Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak uříznout fošnu pod úhlem

Od: asde odpovědí: 12 změna:

Dobrý večer, mám fošnu dlouhou 130 cm, širokou 26 cm a 5 cm vysokou. Potřeboval bych jí pod určitým úhlem seříznout viz obrázek. A to je právě to, nevím jak. Mám mafla a cirkulárku, ale na to je šířka fošny moc velká. El. řetězovou pilou bych asi nadělal víc škody než užitku. Máte nějaký nápad? Děkuji

Jak uříznout fošnu pod úhlem

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jm*
hodnocení

1x

Napadá mě, nařáznout maflem nebo cirkulárkou kam se dostanete. Zbytek doříznout ruční velkou pilkou na dřevo

asde
hodnocení

No maflem se dostanu tak na 5 cm (fošna má 26 cm), cirkulárka na tom odhadem není o moc líp...

buss
hodnocení

0x

Doporučil bych pásovou pilu, zajít za někým, stolařem, nábytkářem...

doplněno 10.10.13 23:39:

Sanyo, prkénko 130 cm hodím na rameno, vezmu do podpažíí a jdu.

sanyo*

Jak uvádí buss, buď pásová pila, ale to bude asi problém s odvozem a dovozem, nevím jakou přesnost potřebujete, ale já osobně bych to udělal ostrou motorovou pilou a upevnil bych si jeden příložník a nakreslil jednu ( viditelnou) rysku. A když ne, tak zkušený tesař si s tím musí poradit jako nic..

paw*
hodnocení

0x
A nema ten vas.mafl nastavitelny sklon rezu? Jinak rucni pilka to jisti.

radil*
hodnocení

0x

Pokud si netroufneš motorovou pilou, tak buď ruční obloukovka, nebo ruční hoblík a postupně odhoblovat. Jinak nejlepší je ta pásovka, ale nemáš-li možnost v okolí, tak je to pasé.

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
systému vymyslet na jednoduchou práci co nejsložitější řešení, hlavně aby se člověk nenadřel se se u nás říká "ach má zlatá lenost, nedej se mě přemoct" a taky ho znám na vlastní kůži.
Postup práce:
1) překreslím rozměry úkosu an danou fošnu a to ze 3 stran (hranu kreslit netřeba)
2) fošnu otočít tak, aby byla položena na pravé straně ze současného pohledu
3) vezmu pilku "ocasku" (ohonku, fuchswanz - jak je komu libo)
4) podle nakreslené čáry na boku fošny provedu řez pikou cca 5mm do hloubky tak, aby nakreslená čára zůstala na fošně
5) fošnu točím na levou stranu (ze současného pohledu) tak, aby odřezávaný roh byl přede mnou a fošnu abych si mohl podržet levou rukou
6) vezmu opět pilku a provedu svislý řez podle čáry tak, aby čára nakreslená na fošně tam zůstala - na vrchní hraně i na boku (větší ploše fošny
7) po odpadnutí odřezávaného kusu fošnu položím na plocho odříznutou částí nahru a zkontroluju, zda je plocha rovná a čistá
8) pokud je potřeba plochu zarovnat (začistit), vezmu rašpli nebo ruční hoblík a a odříznutou plochu začistím
9) rašplí, hoblíkem či "šmirgpappírem (podle toho, co mám k dispozici) lehce srazím (zešikmím) hrany odříznuté plochy pod úhlem cca 45°, aby to trochu vypadalo
10) nakonec se jdu podívat na hodinky a zjistím, že celá akce trvala cca 5-10 minut a že kdybych nebyl líný, tak už těch fošen místo zdlouhavého přemýšlení už mám takhle uříznutých 10 a dávno už sem mohl ležet na kanapi
Ať se dílo podaří.

Postup práce je to podrobný a i funkční.

Jediný co mi vrtá hlavou je, jak chceš prkno po délce 130cm a při prořezávané hloubce 20cm rukou uříznout za deset minut.

Já bych to určitě řezal na cirkuli. Udělal bych nejakou konstrukci pro správný úhel řezu a pak to projel velkým kotoučem.

ronyx*

Zdravím,
pokud fošnu tazatel chce řezat do klínu po délce, tak je to samozřejmě ručně víceméně nesmysl. To je opravdu na použití stroje.
Podle obrázku jsem to ale pochopil tak, že mu jde o seříznutí klínu v délce 20cm na čele fošny. Bral jsem to po strojařsku - sice tam nějaké čáry na to, aby o byl výkres, chybí, ale ty jsem si domyslel. Že chce někdo řezat fošnu po délce mne podle toho obrázku ani nenapadlo ( a ani teď, když už vím o co jde, tak v tom prostě klínovou fošnu při nejlepší vůli nevidím). Samozřejmě že je možné, že už jsem zapomněl číst výkresy a nebo mi chybí ta správná představivost - to nevylučuju.

hodnocení

0x
No, jde to udělat na pile na nějaký konstrukci. Ovšem než to vymyslíš a udeláš, tak to bude na dlouho. Vezmi fosnu a vyraž do nejbližší truhlarny. Nakloní se pila a za minutu je hotovo.

figurek*
hodnocení

0x

úkos je v úhlu sotva 15°. Nevěřte, že by se někomu povedlo udělat takovou hranu ocaskou nebo cirkulárkou. Možná motorovou pilou by aspoň trochu seříznou šla, ale zbytek byste musel dopižlat rašplí, smirkem a pilníkem. Jestli je to prkno dubové, pak budete pižlat do vánoc. Mnoho zdaru.

*placni*

proto vám radím :

Vezměte prkno a odvezte ho někam do truhlárny. Na hoblovce vám ho ohoblují.

asd*

S dobrou ocaskou to není takový problém, stačí trochu umět řezat a bude to rovně +-1mm, zbytek se zabrousí nebo srovná dlátem, hoblíkem, rašplí nebo něčím podobným.. Podle nákresu je seřízlé jen čelo, ne celá vošna z boku, tj. i s orýsováním těch 10 minut práce, resp. 20, protože pokud to nikdy nedělal tak je lepší poprvé řezat cvičný kousek a až pak tu fošnu. Vozit do truhlárny je výhodnější pro nešiky bez nářadí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]