Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Píši kvůli tatínkovi, aby neudělal chybu. Týká se to elektryky od Čezu. Od 1.1. 2014 se snižuje o 15%. Ale když se rozhodne pro variantu ČEZ FIX, tak jí může využívati ihned. ale musí podepsati sml. na dobu určitou. do 31.12. 2015. Byla by levnější o 20%. Myslím, že to nemá cenu. Tatínek je sám a moc toho nespotřebuje. Prosím o správnou radu. Děkuji K.
Obávám se, že správnou radu nedostanete od nikoho. Dokonce ani od odborníka přes energie ne. Když jsem se rozhodovala podobně jako váš tatínek, zrovna o tomhle psalo několik ekonomů. Vyjmenováváli všechna pro a proti a nakonec stejně dodali, že to je dnešní situace a nikdo si netroufne odhadnout, co bude za týden, za půl roku. Navíc, já nedokážu sledovat ceny na trhu a porovnávat jednotlivé dodavatele energií. Mám problém vyhodit náboráře, kteří se mi 2x za týden cpou do dveří a vykládají mi, jak jsem pitomá, že jsem naletěla někomu jinému a jaké úúúžasné výhody bych měla, kdybych uzavřela smlouvu s nimi. Nakonec mi došlo, že při malé spotřebě jakou mám a má ji i váš tatínek, je rozdíl několika destikorun, které mi životní úroveň nezvýší. Jestli nahoru nebo dolu, to nikdo neví a nddokáže to ani odhadnout.
PS Je zajímavé, jak se ti "šmejdi" dovedou vecpat do přízně, ikdyž podomní prodej je zákonem zakázán. Prezentují se jako poradci a pomocníci a jsou vlezlí jako smrad! Mám jich plné zuby! Odborníky na energie!
Dostal jsem ten dopis též, a není první. Ale nereaguji, nikdo neví, jak se cena pohne, teď klesá a když se upíšu, klesne a prodělám. I když je to z ceny energie, tak to není zase tak velký rozdíl. Spočítejte si spotřebu za rok. Kdo se fixnul před tím... Je to loterie, nelze radit, trh s neviditelnou rukou je nevyzpytatelný. Je to prostě na vás.
Zdravím,
taky bych nešla do fixu. Chodí mi to pořád dokola, škoda papíru co na to vypotřebují, když to posílají pořád de facto všem...
Z toho je mi trošku zřejmé, že to bude výhodné především pro čez, pokud´ se zafixuji, takže aby to dělal ČEZ tomu, že lidi ušetří a takovej náhon pořád dokola, tomu nevěřím.
Nebrala bych fixaci, ani na určité období.
Co si pamatuji, tato podobná "akce" byla rok zpět a ti co se tenkrát upsali dnes asi nejsou nadšení, když jdou ceny dolů, když toto nabízejí, tak se ČEZ zřejmě obává dvou možností - ceny půjdou ještě níže nebo že konkurnce přijde v budoucnu s lepší nabídkou a v následujících letech mají zasmluvněné klienty - zaručený příjem a v neposlední řadě se předbíhají kdo bude jedničkou na trhu v počtu klientů.
Takže pokud je váš tatínek sám a stejně jako můj a platí cca 350-400 Kč/ měsíc rozdíl je tak titěrný, že ať se rozhodnete tak nebo tak, získá nebo přijde o maximálně jedntoky korun měsíčně.
Já bych doporučil přejít na co nejnižší variantu paušáíu (byly kategorie Comfort, Basic apod, takže na tu nejnižší) a zůstal u původního.
Co se fixu týče. Včera jsem se koukal na nabídku EONu na ply a tam je možnost FIXu do konce roku 2015 a varianta bez fixu se závazkem na rok. V tuhle chvíli je FIX2015 o cca 60Kč dražší na 1MW než varianta bez fixu.
Máte pravdu při malé spotřebě se fix nevyplatí.
Jednou jsem to u ČEZu počítala pro měsíční zálohy okolo 300kč. Za rok se u fixu prodělá asi 300 kč. Zafixovanou máte pouze cenu energie, ale ostatní položky ne. V tom je ten vtip, ve finále při malém odběru platíte víc. Na druhou stranu jsme zafixovali u EONu na jedno období a udělali jsme dobře. Jenže musíte mít velký odběr.
Tady si to zkuste spočítet, ať vám tatínek půjčí fakturu .
Dva roky jsou dlouhá doba, těžko odhadnout, co vše se v té době může přihodit.
Nejen, že se může cena elektřiny (s výjimkou fixovaných sazeb) snížit, ale může se stát i to, že tatínek bude potřebovat smlouvu předčasně ukončit. Pak by nastoupila snkce za předčasné ukončení smlouvy.
Já bych do toho nešla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.