Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sladění systémů vytápění - dva topné okruhy

Od: frantik* odpovědí: 23 změna:

Dobrý den, prosím o radu, jak nejlépe nastavit topení v RD, aby optimálně topilo a zároveň byla nízká spotřeba plynu. Jedná se o novostavbu. Spotřeba plynu je nyní cca 7m3 za den, což se mi zdá poměrně dost.

Máme RD, kde v přízemí (90 m2) je podlahové topení a v podkroví (90m2) jsou radiátory. Kotel mám kondenzační Geminox s venkovním čidlem a prostorový termostat Siemens QAA73.110. Na radiátory jsou zároveň napojena přes trojcestný ventil krbová kamna s výměníkem. Termostat je umístěn v prostoru, kde je podlahové topení a krbová kamna. V současné době mám na termostatu nastavený "vliv teploty prostoru" na oba topné okruhy. Je to tak dobře? Na termostatu mám nastavenou teplotu topení na 20 stupňů a útlumovou teplotu 18 stupňů. Útlumovou teplotu mám cca od 21hodin do 16hodin, čili topení nastaveno na cca pět hodin topení (v noci nám stačí chladněji a přes den jsme v práci a domů chodíme cca na 18hodinu). Nebo je lepší nastavit podlahovku topit delší dobu a radiátory v podkroví nechat jen na dobu, kdy jsme doma? Případně jaké nastavení termostatu doporučujete a proč. Díky za rady, názory.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martondra
hodnocení

0x
Cau.Mam podlahovku 170m2 a topim na 23stupnu.Ma spotraba je 2m3 plynu s ohrevem vody pro 3lidi.Na ekvitermu mam vliv teploty prostoru ale bez topnych prestavek.
frantik*
hodnocení

blbý dotaz - ekviterm = český výraz nebo co to znamená? Je to kombinace venkovního čidla a prostorového termostatu? Je možné že ta moje spotřeba plynu je dána kombinací podlahy a radiátorů?

koukolik
hodnocení

0x

Nepíšete, jestli se jedná o starší dům, nebo novostavbu, jak je zateplený, jaká okna, kolik je izolace pod podlahou atd. To má společně s nastavenou teplotou na spotřebu zásadní vliv. Rozdělení mezi radiátory a podlahovku, útlumové režimy atd. má vliv spíše na tepelnou pohodu.

Mám nov ostavbu, ještě nezateplenou, přízemní, cca 150m2 spotřeba tento týden průměrně 6m3 denně včetně vaření a teplé vody, topím na 22-23st.

-> Martondra, já mám denní spotřebu 2m3 jenom na vaření a teplou vodu pro 4 lidi, takže to co píšete je skoro k neuvěření *smich*

frantik*
hodnocení

novostavba z ytong lambda, okna trojskla. V přízemí je v podlaze 10 cm polytyrénu, v podkroví 5 cm polystyrénu. Jde o to, jak nastavit termostat, aby optimálně topil do podlahy i radiátorů, jestli stačí nastavením stupňů na termostatu nebo se musí na termostatu nastavovat i pro každý okruk topná křivka (ta je na termostatu nastavena z výroby, servisák jen zapojil kotel, nastavil teplotu na termostatu a hotovo).

koukolik

Hmm to vypadá jako slušný barák. Pak také nechápu tu spotřebu. Nevím, buď hodně větráte, nebo teplo utíká někudy jinudy, nebo se rádi čvachtáte v horké vodě ... *nevi*

Nastavení termostatů a ekvitermu bude muset poradit někdo jiný, já zatím provozuji jenom termostat ON/OFF. Ale znovu: myslím si, že tímto ovlivníte jen komfort vytápění, spotřebu jen velmi málo.

frantik*
hodnocení

teplá voda se ohřívá od šesti večer do devíti večer na 55 stupňů a to k tomu ještě pomáhají s ohřevem vody soláry (a ty přes léto ohřály bez potřeby plynu). A větrání, je tak normální, tím to myslím nebude. Také nevím, čím je taková spotřeba, přijde mi 7m3 za den pro dva lidi na teplou vodu a topení až moc.

frantik*
hodnocení

mám na termostatu nastavený "vliv teploty prostoru" na okruh 1 (radiátory) a okruh 2 (podlahovka). Ovlivňuje dané topná křivka nebo ta je nyní vyřazena? Protože pro okruh 1 je nastavena na čísle 15 a pro okruh 2 na čísle 27. Nevím, jestli dané nyní funguje jen na prostorový termostat nebo je kombinován prostorový termostat s venkovním čidlem, tudíž dané ovlivňuje i topná křivka.

rnk*
hodnocení

0x

ekviterm je způsob výpočtu teploty topné vody dle venkovní teploty.

na podlahovce nastavte topení trvalé bez jakýkoliv útlumů. Podlahovka má setrvačnost až 4 hodiny a tím, že ji neustále nutíte vychladat a ohřívat máte větší spotřebu.

Do radiátorů nastavte také topení na delší dobu (ideálně také trvale) tím umožníte kotli topit s nižší teplotou topné vody a tím využít kondenzační režim. Ten nyní zřejmě není možno využít a proto nižší účinnost a vyšší spotřeba plynu.

doplněno 05.10.13 00:22:

Bohužel, tak jak máte vytápění provedeno, tedy kombinaci radiátorů na vyšší teplotu a podlahovky to nebude nikdy topit s takovou účinností, jak by ten kotel dokázal, kdyby byl celý systém nízkoteplotní. Dobrý projektant by se vám to alespoň pokusil vymluvit. Kotel totiž ohřívá všechnu vodu na vyšší teplotu a do podlahovky ji míchá na teplotu nižší.

frantik*
hodnocení

takže i když mám dva samostatné okruhy, ale řízené jedním termostatem, tak nedokážu rozdělit ovládání na podlahovku a radiátory? Když bych chtěl tedy podlahovku ekvitermně, tak to znamená, že bych na termostatu dal vliv prostoru na radiátory a tím by se automaticky podlahovka topila ekvitermně? Nebo je možno natápět podlahovku i radiátory ekvitermně - když mám dva okruhy a možnost dvou topných křivek?

fribble*

Zkoušel jsem si něco řečíst o vašem regulátoru geminox.cz/... , pokud máte regulátor v místnosti s podlahovým topením, je třeba nastavit správnou křivku podle návodu. Ale stejně bude celý dům topit podle nastavené křivky, nejde nastavit dvě různé křivky pro dva okruhy. Ale podle vlastní zkušenosti - ekvitermní regulaci budete ladit celou první zimu, než trefíte ideální poměr - patní bod - topná křivka - pokojová teplota - nastavení průtoku jednotlivými větvemi - nastavení radiátorů v jednotlivých místnostech. Velká pravda je v předchozích příspěvcích - pro kondenzační kotel kombinovat podlahovku a radiátory není na nic.

rnk*

Ovládání oddělit můžete a oddělené ho již máte, ale kotel máte jen jeden - rozděluje se to až následně. Nejprve zrušte ty útlumy a topte trvale s nižší teplotou.

hodnocení

0x

Jak ctu rady-tak nedoporucujete tyto 2 okruhy?Resime stejny problem-novostavba,bungalov,asi 135m2 obytna plocha.10 cm polystyren v podlahovcea dodatecne radiatory v satne,pokojiku a v garazi,okna budou 3skla,plynovy kotel a v obyvaku krbovky s vymenikem.Tak je to v projektu.Neni to zbytecne komplikovane?

rnk*

Pokud jsou radiátory navrženy na stejnou teplotu topné vody jako podlahovka tak je to správné a tak to má být. Komplikaci do toho přináší jen ten výměník u krbovek. Budete mít vyšší náklady o další regulaci. Doporučil bych vám krbovky bez výměníku, ale je to jen otázka nákladů. Jestli do toho chcete investovat tak klidně. Pokud byste chtěli poradit konkrétně tak mi poštele zprávu vnitřní poštou.

frantik*
hodnocení

regulátor na krbovky mám, to už mám vše sestavené, zapojené, funguje. Mě jde teď o to, jak s tím plynem. Termostat mám v místnosti, kde mám podlahovku a jeden radiátor. Vím, že termostat umí nastavit dvě topné křivky pro každý okruh samostatně, ale jak je nastavit, na jakou hodnutu apod.. Na termostatu mám nastavenou teplotu 20 stupňů a vliv termostatu mám na oba okruhy.

rnk*

ohledeě krbovek to byla odpoved pro benule. Vám na dálku nepomohu s konkrétním nastavením. Vyradte utlumy, pokud bude horko, snizte hodnotu.

frantik*
hodnocení

takže na termostatu nechat celých 24 hodin nastavených 20 stupňů a vliv termostatu na oba topné okruhy? A jakou pak nastavit topnou křivku na jaké číslo nebo jak se to nastavuje a hlavně funguje to i při tom, když mám nastavený vliv termostatu na topný okruk? Nebo to se nastavuje nějak samo automaticky? Díky.

rnk*

Tyhlety detaily vám neporadím. To si musíte nastudovat v návodu.

frantik*
hodnocení

návod bohužel nemám. Tedy mám od kotle, ale tam nic nepíšou a od termostatu mám také, ale jak správně natavit nebo na kolik tam také není. Je tam jen vysvětleno, že čím větší topná křivka, tím bude s poklesem teploty bude více topit a naopak.

rnk*

správnou hodnotu z žádného návodu nevyčtete. To musíte zkoušet. Máte alespoň měsíc co dělat.

frantik*

jen jestli jsem dobře pochopil. Ikdyž mám na termostatu nastavený vliv termostatu na pokojovou teplotu, tak stejně to bude částeně brát ekvitermně? Takže i proto je ta křivka potřeba vyladit?

07.10.13 13:35

Ano.

frantik*

na druhou stranu...ta křivka ukazuje, jak hodně nebo málo (spíše jak rychle) bude kotel reagovat na změnu venkovní teploty. Jinak na tu teplotu natavenou na termostatu by se mělo dostat pokaždé.

jokr
hodnocení

0x

Promiňte, pokud berete plyn od Jihomoravské plynárenské, a. s. jim se vaše spotřeba plynu nebude pozdávat, budou tak dlouho vrtat v plynoměru a tlak. regulátoru, až bude spotřeba plynu pro ně výhodná... a vám se protočí panenky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]