Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vlhký dům-proč?

Od: gask odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,trápí mě přílišná vlhkost v našem RD.

Dům je postavený z YTONGu,není podsklepený,hrubá stavba "vymrzla",další rok a půl jsme dům dodělávali.Nastěhovali jsme se ještě do domu bez venkovní omítky v září a s postupujícím ochlazováním a začínajícím topením v domě začala stoupat vlhkost.Na oknech se srážela voda tak že se musela utírat každý den, v rozích se začala objevovat plíseň,dokonce i ve skříních přilehlých k venkovní straně zdí plesnivělo oblečení.Myslely jsme si že je to tím že je čerstvě vymalováno,ani podlahy nebyly dlouho hotové a prý novostavba vysychá tři roky tak jsem se s tím smířila,větrala,šplíchala savo a stále dokola.

Po dvou takto strávených zimách jsme nechali udělat omítku se zateplením.Neznám odborný název oné zateplovací hmoty,ale vypadá jak normální desítka polystyren.Vlhkost v následující zimě sice klesla,ale ne o moc,stále se objevovala plíseň v rozích,kolem dveří a oken.Manžel mi tvrdil že je to normální.

Nyní bydlíme už sedmou zimu,ráno bývá vlhkost kolem 55% ale někdy i 65%.Dům vytápíme převážně krbem na teplotu cca 23-25 stupňů.Než začnu topit tak otevřu co se dá do průvanu,mám tak doma třeba jen 5 stupňů,ale vlhkost v domě klesne podle venkovní vlhkosti třeba na 15%,což je mým cílem.Ovšem zhruba za dvě až tři hodiny je vlkost opět na40ti%.

Když nám na domě dělali vnitřní omítky tak nám udělali po celém domě "krásné vlnobití".Manžel koupil -nejsem si úplně jistá správným názvem- STĚNUSPRAV?a tím pokryl úplně všechny vnitřní zdi a krásně je srovnal.A já teď stále přemýšlím,jestli zrovna tenhle stěnusprav není náš kámen úrazu,jestli to není nějaký neprodyšný tmel určený pouze k vyspravení drobných nerovností.Manžel se samozřejmě odmítá na toto téma bavit,stále tvrdí že nejsme v paneláku a že to tak v domech bývá.Ale když přijdu domů,chodím první,a ještě není vyvětráno tak je to vstup do pařeniště.No a po pár hodinách strávených doma,nějaké to vaření,zalití kytek,pověšené prádlo a jsme opět v prádelně,ale to už větrat nesmím protože teplo je drahé že ano.

Zajímal by mě Váš názor na tuhle svízelnou situaci.

Předem mnohokrát děkuji za odpoveď,s pozdravem Gabriela

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Hezky jste to popsala, ale sdělte jak silný byl Ytong, a jak silná a tepelná izolace a z čeho byla?

Vždy plesnivý rohy a kouty, protože povrchová teplota klesne pod teplotu rosného bodu.

hodnocení

0x

paní gask, určitě to není materiálem "STĚNUSPRAV". závada je jinde. Píšete málo informací. Jaká tlouška stěny, jaké zateplení, rozměry, materiál. Taky nepíšete jak vyrábíte vlhkost v domě. Pokud docílíte 40% vlhkosti, tak to není špatná vlhkost. Je to OK. Klesnout na 15% to nedokážete. Vyvětrat aby bylo jen 5°C je špatné. Silně se ochladí zdi. Pak se na nich sráží vlhkost, páč teplota povrchu stěny klesne pod teplotu rosného bodu a je "vymalováno".

Zjistěte, čím je zatepleno?

technikjirik*
hodnocení

0x

Teno problém mne velice zajímá z odborného hlediska i proto, že toto éma nyní zpracováváme v našem občasníku, ale jak píše pan Milan je tu dost málo informací. Zdravá relativní vlhkost je do 50% přičemž opimum je 40-45%. Když není dům podsklepen, máte dostatečně zateplené podlahy? Také mne zajímá jak máte vyřešeny okna a topná tělesa, protože i tam může být kámen úrazu. Jestliže vytápíte krbem napadá mne problém s cirkulací vzduchu což může mít velmi výrazný vliv. Jestli rozvádíte teplo ohřátým vzduchem tak vzduch cirkulujete z domu, nebo ohříváte vzduch z venku? Udělali jste nějaké změny oproti původnímu projektu? Jako třeba posunutí topných těles nebo posunutí oken? To co popisujete mi napovídá že bud projektant něco opoměl při návrhu s ohledem na cirkulaci nebo jste udělali nějakou změnu. Bylo by dobré Kdyby byli pro nás k dispozici půdorysné výkresy s vyznačením topných těles a případných změn kterých jste se dopustili a také fotografie plísní a míst kde se plísně vyskytují. Pak se dá odhadovat dál. Jak píše pan Milan, rozhodně není chyba v použitém Stěnospravu.

gask
hodnocení

dobrý den,to co po mě žádáte jsou odborné věci kterým bohužel nerozumím tak se pokusím alespoň laicky.

Omlouvám se předem za případné směšné popisování situace,ale pokusím se co nejpřesněji.Dům jsme stavěli svépomocí tak budu vzpomínat.

Základová deska je vysypaná velkými kameny a zalita betonem,při dělání podlah jsme na to lepili IPU a pak dávali polystyren,nevím přesně sílu ale myslím že 10-20cm pokud je to možné(manžel raději předimenzovává),no a zase beton.

Dům má cca 110m2(přízemí) a z toho má asi polovina podlahové vytápění,na ostatních podlahách je koberec.První nadzemí má stejné rozměry ale sešikméné stropy,je rozděleno načtyři místnosti,z toho má podlah. vyt. jen jedna místnost-koupelna (asi 18m2).

Topení nám dělala myslím že dobrá firma,ale my ho právě že moc nepoužíváme.Krb byl stavěn pro příležitostné a dekorativní zatopení ale neplánovaně se stal hlavním zdrojem tepla.Je to obyčejná krbová vložka bez jakýchkoli rozvodů tepla někam dál a jinam než do komína.Krb je umístěný téměř uprostřed domu a asi do mínus pěti stupňů nám dům krásně vytopí.Podotýkám že máme z přízemí otevřený průhled nahoru o velikosti asi 4m2 plus ještě schodiště.

Máme ale dost velká okna-dole.2x1,8m+1,4x2m, 1,20x1,20m, 2,50x2m+1,40x2m, 1,20x1,20m, 3x1,8m+1,4x1,8m+1,20x1,20.Na druhou stranu když svítí sluníčko-okna jsou situovaná na východ,jih a západ-tak máme topení bez práce a zadarmo.Nahoiře jsou v každé místnosti balkonové dveře asi 130x2m a dvě střešní okna.Ty trpí nejvíi,jsou dřevěná a rámy jsou úplně rozmočené plísní.Nemám je na dosah-jsou nad schodištěm a tím průhledem,takže je nemůžu skoro nijak čistit.

Plíseň se nejvíc drží v rozích jak už jsem psala a také kolem všech oken a dveřních oken.Nikdy by mě nenapadlo že se plísni bude líbit na plastových rámech.Ale drží se spíš ve spodních částech rámů ,zatím co na zdech je to spíš u stropu nad okny ale i v rozích.

Pokusím se ještě zapátrat po dalších informacích a kdyžtak Vám napíšu.

Děkuji za odpověď,přeji hezký den,Gabriela

technikjirik*

Rozumím tomu dobře, že nyní podlahové topení nepoužíváte? Pokud ne pak by bylo dobré jej zprovoznit. Možná že krbem dosáhnete toho že vám není zima (tzv. "pohodové teplo"), ale ostatní části domu jsou nevyhřáté. Tím že se nevyhřívá celá konstrukce se pak stane to že rosný bod se objevý i při vyšší teplotě.

gask
hodnocení

Dobrý den,ano,běžné topení jako jsou radiátory a s tím spojené podlahové vytápění používáme minimálně.Když se nad tím zamyslím tak si uvědomuji že právě tento týden co mají děti prázdniny a jsou doma a ráno si topení zapnou zhruba na dvě až tři hodiny tak je to v domě lepší.Právě jsem se dívala a mám tu 35% vlhkost což je nádhera.Tak ještě to vysvětlit manželovi ,ale to je věc téměř nemožná.

Vím jen že dům je postavem z YTONGu asi 45cm tloušťka?je to míra která existuje?Pokud ne tak něco velmi blízko.Boční strana tvárnice má tvar čtverce tak pokud víte jak je vysoká-pokud má nějaký standart-tak si to určitě vydedukujete.No a to zateplení opravdu nevím.Jak už jsem psala ,vypadá to jak polystyren asi 10cm tlustý.Strop je zateplený patnáctkou jakousi tou škrábavou hmotou.Nebylo to v ruli ale v plotnách,taková žlutohnědá barva.

Myslím že jsem vám moc nepomohla že ano,ale každopádně vám děkuji za vaši snahu mi pomoci a za váš čas.

Pěkný den,Gabriela

Gabrielo, domnívám se, že Ytong je tloušky 37,5cm + kontaktní zateplení 10 cm. Můžete změřit teplotu v rohu na zemi, tam kde to plesnivý. Pozor aby na to nezářilo teplo z krbu. Je potřeba zjistit povrchovou teplotu stěny. Pak mě ještě zráží, že na stropě máte asi 15cm (14nebo16cm) čedičové vaty. Je to dosti málo.

15 cm bude v té době normální. Co mám v paměti: při stavbě našeho domu tam bylo také 15 cm s tím, že pak proběhla nějaká novela a bylo připsáno +5cm, aby to prošlo... já jsem řekl, že chci dalších +5cm, takže výsledných máme 25cm... ale v případě stropu bych řekl, že nikdy není dost.

Jinak paní musím zklamat, bydlíme první zimu a žádné vlhko... klasika 50% což mě přijde jako suchý vzduch. jediná plíseň se objevila v koupelně v rozích střešních oken při -20°C venku... to ještě budeme muset nějak řešit.

doplněno 27.02.09 14:27:

vytápíme také hodně krbem resp. krbovými kamny, ale jsou napojeny i na radiátory a podlahové topení, takže topíme v celém domě téměř rovnoměrně.

ladislavtikal*

dobry vecer muzute mi napsat teplotu u vas kde je plisen? a mate pod okny radiatory? jeste se zeptam jak mate zatepleny stropy mate hned podkrovi obytne nebo patro a pak pudu diky zazp.wz.cz

gask
hodnocení

Zdravím všechny zúčastněné.

Tak jsem vytáhla šanon s fakturami a objednávkami a hledala jen ne moc úspěšně.Střecha je zateplena Rockwool-Rockmin 160x500x1000.No a tvárnice jsou opravdu těch 37 jak píšete.

Nejspíš to opravdu bude tím vytápěním v krbu,že teplo není rovnoměrné,chápu to tak dobře?

bohužel, se domnívám, že máte spoustu tepelných mostů. Usuzuji podle "Rockwool-Rockmin 160x500x1000." Zřejmě máte vatu jen mezi trámy.?

gask
hodnocení

No a ještě k tomu stropu.Máme půdu a teprve pod ní obytné místnosti.Teplotu v koutech jsem zatím neměřila ,ale skusím to.

jabraka*
hodnocení

0x

Nakonec je dohromady dáno veškeré informačno o této stavbě.

Vlhkost vzduchu je vcelku stejná jako ve většině normálních domácností.Vlhnutí zdí i oken tedy nebude tím způsobeno.

Jde tedy o nedodržení zásad,topení,větrání a cirkulace vzduchu v místnostech.Rosný bod se uplatní na hranici vnitřních stěn a nastane tam kondenzace vody.

Pokud se k vytápění používá podlahové topení,je celkové klima u podlahy vyvážené,zvláště pro děti.Ale snižuje to samovolnou cirkulaci vzduchu,ta je u vytápění radiátory asi 5 x účinnější.Teplý vzduch stoupá ke stropu a dozadu místnosti.Tam se začne ochlazovat a klesá dolů a podle podlahy zpátky k oknu.Teplota radiátoru je asi 70 st.C.Teplota kolem okna je poměrně vysoká a rosný bodm zde nemůže škodit.

U podlahového topení se udržuje teplota podlahy na max.30 st.C,pomalu stoupá nahoru a vytváří tepelné vrstvy,a nic ho nenutí cirkulovat.

Pokud jsou v místnosti krbová kamna,je cirkulace od kamen nahoru,nejteplejší místo je nad kamny.Pak se teplý vzduch ochlazuje a klesá uprostřed místnosti dolů.Kolem oken prakticky už nic necirkuluje,jen chladný vzduch klesá k podlaze.Zase se tu může uplatnit rosný bod.

Řešením by měla být nucená cirkulace teplého vzduchu kolem nejstudenějších zdí pomocí ventilátoru,nebo celkové zvýšení teploty v místnosti a tím zatlačení rosného bodu hluboko do zdi.Kritické místo by mělo být zvenčí dokonale izolováno.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]