Nejste přihlášen/a.
Zdravím a prosím o radu na můj možná banální dotaz. Pustil jsem se do nátěru nových planěk - impregnace a pak 2x tenkovrstvá lazura xyladecor. Protože jsem plaňky natíral nejdřív jen do půlky a pak druhou půlku, uprostřed to bylo samozřejmě poznat a barva tam byla mnohem tmavší. Nátěr jsem tedy rozbrousil a tím mi vznikl krásný dekor - do hnědé barvy místy prosvítá světlá struktura dřeva.
Dotaz tedy zní zda můžu takto obroušené plaňky nechat, nebo je mám přetřít ještě bezbarvým lakem? Pokud bych udělal třetí nátěr barvou asi by to bylo už moc tmavé. Navíc díky poteklinám na bocích jsou tmavší fleky a jen těžko by se mi podařilo odstín sjednotit. Teď po zbroušení to vypadá dokonale.
Zdravím,
nepíšete, jestli máte plaňky už namontované nebo jen připravené pro montáž.
A´t tak nebo tak, postupoval bych asi tak, že bych je nechal do cca 1 roku po montáži (čili na povětrnosti) tak, jak je máte teď a až se lazura trochu "vyšisuje" (vsákne či spíš "vypaří") tak pak bych udělal ještě jeden nátěr, který se vsákne a nebude to tak tmavé.
Rozhodně bych ale do toho tak, jak to máte teď, nenatíral lak, protože lakem to uzavřete a další nátěr lazurou se bude chovat jako když to natřete barvou. Lak se totiž nevypaří tak, jako to dělá lazura, ale když zestárne, tak se většinou začne loupat nebo šupinovatět.
Plaňky ještě namontované nemám. Teď už tedy jen doufat, že zbytek planěk se mi podaří trefit do stejného strakatého odstínu. Bez broušení se to asi neobejde
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.