Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Otravný soused - rekonstrukce

Od: medow odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, potřebuji poradit ohledně otravného souseda. S přítelkyní jsem koupili před rokem byt v menším městě a rozhodli jsem se ho zrekonstruovat. Jelikož jsme se rozhodli trochu pozměnit dispozice bytu, bylo nutné stavební povolení. Společenství vlastníků jsou dva vchody, celkem asi 30bytů. Spolusousedé po předložení našeho plánku prací neměli s ničím problém, takže téměř všichni naše rozhodnutí akceptovali, bylo jim to jedno..až na sousedy, kteří bydlí pod námi. V námi koupeném bytě nežil nikdo již 5 let a tak již již zvykli na klid, nejspíš. Nicméně se naše rekonstrukce z původních cca dvou měsíců, protáhla na půl roku, kdy soused věčně běhal a řval na naše dělníky, vyháněl je, volal na policii nebo přímo v bytě asistoval u bouracích prací - v té době jsem vše koordinovali po tefefonu, jelikož jsme bydleli 200km daleko. Obtěžoval ho hluk (což absolutně chápu, ale bourací práce trvaly všeho všudy 2 dny), údajný nepořádek v domě ( bohužel, máme dům bez výtahu, takže se všechno tahalo pěkně v ruce - nicmémě stavební firma po každém dni všechny chodby vytřela).. jeho věčně prudící telefonáty už ani nezmiňuji. Ve finále se nám do nového ani nechtělo, ale řekli jsme si, že to třeba přejde, co čekat od starousedlíka (jak nám mnohokrát zmiňoval - já tady žiju 40 let a tohle se teda nikdy nedělo a rekonstrukce se dá dělat i potichu a všichni se nám z okolních domů smějou). Asi největší smůla je, že naši milí sousedé jsou zárověň předsedy společenství, takže se jich všichni bojí - nevím tedy z jakého důvodu, ale bylo nám to naznačeno. První měsíc jsem chodili v bytě skoro po špičkách, sousedova žena nás následně odchytla, že v domě je nepsaná dohoda, že centrální větrák se pouští max. do 20hodiny a že my se chodíme koupat i ve 23 a to teda ne. Vždycky přijdou s nějakou jobovkou, nad kterou člověk akorát stojí s otevřenou pusou. V týdnu jsme pozvali rodinu s malými dětmi, které holt neposedí na návštěvu a v půl 6 na nás vlítl, že to teda ne( přitom chodíme do práce, vracíme se pozdě večer nebo odpoledne, párty se u nás nekonají, o víkendech jezdíme více méně pryč). Poradíte někdo co s takovým člověkem? Ignorovat, poslat do oněch míst? Je schopen si jít stěžovat na městský úřad - což už udělal, když jsme měli v zimě otevřené ventilace kvůli proschnutí podlah - udajně se mu změnilo klima v celém bytě. Je to na prášky. Zároveň nemáme čas ani chuť se s někým pouštět do nějakých nesmyslných sporů, ale ani nebude vyhnutí.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Hele a nebydlíme ve stejném domě? My měli to samé, jen s tím rozdílem, že on bydlel nad námi. Schválně dupal do noci a vytápěl nás. No už se odstěhoval a bydlí tam syn. Dělá to samé ale nemá tolik času.

Odvolejte ho. Jako člen společenství máte docela sílu, i když se to nezdá. Na spoustu věcí je potřeba 100% souhlas a já bych mu ho nedal, dokud nebude normální.

Tvrdší řešení jsou dvě. Dobře se pojistit a občas ho vytopit a kyselina máselná hozená mu do bytu... a už se stěhuje i po 40 letech.

medow
hodnocení

Díky za typ - odpověď pobavila :)) Spousta známých by to řešila stejně, vytopit, ale proč si ničit svůj byt, kvůli pomstě :))

Možná až zase někdy přijde mu říct, že nás taky obtěžuje poslouchat, jak se.e na záchodě, což je pravda, ale co by v paneláku chtěl, že.

buss
hodnocení

0x

Pokud máte stav. povolení a nebylo třeba souhlasu dalších spoluvlastníků tak si může víte co. Je fakt že půl roku je dosti dlouhá doba. Měli jste na nástěnku vyvěsit omluvu na hlučné práce. Jinak si nastudujte Prohlášení vlastníka, Stanovy a ZoVB.
Ventilace, byt nesmí promrznout, sousedí vytápí více. Moc bych si jich nevšímal, jak budou stárnout a stoupat ceny energií, bude se více lidí stěhovat. Chcete si ničit zsraví?

medow
hodnocení

Stavební povolení jsem vyběhali, ostatní sousedi podepsali (byla potřeba 75% podpisů všech vlastníků), v domě jsem vyvěsili oznámení o rekonstrukci s omluvou za zhoršené podmínky a hlučnost, ale bohužel se to protáhlo, jelikož soused furt otravoval a prudil a stále na dělníky někoho posílal, volal na úřady, jestli můžem dělat tohle a tamto - jinak by to trvalo ty dva měsíce, takhle jsme si třeba najali firmu na vybourání otvoru, přijeli, vynosili nářadí do 3. patra, soused na ně vlítl, vyhrožoval policií a oni se zalekli a radši odjeli. My museli platit jejich zbytečnou cestu a oni museli přijet znovu. Soused opět vylítl a celou dobu pak asistoval v našem bytě ) to jsme se následně dozvěděli od našeho stav. dozoru). Kdyby furt neprudil trvalo by to dva měsíce podle plánu, takže si to protáhl vlastně sám. Přitom ty nejhlučnější práce trvaly 2 nebo tři dny. Nedávno se v domě opět rekonstuoval jiný byt - no jelikož chodíme do práce, tak o tom člověk vůbec neví. Nechápu nesnášenlivost některých lidí. Nicméně, přesně jak tady někdo píše. Příjde s prosíkem, že potřebuje něco podepsat a to budeme mít taky spoustu času a zbytečných otázek. Na hrubý pytel hrubá záplata. Chtělo by to všechny morouse sestěhovat dohromady ať se požerou dle vlastního uvážení :))

To je dobrej nápad. Sestěhovat je! Já bych se přijel na tu rekonstrukci podívat a najít ho ve svém bytě, tak pojede ze schodů jak namydlenej blesk. A ještě bych nahlásil ztrátu brusky!

rnk*
hodnocení

0x

Zažil jsem něco podobného. Rekostrukci jsem dělal sám a vždy na mě spoused zazvonil a řval po mě na chodbě. Skončilo to když jsem mu řekl, že přijde ještě jednou a pronajmu (nebo prodám) to cikánům a to teprve zažijou! Od té doby byl klid. Sice mě nezdravil, ale klid.

medow
Dekuji za vsechny reakce,urcite to chce se obrnit a nereagovat na provokace.Uvidime,co se stane az se nam narodi prcek. Je skoda,ze tito lide zapominaji,ze taky meli male deti,taky se snazili zvelebovat svoje byty,taky mivali navstevy.Je mi jich lito.

hodnocení

0x

z vlastní skušenosti vím že to s těmahle lidma po dobrým nejde rekonstrulovali sme byt rodičů a taky se našel prudič i když sme vše řádně oznámili an obešli i sousedy a dole vyvěsili oznámení o rekonstrukci s prosbou o trpělivost tak sme ho schodili ze schodů a už nepřišel *cert*

xart*
hodnocení

0x
Mám podobnou zkušenost ;) Jednou mi dělníci vrtali profily na sadrokartonový podhled a přišla sousedka, jestli nemůžu vrtat potichu (bydlím v paneláku) *bzum* Podruhé jsem potřeboval zvětšit díru pro dveře kvůli obložkám ... jak jsem pustil flexu, tak do 15 minut přišel soused a sousedka, že to nesmím, že zavolají policii a že porušuji domovní řád. Tak jsem se souseda zeptal, jestli vůbec četl domovní řád a po té jsem ho odkázal k nástěnce, kde je domovní řád vyvješen, aby si jej přečetl a přišel mi říct, které ustanovení domovního řádu porušuji ... už se nevrátil *ua* :D
kratast*

chce ho to chytit pod krkem jinak nic nezmjuzete

prezdivka1234
hodnocení

0x

Jak bylo řečeno výše. Řekněte, že když se mu to nelíbí tak se teda odstěhujete a byt prodáte cikánům a vás už to zajímat nebude co bude dál. Rozhodnutí nechte na něm. Rěkněte jestli ještě jednou přijde, tak že TO UDĚLÁTE a že už vás to nebaví a už jste si vyhlídl nový byt.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]