Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Protlak pro kanalizaci - jaký typ potrubí

Od: requied® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,
Zajímá mě, když se dělá protlak pod komunikací (6m), jaký typ potrubí se používá pro kanalizaci.
Nedovedu si představit jak tam zatahují 150mm KG trubku s několika spoji (a trubka v celku se přece nevleze do malé montážní díry).

A ještě mě zajím pokud se dělají dvě přípojky (voda, odpad) tak asi je třeba dělat protlaky 2, nebo ne?

Děkuji za odpovědi.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fribble*
hodnocení

0x

Asi před třemi lety dělali inž. sítě u nás na vsi, tak to mám ještě v živé paměti. Takže - trubky zastrkují a ve výkopu napojují, popostrčí-napojí atd. V prvním hrdle je víčko, aby nenabírali hlínu, u nás na tom víčku měli našroubovanou takovou dřevěnou půlkulatou hlavici, aby to tam lépe lezlo, (možná naopak, aby se díly tlačily do sebe). Někde používali 2 a někde 3 m díly, podle toho jak dlouhý vykop mohli udělat.

Protlaky dělali tři, u nás se dělal i plyn. Nejníže (snad 4 m, byla kanalizace kvůli spádům, voda cca v 1,2 m a plyn ještě nad ní. Neskutečný bordel okolo, zahradu dávám do pořádku ještě teď. Ale ještě že tak, topím plynem, když klekne čerpadlo ve studni jen přehodím kohouty a na opravu je čas atd. atd.

hodnocení

Já znám právě jen takovou variantu protlaku, že nejprve prostrčí zkrz silnici železnou tyč a když proleze, tak k se k ní připevní trubka a ta se pak zatahuje se zpět.

U vás tedy nejdříve udělali díru bez trubky a do ní potom zastrkávali normální KG. Si nedoveu moc představit že se jim ta nevyztužená díra nezbortí.

"že se jim ta nevyztužená díra nezbortí."

Ona zas tak nevystužená není. Představte si, že krtek veškerý materiál z díry 150 mm napěchuje do stěny díry. Ta stěna se tím velmi zpevní. Myslím, že by to nebyl problém ani v případě mokrého písku.

hodnocení

Jo to je pravda, nedošlo mi to.

Kdyby se to vrtalo (odebíral se materiál) tak by to zborcení asi bylo aktuální.

fribble*

U nás protlaky dělali "krtkem", vytáhli a nastrkali trubky. Asi je to dáno terénem, u nás jsou všude jíly - v písku nedo štěrku by to asi nešlo. I když bůhví, krtek nic nevrtá, pevně okolo sebe udusává terén - no já to prostě viděl takhle.

jabraka*
hodnocení

0x

Kolem paneláku v současné době se provádějí rozvody světlovodných kabelů.Pod silnicí se krtkem protlasčí díra průměru 10 cm pro tři kabelové nosiče.Mají to za několik minut hotovo.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]