Nejste přihlášen/a.
Hledali jsme nejlevnějšího kováře kvůli rekonstrukci plotu. Jeden nám do telefonu řekl, že si bere (pouhé) 200kč na hodinu. Tak přijel nezávazně se podívat, řekl, že by nám to udělal za cenu do 2000kč, s materiálem v ceně. Tak jsme si hned plácli, protože jiní chtěli až 600kč za hodinu práce.
Teď se někde posaďte Kovář zakázku udělal a pak volal, že chce 8000kč s fakturou a pokud chceme bez "papíru", tak 7000kč! Zjistil totiž, že můj muž pracuje v bance a říkal mi, že 8000kč si můj muž vydělá za dva dny.To asi těžko, když má denně 1500kč čistého i s přesčasama. Tak se kovář snaží na nás napakovat. Tož jsme samozřejmě v šoku a prosím o radu. Je jistý, že ten kovář nám pošle fakturu na těch 8000kč. Řekli jsme si, že mu zaplatíme jen 5tisíc a to jeho práci tedy pěkně přeplatíme. Za 8000kč jsme si mohli pomalu celý plot pořídit NOVÝ!
Máme se něčeho bát, když mu nezaplatíme jeho NEHORÁZNÝ požadavek, když existovala jen ústní dohoda mezi ním a mým mužem? Mám snad kováři napsat, že byla ústní dohoda a nebyla ve smyslu 800kč na hodinu. Těch pár svarů nemohl dělat 40hodin! Jelikož se svařováním už určité zkušenosti máme, dle našeho odhadu naše zakázka zabrala maximálně 15hodin.
Děkuji za Vaše rady, nevíme, jak se bránit takové sprosťárně. Já jsem nezaměstnaná, peněz není.
Po dlouhé době jsme si museli přizvat "profeisonála" a ejhle světe, další nenažraný lump. Řemeslníky opravdu nemusím. Výjimky jsou, ale je jich méně než šafránu.
Počkejte si na fakturu, nezaplacenou ji vraťte doporučeně s doprovodným dopisem, že cena neodpovídá rozsahu provedené práce ani předem dohodnuté ceně. Zdůrazněte, že jste jste ochotni zaplatit dohodnutou částku, kopii a podací lístek uložte a počkejte na jeho další reakci. (Nebude se moci ohánět neplatiči ani dobou splatnosti.)
Ústní dohody se ctí tak akorát v japonsku , v našich končinách se obvykle předloží písemná nabídka k odsouhlasení a poté se sepíše smlouva o provedení práce a ceně . jestli se nedomluvíte na slušné ceně tak at si to strčí za klobouk on nemá žádný důkaz že jste poněm něco chtěli a vy můžete tvrdit že jste si nic závazně neobjednali, to v případě pokud vás bude chtít oholit a nebude s ním řeč.
Ústní dohoda je ze zákona platná, nicméně bude problém s prokazováním (na obou stranách). Do soudního sporu s vámi nepůjde, vysoudil by pouze cenu v daném místě a čase obvyklou, a tu mu jste asi ochotni dát stejně (a taky byste mu mohli omazat o čumák ten návrh na 7000 bez dokladů, to by si na něm zase možná smlsnul berňák). Já bych se s ním dohodl na přiměřené ceně nebo nic, a taky bych možná zapracoval na jeho pověsti mezi stávajícími i potenciálními zákazníky.
Na ustní dohodu se nic nedělá.
a to jste si mysleli že za 2000 vám to udělá? Víte co stojí dneska material ,energie?
nevim jak ten plot je dlouhej ale členitější (žádné květy a né moc tvarovovek a volut ) plotový pole o rozměrech asi 1,3 x 3 za 8000 s ruční prací nepořídíte ...
Nebo si ho běžte koupit do obi nebo do bau bau ale už nemá to svoje charizma...
doplněno 06.10.13 15:13:a co plot celej novej...
Dnes se na hubu u nás nedááá! Měli jste si nechat vystavit písemně rozpočet a pak objednávku, bohužel se to dnes nedělá. Ono se pak i případné vady díla špatně reklamují. Podívejte se do OZ smlouva o dílo. Máte zkušenost. Buď na něj tvrdě, nebo znalec, soud.
Vím o pracovníkovi, který dělá výměnu radiátoru ÚT 5 hodin za n000 Kč.
Chápu tvé rozhořčení a absolutně nechápu chování toho kováře. Přece dám předběžnou cenu a jsem-li solidní, už ji nenavyšuju. Pokud se v průběhu prací vyskytně něco neočekávaného, co by do rozpočtu přeci jenom vlezlo, okamžitě informuju zadavatele a řeším s ním případné další postupy. Jen tak si zvýšit cenu - to ani nemůže. Důkazní břemeno je sice těžké, ale i tak ústní dohoda platí. Toleroval bych ještě tak 10% navýšení s řádným vysvětlením, ale tohle bych tedy nezaplatil. A to vidím problém ze strany zákazníka i řemeslníka, prostě tohle je sprosťárna a prasečina.
proč tolik emocí? Předem domluvená cena byla jednoznačně výhodná pro vás, kovář nakonec dal cenu, jednoznačně výhodnou pro něho. Až přijde faktura, pak mu zaplaťte částku, kterou jste domluvili předem a ani o korunu víc. A jak vám správně poradili, pošlete vašemu řemeslníkovi doporučený dopis, ve kterém mu popíšete, proč jste nezaplatili tu jeho vyšroubovanou cenu. Ale věcně, bod po bodu a bez nadávek. Fakturu i dopis i podací lístek pečlivě schovejte.
A hlavně, až budete přístě něco opravovat, například vyměňovat okna, nechte si udělat písemnou nabídku, kde bude uvedený rozsah práce, termín, cena a na této nabídce trvejte. Vyhnete se takovýmto problémům.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.