Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Turbokotel od sousedů - odvod spalin blízko

Od: zabatko odpovědí: 14 změna:

Dobrý den všem,

sousedi mají starý RD, který rekonstruují. Přes zeď do naší předzahrádky prorazili odvod spalin turbokotle. Tento vývod je cca 30 cm od platových okapových trubek, cca 100 cm od země, cca 30 cm od našich jabloní na drátěnce (které jsou podél celé sousedovic zdi už dávno před tím, než jsme dům koupili) a cca 2,5 metru od našeho domu, resp. cca 3 metry od nejbližšího okna. Nějak se mi zdá, že to nebude úplně košér, i když konkrétní předpisy jsem nikdy nenašla. Vím, že existuje nějaká norma, co jsem se dočetla, tak od země by vyústění mělo být cca 2 metry, od zeleně taky min. 2 metry a od nejbližšího domu cca 10 metrů. Co dělat? Jako mně by principielně nevadilo, aby tam sousedi měli cokoliv, v zájmu dobrých vztahů, ale NESMÍ to ovlivňovat zdraví mojí rodiny (děti alergici) a likvidovat můj majetek (stromy). Nemluvě o tom, že po proražení trubky zůstal na zemi po nich bordel. :(

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zlinacci*
hodnocení

2x

Dobrý den,
fasáda s okny by podle normy měla být od vyústění dále než 15 metrů. Je to jen jedno číslo, nikoli pásmo, nezávisí to na výkonu kotle (stejné pro 8 - 14 kW) ani na třídě NOx. Pro srovnání 7 kW "vafky" mohou být dle normy vyústěné pouze 30 cm pod oknem.

doplněno 02.10.13 19:14:

Spotřebiče se jmenovitým výkonem od 7 kW do 30 kW

Turbokotel od sousedů - odvod spalin blízko
zabatko
hodnocení

Děkuji za odpověď, nás by se dle Vašeho nákresu měla týkat situace b), tj. 10 metrů od oken. To není ani náhodou.

frabos
hodnocení

0x

Provedení tohoto odvodu spalin je sice v rozporu s několika body ČSN 73 4201 - Komíny a kouřovody, normy jsou ale pouze doporučující, čili vyloženě právní oporu bych v nich nehledal. Zkusil bych to uhrát např. na § 10 (Všeobecné požadavky pro ochranu zdraví, zdravých životních podmínek a životního prostředí) ve vyhlášce 268/2009 sb. Taktéž si myslím, že by zřejmě z požárního hlediska neprošla vzdálenost vývodu od těch "jabloní na drátěnce." Určitě bych se s nimi snažil vyjednat jakousi nástavbu na vývod spalin, "aby směřovaly jinde" (samozřejmě pokud by to bylo technicky možné), či na jiném technickém řešení vývodu, určitě by se mohlo řešit i jinak. Řešte to hlavně v klidu, není nic horšího, než napruděný soused.

zabatko
hodnocení

Díky, ten zákon jsem prostudovala, on vlastně nepřímo odkazuje na normy, takže by s tím problém být neměl. Jinak si neumím předtavit, že bychom třeba jedli jablka ze stromů, to by bylo vražedné. Oni to sousedi jsou ale celkem svérázové, když opravovali svůj dům z naší strany, tak ani nepřišli říct, že tam budou něco dělat, chodili nám po zahradě jako by se nic nedělo a neřekli ani bú, mně by nevadilo, že si opravují dům, na to mají ostatně právo, ale minimálně mohli říct, co budou dělat. Nemluvě o tom, že stavební bordel už ze zásady nechávají na našem pozemku. Další problematická věc je jejich střecha, mají jakou si plechovou a když je sníh, jako že poslední dobou bývá docela dost, tak se najednou urve lavina z celé střechy a padá nám to jak na jabloně, tak na veřejný chodník, jít pod tím naše děti, tak je dost velký průšvih. Nemluvě o tom, že sníh by nyní padal i na ten jejich kouřovod a nevím, jak moc bezpečné by to bylo i z jejich pohledu... Přikládám fotografie vývodu spalin.

Turbokotel od sousedů - odvod spalin blízko #2
Turbokotel od sousedů - odvod spalin blízko #3

požádejte je, ať tam přidají koleno a ještě to odvedou třeba metr nahoru. Nemají nad tím žádné okno, takže to jde v pohodě. Všichni budete spokojení a je to nebude stát majlant. Jakékoliv jiné řešení by vyšlo draho - což vás sice nemusí zajímat, ale v budoucnu vám také mohou udělat ústupek za který budete rádi.

zabatko
hodnocení

No zatím bych spíš řekla, že děláme ústupky my, celých 5 let, co tady bydlíme...

asd*

Když se nebráníte tak holt ústupky děláte. Pokud by mi bez dovolení vlezli na zahradu tak bych je vyhodil. Vrátit by se mohli až po zeptání se jestli můžou. Nepořádek by buď uklidili nebo zaplatili úklid (zdokumentovat, nejdřív vyzvat k uklizení slušnou formou ústně, pak prokazatelně s danou lhůtou na úklid, po vypršení lhůty najmout firmu a vymáhat náklady)

Výstup komína: Vzhledem k tomu že to s váma neřešili předem, tak bych jednal takhle: Koukám že se mi tu objevil komín. Takhle se mi to nelíbí. Buď to předěláte aby to vyhovovalo nejen vám ale i mně, nebo vás to nechám odstranit.

Vývod komína odporuje normám, zákon na normy odkazuje = vyzvete je k nápravě, pokud nebudou jednat tak nápravu uděláte za ně a náklady budete vymáhat (odstranění komína odbornou firmou)

zabatko
hodnocení

Jinak myslím, že aby nám to vůbec nešlo do oken a na stromy, to koleno by muselo být tak 2 metry, což už asi není bezpečné...

viera

A Vy máte tie stromy podľa predpisu od ploti 1,,5 metra?

zabatko
hodnocení

Ty stromy už tam stojí dobře 20 let. A předpis nestanovuje minimální vzdálenost od sousedovic pozemku, to už jsem si zjišťovala. Ale barák kvůli jejich kotli posouvat nebudu. Stromy, pokud by na to přišlo, klidně odstraním, ale jim dělají spíš službu, protože kořeny mají natolik daleko, aby jim nezasahovaly do základů, ale přitom jim odebírají vlhkost ze země.

zabatko
hodnocení

Pro doplnění dodávám:

Vzdálenost výsadby stromu není striktně upravená žádným právním předpisem. Při výsadbě stromu je ale nutné brát ohled na to jakým způsoben budou tyto stromy zasahovat do zóny pozemku souseda. V § 127 občanského zákoníku jsou všeobecně vymezená vzájemná práva a povinnosti sousedů, a to v tom smyslu, že se musí zdržet konání, kterým by nad mírou přiměřenou poměrům obtěžoval jiného a výkon práv jiných. Zejména nesmí ohrozit sousedovu stavbu nebo pozemek úpravami pozemku nebo úpravami stavby na něm zřízené bez toho, ba y učinil dostatečné opatření na upevnění stavby nebo pozemku, nesmí nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy hlukem, prachem , popílkem, kouřem, plyny, parami, pachy, pevnými a tekutými odpady, světlem, stíněním a vibracemi, nesmí nechat chovaná zvířata vnikat na sousedící pozemek a nešetrně, popřípadě v nevhodné roční době odstraňovat větvě stromu přesahující jeho pozemek.

Naše stromy nikterak do konstrukce sousedova domu nezasahuji, jsou upravovány a stříhány a kořeny jsou dostatečně daleko od zdi na to, aby měly šanci mu poškozovat majetek. Listí padá jen na naši stranu, plody také. Takže ve stromech problém není. Jinak abych do uvedla na pravou míru, tak se sousedkou jsem už mluvila, samozřejmě v pohodě a klidu a nějak to vyřešíme.
Zdroj: poradte.cz/...

viera
zabatko
hodnocení

Díky za odkaz, šla jsem ke stromům a kmeny mají cca 1,5 metru od sousedovy zdi, takže by to mělo být OK. Výška je rozhodně pod 3 metry, udržujeme je řezem. Ve stejném článku se píše, že soused má zabránit padání sněhu na náš pozemek, což nečiní, nemají tam sněholamy. Jako mi to žíly netrhá, kdybychom se chtěli dohadovat škaredě, tak máme asi víc trumfů v rukávu my, ale myslím, že to ani jedna strana nemá zapotřebí a půjde to v poklidu. Není nad dobré sousedské vztahy. My nechceme čichat smrady z jejich spalin, to je logické, jim naše jabloně nijak neubližují, do stavby nezasahují, opravě domu nebrání, takže primárně asi nemají důvod po nás požadovat jejich pokácení.

frabos

Sice by měla být spalinová cesta co nejpřímější, ale toto řešení lze také realizovat, možná bych ho i doporučoval. Horší to může být s revizákem či kominíkem, občas se jim některá řešení nelíbí, ale i to se dá řešit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]