhám kamna , tak ke 200°c se to loudá .Pak to začnu v krocích přivírat a jak nabíhá sekundár , tak uplně skokově roste teplota a 300 °c je tam během chvíle .Pak to jemně přvíráte (špalíčkem , aby jste se nespálil) a snažím se to držet v rozumných mezích . Tu teplotu . Až se dostanete na 1/6 až 1/8 otevření . Duležitá je tam klapka na kouřovodu .
Uska, jeste bych poprosil o jednu vec, jestli se Vam bude chtit. Da se na tom varit neco i delsi dobu? Nemyslim jen rozevrit vodu, ale i varit jidlo, aniz by to vyvrelo? Na kamnovych sporacich se to presune nekam do rohu, kde je mensi zar, ale to asi s temito nejde, ze? Vsude to je asi poradne zhave? Dekuji
Já mám na kamnách pořád něco postavené. Nejen pískací konvici na kafe, čaj, když nepotřebujji odstavím na bok. Běžně vařím brambory, polívku a nebo tam má 5 l hrnec na teplou vodu. Tu jsem dnes spotřebovala na umývání jaklek (strouhám do sklinek) a druhý hrnec na umytí zavařovacíhc sklenic. Není to jak u kachlových sporáků, tam máte větší plotnu, zde je malinkatá. Takže když potřebuji, aby se jídlo dělala pomaloučku, tak podle toho přikládám. U mně je to takový doplňkový zdroj. Jinak vařím na elektrice. Když se topí, tak je mi líto tam něco postavit. Velká nevýhoda je v tom, že kamna nejsou smaltovaná, takže se musí dávat pozor, aby se nic nevylilo, nekáplo. Pak to vypadá jak rezavé. V létě jsem vrch starých kamen (mimo plotýnky) natřela barvou na výfuky, chvíli byl smrad s vypalováním, ale kamna prohlídla.
A ještě jsem se chtěl zeptat. Přijde Vám, že ten kouřovod, který vede až ke stropu je pro předání tepla do místnosti velice důležitý? Nebo i kdyby to šlo přímo do zdi, tak to ani nepoznáte a topí hlavně kamna? Nebo nepřemýšleli jste dokonce o instalaci nějakého teplovzdušného výměníku na ten kouřovod? Děkuji
Měl jsem oboje kamna jak typ N ,tak cb . A oboje hoří čistě když chcete . CB rozběhnete na 200°c na plotně a pomalu zavřete na 1/2 a pak na 1/4 a za chvíli méně . Kamna tahají předehřáty cb vzduch a hoří čistě . Jsou tak dělaná , aby hořela na vysokou teplotu .S nějakým regulováním vykonu nepočítejte . Stále tam pujde dost vzduchu , aby hořely čistě(byli nažhavené). Typ N s plnými dvířky regulujete stejně , ale jakmile překročíte cca určitou mez ,kdy je zavřete moc a kamna přestanou sekundárně spalovat a teplota klesá a pak to dlouho a pomalu hoří .Ale už jde z komína modry dym a nekoná se sekundární hoření . Kamna pak mohou byt žhavá až do rána . U typu cb s tímto nepočítejte .Ty vychladnou a ráno musíte roztápět .
Aby jste věděl , jak topit dejte na kamna na plotnu teploměr e-teplo.cz/...
A pohybujte se v rozmezí 200-300°c na plotně . U typu N se mě spíše osvědčilo dát teploměr ai 10cm na kouřovod(horní napojení) .Asi takto
Protože u typu cb hoří sekundární vzduch pod deflektorem a u typu N až spíše pod horní plotnou (přístup vzduchu z dvířek), tak u typu N je více žhavá plotna
Typ 602N GD nemá sekundární vzduch , takže ani nemuže dojít k pomalému a čistému hoření . Je to ustupek spotřebitelum , kteří chcou sklo , a tak ho dali z typu cb
To je super, že jste i tady. Myslím, že jsem Vás pročítal na jiném serveru, diskuzi Moc Vám děkuju za perfektní detaily, manuál pro topení. Chápu to prosím dobře, že jsou teda 3 modely těchto kamen? N, GD, CB? Díval jsem se, že cena N GD je už za 10 tis. A pak CB za 20 tis. Ty za 10 tis. jsou tedy v podstatě velice špatná volba? Se sklem a sekundárem tento model tedy neexistuje? Za těch 20 tis. mi ta cena přijde již pěkně přehnaná. Nebo podle Vás není? Mají co za tu cenu nabídnout? Moc se v tom nevyznám v porovnání s konkurencí. Jen vidím, že cenově se s sekundárem u jiných kamen dostanu i pod 10 tis. lehce. Ty Jotuly jsem chtěl brát na doporučení známého ohledně značkky Jotul, že to je špička, ale nejsem si jistý v čem to je tak super oproti levnějším konkurentům. Moc děkuji.
Dobrý den
Ponechám-li stranou ¨zda-li to tak "oficiálně" může být, (napojení dvou spotřebičů nad sebou na jeden průduch atd.), pak nenáročné na tah jsou například i obyčejné petry Kerpen 2u4p, u nich se dříve udával potřebný tah 10+.- jeden Pa., dnes se u rozměrově a konstrukčně stejných kamen udává tah 12 Pa. (nevím tedy proč). Jejich nízké nároky na tah nám potvrdil i kominík, (nutnost z určitých důvodů zkrátit o něco komín). Je to dáno především tím, že mají malý deflektor a teplota spalin jdoucí do komína je tedy vyšší než by tomu bylo v opačném případě. Jelikož z Peter vychází i "prosklené petry" např. Milano 2, Verona atd., neměl by být problém s tahem ani tam. (merano nedoporučuji). Jinak obecně lze podpořit tah napojí-li se kamna do komína1 metr dlouhým svislým kouřovodem.
Děkuji za informace. Chápu to prosím dobře, že pro větší tah je tedy lepší nevést kamna přímo do komína, ale rourou co nejvýše ke stropu, tedy s kolenem u stropu (nebo i u kamen)? Nedojde tím kolenem spíše ke snížení tahu? Děkuji
No, pokud máte kamna napojena "přímo" rovným krátkým kouřovodem do komína, pak by funkci svislého kouřovodu možná lépe plnil ten komín, pustíte tam o něco vyšší teplotu (kouřovod něco tepla spalinám odebere) a tím dosáhnete většího rozdílu teplot mezi spalinami a okolním vzduchem a tím pádem bude lepší i tah, v zimě až teploty ještě klesnou se tah každopádně zvýší.
I když zase svislý kouřovod "rychleji" naběhne na provozní teplotu, než komín, zvláště pokud se komín neužívá každodenně, co by bylo v tomto případě lepší asi nedovedu říct, zase dáte-li vstup do komína příliš vysoko, pak se zase snižuje "účinná výška" komína (od zaústění spotřebiče do komína po horní okraj komína)
Ano ,udává se že každé 90°koleno snižuje tah (asi o 1m) .Lepší je dát dvě 45°.To má pozvolnější radius. Vyhnout se dlouhým vodorovnym kouřovodum . To má vliv hlavně při roztápění ,až se zahřeje komín ,tak ten už má tah a nacucne si kouř. Jinak mužete se podívat na podobná kamna co jsou levnější než jotuly 602 krbova-kamna-krby.cz/...
Ještě bych rád upřesnil poslední větu, správně jsem měl napsat, že tah kamen podpoříme napojením svislým kouřovodem s délkou alespoň 1 metr, tzn, může být i delší. Navzdory óbecnému tvrzení, že kamna je lépe napojit kolenem úhlu 45 stupńů, tedy raději šikmým kouřovodem abychom se vyhli pravoúhlým kolenům jež prý snižují tah, jsem se přesvědčil v praxi o opaku, tzn, kamna s koleny pravoúhlými a svislým kouřovodem mi táhla lépe, než když jsem je napojil "našikmo",konečně nejoptimálnější napojení" pomocí kouřovodu si ale může vyzkoušet každý sám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.