Nejste přihlášen/a.
Mám rekreační chalupu. Obec podle zákona o poplatcích požaduje poplatek za odpad 500,- Kč, nicméně kontejner na směsný odpad je pod uzamčením v oploceném areálu obecního pozemku. Popelnici nemám (při pátečních svozech není kdo by mi ji přistavil před chalupu k silnici). Takže vozím odpad v igel. pytli sebou do Prahy. Jde mi o princip - když platím, mám mít také volný přístup ke kontejneru? Třeba v 10 večer, půjdu-li okolo?
Děkuji za Vaše názory. Ivana
Nevím, jaký máte systém odvozu odpadu v obci zavedený. Ale neměl by být problém nechat popelnici před chalupou u silnice trvale. Předpokládám, že popelnice jsou majetkem svozové firmy a obec platí poplatky nejen za pronájem popelnic, ale i odvoz odpadu. U trvale obydlených domů jsou popelnice také běžně před domem celý týden. Pro případ odcizení popelnice je svozová firma jistě pojištěna. Sběrné dvory, kde je umístěný kontejner na směsný komunální odpad, jsou pravděpodobně i boxy pro nebezpečný odpad. A podmínkou zřízení sběrného dvora je nejen oplocený pozemek, ale i v provozní době (u nás např. středa, sobota) musí být přítomen odpovědný a proškolený pracovník. Dovedete si představit, jak by to asi vypadalo, kdyby byly kontejnery volně přístupné? To by nestačili hasiči jezdit a hasit zapálený odpad. Alespoň u nás to tak bylo. Pokud nemáte v obci ve sběrném dvoře provozní hodiny i o víkendu, žádejte o tuto službu na obecním úřadě. O víkendu je to potřeba nejen pro rekreanty, ale i místní občany, kteří nemohou odvézt odpad během týdne. Před schvalováním obecně závazných vyhlášek (OZV) je povinnost obce podle Zákona o obcích vyvěsit na úřední desce v předstihu návrh OZV a k návrhu se mají možnost občani i rekreanti vyjádřit. Stejně tak musí být zveřejněn návrh rozpočtu a závěrečený účet. A mohu Vám zodpovědně říct, že od roku 1989 jsem za skoro 20 let neměla k rozpočtu a ani k závěrečnému účtu města jedinou připomínku. A to si myslím, že je škoda. Protože je v zájmu občanů i rekreantů, aby nejen OZV, ale i všeobecně konání představitelů obce bylo ke spokojenosti všech, kteří ze svých daní a poplatků na tuto činnost přispívají.
doplňuji: Obec má vyhlášku o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy... komunálního odpadu podle § 14 zák. 565/90Sb. o místních poplatcích. Místní - fyzické osoby platí 350,- Kč, rekreanti 500,- Kč. V obci jsou kontejnery na plast, papír, sklo. Ty jsou volně přístupné. Místní občané mají popelnice a 2x měsíčně jim odpady z popelnic vyváží "kuka-vůz".
Kdyby bylo pořízení popelnice řešením, budiž. Nikomu v obci ale přes týden popelnice před vrátky nestojí, jen těsně před svozem, takže to asi není jen z opatrnosti. Moje kolegyně má naopak tu zkušenost, že jsou v obci pro rekreanty kontejnery umístěny, ona platí poplatek obci, obec má peníze, ona má kam odložit odpad. A to je to, co nevím, proč někde to jde a u nás ne. A zda to mohu požadovat přístup k tomu uzamčenému kontejneru.
Určitě Ivanko, je to o komunikaci. Určitě požádejte, aby provozní doba byla jeden den o víkendu. U nás platí rekreanti také 500 Kč ročně, stejná výše poplatku je i pro trvale hlášeného občana. A rekreanti dostávají při platbě poplatku 10 plastových pytlů o objemu 110 l, což je v podstatě hodnota poplatku. Podle potřeby je naplní a jsou odváženy během svozového dne v té části města. Určitě se nějaké řešení najde, aby byli všichni spokojeni. Obec je povinna zajišťovat odvoz a likvidaci odpadů a musí pro občany vytvořit k tomu podmínky. Dejte vědět, jak jste pořídila, když ne, tak třeba ještě něco vymyslíme. Hezký večer!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.