Nejste přihlášen/a.
Právě děláme půdní vestavbu a řešíme jak udělat nahoře podlahu. Jelikož zůstaly původní staré trámy tak mi projektant napsal do projektu vložení nových trámů mezi ty stávající na kterých bude rošt a na roštu OSB desky.
Tak jak to mám na obrázku.
Nebylo by nějaké lepší řešení. Nedávno mi tu doporučovali místo roštu dát rovnou liapor, ale to nemůžu, protože by ležel na tom starém stropě a nesly by ho staré trámy a to nemůže.
Byla by nějaká jiná, dobrá, levná varianta? (jen liapor by mě vyšel na 30 000kč + doprava a práce) Nepotřebuji do toho izolaci tepelnou, ale zvukovou. Přímo nad obývákem budou dětské pokoje, takže to bude asi rachot.
Asi nic jinyho nevymslis. Ja jsem misto OSB daval coulovy prkna, ktery jsem koupil za levno a vysel me tak metr ctverecni na cca 60czk, roztec rostu 43cm na hranolu 8x6 v delce 6m na 11 nosnych tramech, celkem 9ks vyslo na 1300,-. Dohromady cca 2700,- + 1800,- srouby.
Izolace musí přijít mezi trámy (nejlépe foukaná), rošt bych před šroubováním podložil gumou (stejně budete asi vyrovnávat výšky).
foukanou protihlukovou a kročejovou izolaci neznám. Fouká se izolace tepelná a ta zde není nutná. Kročejovou izolaci musíte položit na ty desky či OSB a na ni další desky či OSB nebo beton, pokud to tak statik spočítal.
Ještě k tomu obrázku. Ty nové trámy dejte výše (cca 3 cm), ať se nedotýkají podbití. Až se prohnou tak by narušily strop.
píše, že nepotřebuje tepelnou izolaci,ale protihlukovou , jedině že by šlo o hluk z rádia, ale kročej.hluk to neoizoluje, jelikož se přenáší konstrukcí
když jsem dělal půdní byt, tak podlaha ve skladbě prkna,folie,liapor,kroč.izolace, 2xOSB mě vyšlo cca.400kč. za metr2. dělal jsem to sám a Liapor jsem koupil v kubíkových vacích přímo od výrobce, který to rozváží. kupovat ho v pytlích je drahé. samozřejmě jsem vše dělal sám, nic na tom není.
Podle mého názoru, dřevěnou podlahu tohoto charakteru odhlučníte jen a jen velmi málo. Jedinou zábranou při zachování principu by bylo pouze asi to, že budete mít dvoje trámy - zvlášť pro strop a zvlášť pro podlahu, které nebudou nijak konstrukčně spojeny, ale zřejmě výška místností to nepřipustí. Druhou možností je vybudovat druhý strop se sádrokartonu, nad který by se musela dát také vhodná a pořádná zvuková izolace. Nevím, jakou vlastnost má dnešní foukaná izolace.., možná, že by překvapila, spíše se domnívám, že nepřekvapí, snad jen cenou... Pokud uděláte podlahu z OSB desek, tak ubezpečuji, že je velmi pěkná, ovšem zejména jediná OSB deska např. 25 mm citelně přenáší zvuk. Použiití dvou vrstev desek např. o síle 15 mm vyžaduje, aby druhá vrstva se vždy dávala křížem přes tu první a doporučuji mezi deskami nějakou kročejovou izolaci, samozřejmě i mezi trámy a deskami, takže zvažujte... POkud jste z trámů vyndal tehdejší izolaci ( "bordelový záklop) tak vězte, že jste odstranil jednu z nejlepších zvukových izolací - byť prašnou, jak jsem to před 10 lety udělal já...
doplněno 10.10.13 08:06:ondrasek - jak to, že nejsou spojeny? Jsou spojeny přece stropem a tím, že nový trám, na kterém je rošt, ve spodní části nese strop, nebo nemám pravdu? Takže hluk se bude celkem normálně přenášet a upozorňuji, že děti dokážou udělal úplné "kongo". Pokud to takto necháte, myslím, že budete zklamán, ale na druhou stranu, i tak se dá vcelku dobře žít..., holt častěji budete děti okřikovat a nebo když půjdu do extremu - špunty do uší ...
doplněno 10.10.13 08:13:Podle mne by bylo řešením, kdyby ty nové trámy nenesly strop, strop mohly nést jen staré trámy,(popř.SDK) a jen jste dal izolaci, to by pak plnilo účel odhlučnění, ale takto je to jen asi z toho důvodu, že trámy byly shnilé nebo prožrané červotočem, princip jste zcela zachoval, pokud ne, tak mne prosím opravte...
Ondrášku, OSB se doporučují proto, že to rychle přibývá a je přesnost práce. Nevím proč tam dávat Liapor...
Nejdříve je potřeba na trámy položit cosi jako nosnou desku(záklop). Je jedno, zda to bude to či ono. Je to věc názoru a peněz. Na tento záklop je třeba dát kročejovou izolaci, páč nahoře dětský pokoj, kde bude probíhat hlučný provoz, mejdan, fotbal, a vy dole v obyváku sledovat koncert vážné hudby... já vím přeháním.. ale jen proto, abyste zvolil silnější vrstvu kročejovky. Opět je na trhu mnoho výrobků a možností. Na tuto vrstvu musíte dát pochozí vrstvu. Nevím jaká to bude, není jediný nejlepší materiál, ale skladba musí být tak jak jsem popsal...
záklop, zvukovka a povrch..
Po upřesnění můžeme volit materiály.
Klidně bych si dovedl představit, záklop z prken ve dvou až třech vrstvách kročejovku třeba Isover N isover.cz/... , nebo isover-eshop.cz/... a mnoha jiných. Pak klidně OSB desky a koberec, lino, dlažbu, nebo i zmíněné Rigidur místo OSB.
Vše je jen o detailech a penězích...
Liapor = vyrovnávací hmota. pokud jsou v podlahách nerovnosti, výškové rozdíly, tak bylo pro mě lepší použít tohle než srovnávat rošt.
olafe, vím co je liapor, dokonce ho i prodávám, ale tazatel nemůže zatěžovat staré trámy. Musí udělat na nové trámy (snad je udělá rovně) novou podlahu a hlavně klade důraz na odhlučnění..
Je taky možné, že jsem nepochopil dotaz.. To se mi občas stává.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.