Nejste přihlášen/a.
Zdravím, zažádal jsem o kotlíkovou dotaci a teď se mi to rozleželo v hlavě že to není až taková výhra. Jde mi o to že mám obilí "zadara" (musím si ho vypěstovat, to nevadí je to můj koníček) ale zároveň mám velký přísun dřeva (mám 1HA bažiny kde roste dřevo opravdu rychle. + další jinde. a řeším to že podmínka dotace je že zlikviduji starý kotel na pevný a budu topit pouze v (mnou vybraný kotel) automat na uhlí + obilí. Ale chci taky topit dřevem a automat využívat když jsem v práci a mimo domov, aby děti nemrzli. Neví někdo jak dlouho je podmínka mít v kotelně pouze ten dotovaný kotel? Je mi jaksný že ta kotlíková dotace je velká zlodějna na lidi, teď je palivo celkem levné ale až to budou mít všichni tak se zdaží uhlí, pelety atd. toto se mne naštěstí netýká. potřebuji pálit dříví díky za info
To nevím, ale vím jistě, že podle již platného zákona bude nutno nejpozději v roce 2022 kotle neplnící alespoň 3. emisní třídu vyřadit z provozu. Jinak pokuta 50 000,- při každé kontrole. Mimochodem od 1.1. 2014 se přestávají prodávat.
Takže je otázka v čem to dříví budem pálit. Prakticky připadají v úvahu jen kotle s ventilátorem, většinou zplynovací. Viadrus teď uvedl U28, který ventilátor nemá, ale je na uhlí a dřevo uvádí jen jako doplňkové palivo. Navíc není prohořívací, ale odhořívací.
Mít 150 tisíc, koupím Guntamatic.
A proč by jste nemohl topit dřevem? Akorát to bude ve vhodném topeništi nezamořujícím okolí ( a ještě ušetříte palivo)
Kdo topí dřevem nic nezamořuje. To podle vás vhodné topeniště stojí trojnásobek a životnost má poloviční (a to nemluvím třeba o Atmosu, který dle výrobce má životnost 9 let). Za svou životnost tedy neušetří tolik, aby se ta unvestice vrátila. Navíc při výpadku proudu to nefunguje a musejí nastoupit havarijní pojistky. Všechno to spískali zelení poblouzněnci, kteří udělali z životodárného CO2 ďábelský plyn.
To je relativní - topení suchým dřevem správně spáleným nic nezamořuje. Potom je to pravda.
Až na to, že Atmos se roku 2022 nedožije. Životnost dle výrobce 9 let. Reálně končí i po 6 letech. V návodu ani na webu to nehledejte, musel byste k nim na školení.
Při ceně 67000,- Kč je to skoro 7500,- na rok.
Dotační podmínky jsou i pro mě nevýhodné a tak jsem si koupil přestavbovou sadu. Mám viadrus u22 a od letoška pojedu na automat.provoz.Stálo mě to všehovšudy 25 tis.sada+topenář.MYslím si že pro Vás ideální řešení. Do automatu dáte obilí a do kotle dřevo.Hlavně nekupovat od českých překupníků,stejně to tahají z Polska,akorát si k tomu přihodí 10000 kč marži.A co bude v roce2022,to dnes nikdo neví.
Taky o tom čím dál víc přemýšlím. Co mi má někdo rozkazovat čím mám topit. A hlavně chci topit také tím dřívím, mám ho dost a prodávat ho nebudu. Upřímně mne nebaví se domlouvat a dohadovat s lidma o ceně. Prodával jsem několikrát staré vybavení baráku. Do inzerátu jsem dal cenu oni souhlasí a přijedou a pak smlovají. Na to se můžu vysr...A hlavně celej den čekat jestli přijedou nebo ne. A zároveň to nikomu nechci dávat za "darmo" to už jsem se taky kolikrát spaálil.No zpět k věci Ještě zjistím za jak dlouho můžu mít kotel na pevná v kotelně společně s automate. a pak se rozhodne. A další otázka je. Jesli mi tu dotaci vůbec dají.
)
Docela mě pobavilo, že máte obilí zadara. Copak nepusíte koupit osivivo, nemusíte pole orat, vláčet a nevím co ještě, nemusíte stříkat proti plevelům, nemusíte pole hnojit, nepotřebuje váš traktor naftu, vymlátí se samo, nestrávíte na tom poli poměrně dost času? Hm, tak to vám to obilí zadara docela závidím jelikož to naše zadara rozhodně není. Takle se to v naši republice vede, vlastní obilí ztopíme a ještě pobereme dotace a "žrát" budeme co? Vy za to nemůžete, to vím a když hloupý stát dává byl by hloupý každý kdo by nebral ale zadara to rozhodně není. Já vím, že je to mimo mísu, klidně mi to smažte ale zkuste se zamyslet co tu je zadara (fotowoltejky, bioplynky, kotle na obilí, větrné a vodní elektrárny).
chápu Vaše čílení vše rád vysvětlím.
Každý znás má jistý koníček,do kterého investuje hodně času a financí (přitom ani nepočítá radši kolik, kolik lidí pro kouří a prochlastá peněz, já ani korunu) .a muj koníček je práce na polích.
Takže když to řeknu asi tak... práce v zemědělství mne naplňuje, je to muj relax od všech starostí atd. Tuto práci bych klídně dělal i jako obživu. (je fakt že taky občas něco prodám, ale Český lidi nejsou ochotný to zapaltit, když jsem dělal brambory 1HA tak mi spoustu lidí řeklo že jsem drahej (4Kč/kd!) a brambory jsou malé (ano nejsou přerostlí a nakrmený práškem, ale jsou zdravý, vyrostli na hnoji) že si radši koupí v tescu o korunu levnější. Seberflexi mám a brambory byly opravdu pěkný. Ale "drahý" a velikost normální. Takže na brambory kašlu, jen ať si kupují dobroty z hyper... No trochu jsem odbočil.
Nemám 200Ha, aby mne, ženu a dvě malé děti uživilo? Přístí rok mi konečně vrátí družtvo další pozemky co mělo v nájmu.
Pokusím se o něco. co tady v ČR schází.
A věřím že tento produkt tady dlouho nebyl a doufám že zaujme.
K dotacím: dotace neberu a ani brát nebudu. (jediná má žádost o dotaci, je na ten kotel a už dnes vidím že to stejně nakonec odmítnu) Ano souhlasím je to nahlavu topit obilím ale, ale když výkup dává (Babiš) 320-370Kč za q a to ještě s pulroční splatností, tak pokud člověk nemá 200Ha na dotacích jako dneska spoustu "zemědělců" tak je to těžký. Propo.. já taky odsuzuju dotace na pozemky, ať je zruší a každý dokáže co umí. Já taky každý den, přemýšlím co vymyslet abych nemusel dělat práci která mne nebaví a mohl dělat s výdělkem v zemědělství.
Takže závěrem, jasný obilí není zadara, ale je to koníček (kterým se bohužel nemohu živit) a investyce do koníčku se nepočítají. Rodina tím netrpí, spíš naopak děti vědí co a jak roste (že paprika, brambory,okurky atd. nevznikájí v hypermarketu. jako je to u spousta dnešních dětí) a hlavně to je nejduležitější dostanou zeleninu bez chemie. Za posledních 7let co mám pole nedal jsem do pole ani gram chemie!
A na nějaký bio značky se jim vykašlu, platit ročně desítky tisíc , nějakým ... že mi dají certifikát bio. pche
Doufám že jsem to napsal nějak srozumitelně a vysvětlil situaci.
Přeji hezký zbytek večera.
Jasně, vždyť mi se názorově nijak moc nelišíme, o dotace i na zemědělskou výrobu rozhodně žádejte, já rostu když na chalupě vidím jak lány kukuřice frčí do bioplynky a ten "zemědělec" se netají tím jak pobral dotace a jak je to super. Je to jak píšete i naše tříletá vnučka ví, jak co roste a že to neroste vakuově balené. Mě fakt jen pobavilo to, že máte obilí zadara a věřte mi, že lidé z města si to opravdu myslí a ještě vám i závidí. Někdy dejte vědět co jste na to pole vymyslel, přeji a´t se daří. L
OK. Ale někde jsem slyšel, že obilí při spalování příšerně smrdí. Nemám to možnost vyzkoušet, ale kdysi jsem hodil do kotle 1 kg staré rýže a smrdělo to fest.
doplněno 14.10.13 10:48:Tak na to bych rozhodně nespoléhal. Připálil jste někdy v troubě maso? Je to zcela jiný pach než vůně pečeného. Jestli doma máte obilí tak ze dvě kila hoďte do kamen a uvidíte.
jj taky jsem něco takového slyšel, ale spíš to že to "voní" joko u pekárny (pečením) kousek od baráku je velká pekárn penam a není to špatný docela příjemný smrádek ) no uvidíme. soused může mlčet jeden topí nevím čím,ale je začouzeno uplně všude a druhej topí snad kobercema a pet lehvemi. to je už takovej bolavej smrad. takže já budu asi nejlépe na tom
Po dědovi tu zůstal ječmen a otruby napadené plísní a pilousem, vše zhořelo a bez většího zápachu, včera jsem pálila pytel ořechů a rovněž bez problémů.
Ořechy, to je něco jiného, ty obsahují olej a hoří opravdu dobře. Obilí obsahuje bílkoviny a to při hoření páchne. Zkoušela jste čuchnout k tomu kouři? Možná to smrdělo a vyletělo to komínem aniž byste si toho všimnula.
doplněno 14.10.13 15:43:Otruby bílkoviny neobsahují a proto to smrdět nemohlo.
kahsa: člověče, vy jste mimo čas. 4kč za kilo. Já kupoval letos na trhu od soukromníka brambory na uskladnění za 12kč/kg. A jsem rád, že je mám, protože vím, že jsou dobrý, krásně žluťoučký, a žádné hnilobné černé fleky. A prodal je všechny, ještě se omlouval že si taky něco musí nechat. Že už jich víc nebude. Tak to s těma bramborama ještě přepočítejte. Dobrých brambor je málo. To co prodávají superhypermakromarkety je šunt bez chuti, barvy nevalné.
Zdravím, jasný letos je cena brambor někde jinde. Jak píšete cena kč /kd, ale to jen díky tomu že letos byla neůroda. Ty co měl, tak málo sklidili. Já jsem dělal brambory jen pro sebe a nemám skoro nic. Budu muset v zimě kupovat.
Ještě k té ceně, až bude zase brambor dostatek, tak bude cena za kg/4Kč a nikdo mi nedá za kg 10kč. a radši si koupí hnuj z hypermarketu.
Jinak zvažuji příští rok trochu víc brambor...no uvidíme
Ze svých zkušeností s trhy vím, že počet lidí, kteří jsou ochotni zaplatit za kvalitu stoupá. I přes mizernou ekon. situaci. Nevím odkud jste, já mám zkušenost jen odtud, ze severních Čech.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.