Nejste přihlášen/a.
Zdravím a posílám další dotaz, resp. sérii dotazů:
1. Zpětná klapka - kam se instaluje (přímo digestoř nebo větrací šachta, kam v šachtě)?
2. jak náročná je instalace (pracnost, cena, materiál)?
3. Jaká je zvuková tlumivost (co lze od ní očekávat)?
Díky všem za relevantní odpověď.
AP
Zpětná klapka bývá většinou součástí digestoře. Je vestavěná v hrdle na výstupu digestoře.
Teď nedávno jsem instaloval digestoř se zpětnou klapkou. Její konstrukce byla až k smíchu. Takže jsem zpětnou klapku vykuchal, aby zbylo pouze plastové hrdlo a koupil kvalitní zpětnou klapku do potrubí.
1.)
Zpětnou klapku můžeš instalovat kamkoliv do potrubí. Musí to však být pouze potrubí od digestoře, bez bočních přípojek. Jde o to, aby se ti do kuchyně přes digestoř nedostával vzduch z jiných místností.
2.)
Většinou je zpětná klapka na výstupním hrdle ze zařízení a nebo v provedení spojky na potrubí. Instalace je naprosto jednoduchá. Kvalitnější a dražší zpětné klapky mají po obvodu pryžové těsnění a mají minimální propustnost vzduchu při zavřené klapce.
3.)
Zvuková tlumivost - to snad ne? Zvuk zpětná klapka nedokáže nijak zatlumit.
Zkus tento požadavek více rozepsat. Nevím co si pod tím mám představit.
Tazatel myslí, aby přes digestoř neslyšel sousedy ze spodního bytu. To by mě taky zajímalo, jak lze tohle utlumit.
Přenáší se to dost intezivně.
jak už psal Honzajs - zvukovou tlumivostí jsem myslel, nakolik instalovaná klapka ovlivní přenos hluku vzduchotechnikou od souseda nade a pode mnou. V současnosti jsem se nastěhoval do bytu, kde je digestoř umístěná vedle šachty pro digestoř, digestoř má uhlíkový filtr a šachta je zaslepená mřížkou. Od souseda nade mnou slyším opravdu vše co se děje v kuchyni, tak mě napadlo, že to může být způsobeno chybějící klapkou v chybějící digestoři. Je to možné?
Tak tak, jak píše kolega výše, originální zpětná klapka u některých digestoří - no - opravdu nevím, co vůbec měla těsnit. Vyhodil jsem jí a dal úplně jinou na potrubí. Zvuk moc netěsní, ale zima se dovnitř nedostává. Pokud ovšem v dotazu spíš nešlo o to, jak moc se zvýší hlučnost digestoře. To je otázkou, potrubí kvůli nízké hlučnosti by mělo být co nejkratší, rovné a hladké. Svoje udělá též případná mřížka na výstupu potrubí.
Mohl bych trochu oživit tohle téma a zeptat se na podobný problém?
Digestoř mám už zapojenou a montáž prostorové digestoře byla tak náročnám, že ji nechci znovu rozebírat, poškrábal bych i plechy...ale klapku jsem bohužel nedal... myslíte, že by šla namontovat na konec potrubí až ven? Viz náčrt...
A tu klapku bych dal za tu zeď jak trčí ze zdi nyní asi 20cm...
já to takto řešil u tchýně - před cca 10ti lety ... stále funkční
klapka je ve zdi, po dalších 10cm je venkovní mřížka
doplněno 21.01.15 19:53:To je těžko říct, jestli na tom budete stejně... záleží asi na digestoři... já tam dal nějakou starou ze sklepa (tchán to už nestihl udělat, zemřel). Byla tam tak 10 let - stará komunistická dobrá kvalita... - hlavně jsem to dal se spádem směrem ven!
Tchýně si nestěžuje a fungovat to funguje - takže počítejte 10 let skladování a 10 let víkendového vaření
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.