Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektromagnetické ventily v topné soustavě?

Od: jfx odpovědí: 5 změna:

Zdravím,

Na poslední chvíli dávám v RD do kupy topení a stále si lámu hlavu, k čemu jsou v potrubí instalovány elektromagnetické ventily? Zkoušel jsem něco o konkrétním typu ("2VE 25DS") těch ventilů najít na netu, ale neúspěšně. Vypadá to, že bez napětí jsou otevřené a pod napětím se zavírají, ale stále mi uniká smysl toho, proč tam jsou.

Nachází se vždy ve složení filtr nečistot -> oběhové čerpadlo -> ventil (po směru toku vody). Podle zapojení elektřiny to vypadá, jako by ten ventil byl vždy nějakým způsobem propojen i s tím čerpadlem, ale tím si nejsem jistý.

Oběhová čerpadla jsou tam 2, protože celá ta topná soustava je poměrně složitá - lze topit buď kotlem, nebo elektrickými nádržemi, nebo jsou možné i další kombinace jako např. nahřívání těch nádrží kotlem a domu současně, apod. Díky za každou radu.

jfx

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bgmaniac*
hodnocení

0x

Elektromagnetický ventil se používá u topení tuhými palivy, pokud máte samotížnou soustavu a zároveň na ochozu čerpadlo. V případě, že je dodávka proudu, elektromagnetický ventil uzavírá samotíž a o oběh topné vody se stará čerpadlo. V případě výpadku dodávky el. proudu se pochopitelně zastaví čerpadlo a elektromagnetický ventil se otevře, tím umožní samotížné proudění vody - nedojde k přetopení kotle a tím pádem k havarijním situacím.

jfx

Diky za odpoved, Vase vysvetleni zni rozumne, mrknu se, jestli to tak mohlo byt zamysleno. Jeste mi prosim povezte, cemu presne rikate ochoz? Diky!

bgmaniac*
hodnocení

0x

Jinak těch využití bude určitě víc.

figurek*
hodnocení

0x

Možná, že vaše topení vymýšlel nějaký kybernet amatér. Ventily se za čerpadlo dávají z důvodů údržby, aby šlo čerpadlo vymontovat bez vypouštění soustavy. V takovém případě ale obvykle stačí nějaké ruční uzavírací šoupě.

Mohl byste vložit nějakou fotku, jak vlastně ten detail vypadá? Ještě lepší by bylo zkusit nakreslit schema vaší soustavy.

jfx

Jop, zkusím nakreslit schema a pridat i par fotek... mezitim se mi podarilo vygooglit ten ventil, ale bohuzel nic uzitecneho jsem z toho stejne nezjistil...

elektro-svestka.cz/...

m3.aimg.sk/...

I tak diky za dosavadni odpovedi

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]