Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zálohy na plyn

Od: mool odpovědí: 9 změna:

zdravím.. plyn doma využíváme na topení a vaření měsíční zálohy máme 4000kč jelikož manželce skončila mateřská a doma se nám něco pokazilo tak jsem zálohu 2 měsíce nezaplatil a přišel mi dopis abych do 19.10 uhradil 8000kč na zálohách které nemáme zaplacené a já se ptám myslíte si že mi za to mužou odpojit plyn? když to nezaplatim? já myslel že to funguje tak že mě nechaj a až bude vyúčtování tak doplatim nedoplatek a nebo mi budou vracet tak to má i kolega v prác nikdy mu nic nepřišlo a pak měl třeba pár tisíc nedoplatek tak to uhradil a jelo se dál má někdo zkušenost? díky

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

A jak má plynárna vědět, že jim zapatíte později, když jste je na výpadek záloh neupozornil?

Dle mého soudu odpojení hrozí, jelikož nedodržujete podmínky sjednané ve smlouvě o dodávkách energií. Pokud to nehodláte uhradit dle výzvy, tak co nejrychleji kontaktujte svého dodavatele a nějak se dohodněte... splátky, odložení platby apod.

Váš dodavatel není jasnovidec, aby věděl z jakého důvodu mu od Vás nepřišla zálohy.

mool
hodnocení

ano máte pravdu je to moje chyba měl jsem je kontaktovat... zítra to dám dopořádku doufám že to bude v pohodě...

ivulenka*

Vy máte vyšší odběr. My na chatě neplatili zálohy, pak se uhradila faktura 12 tisíc a OK. Asi záleží, co je ve smlouvě, ale pokud se s nimi slušně dohodnete, a máte důvod: než paní bude mít v práci výplatu, tak by mohli počkat. Vždyť se to přece může stát, nějaká mimořádná situace. A znáte cenu, umíte si přibližně spočítat, kolik by to k dnešnímu dni bylo, kdyby byla dnes faktura? Jak jste v minulosti na tom byli: přeplatek či nedoplatek? Pokud přeplatek, argumentovala bych i tím. A určitě se dohodnete na kompromisu přijatelném pro obě strany. Možná vyřídíte i po e-mailu, ani třeba nebudete muset tam zajet.

dobrman*
hodnocení

1x

Já si myslím, že odpojení je možné, být Vámi, tak zavolám dodavateli a tam bych se domluvila, ale něco nezaplatit a čekat, že se nic nestane, to bych neriskovala

mool
hodnocení

já k věcem nemám takoví přístup jako nezaplatit a čekat jestli se něco bude dít to ne ale řikam si že to jsou jen zálohy neplatim jim za skutečnou spotřebu to až jednou za rok... jen si ty peníze u nich šetřim abych pak tolik nedoplácel tak to beru já... každopádně to s nima budu řešit zítra tam zajedu... já jen jestli někdo nemá zkušenost... každopadně pokud to budou chtít zaplatit tak od nich odcházim protože dam sotva dohromady na zálohu a vubec bych nedal dohromady abych jim zaplatil tolik a zadlužovat se nebudu...

Jenže ohledně těch záloh máte uzavřenou smlouvu, že je budete platit měsíčně... takže se nedivte, že je dodavatel požaduje, protože z Vaší strany je to nedodržení uzavřené smlouvy.

A co se týká změny dodavatele - to samozřejmě můžete, ale není to ze dne na den a se stávajícím dodavatelem musíte nejdřív provést zůčtování.

Jen tak mimochodem, já když jsem měnil dodavatele plynu, tak to trvalo cca půl roku. Někdy v březnu jsem podepisoval žádost o změnu dodavatele a změna proběhla tuším v září.

saw*
hodnocení

1x

Když člověk několik měsíců nezaplatí zálohy, tak mu plyn klidně mohou odpojit. Při vyúčtování, když je nedoplatek, tak se doplácí pouze to, pokud vyjde vyšší částka, než jsou všechny zaplacené zálohy. Ve Vašem případě je třeba platit zálohy...

doplněno 13.10.13 16:06:

Myslíte, že jen tak můžete ukončit Smlouvu, pokud máte u nich dluh?

uska*
hodnocení

0x

řikam si že to jsou jen zálohy neplatim jim za skutečnou spotřebu to až jednou za rok... jen si ty peníze u nich šetřim
yvedu vás z omylu. Vy si peníze u dodavatele nešetříteVyvedu vás z omylu. Vy si peníze u dodavatele nešetříte, vy průběžně spotřebováváte plyn a také průběžné musíte platit, Pokud byste zálohy neplatil vůbec, tak celý rok žijete na dluh, ma úkor jiných neboť někdo ten plyn vámi spotřebovaný musí zaplatit. Dodavatel jej také nemá zdarma.

Jednou za rok se pouze dělá vyúčtování a dorovnávají se nedoplatky nebo přeplatky.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Je to tak, jak píší rádci nahoře. Spotřeba v některých měsících (v zimě) může být i vyšší než Vaše předepsaný zálohy. Většinou je to pravidlo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]