Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zásuvka v koupelně

Od: miraa odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, zrušil jsem umakart a vyzdil. Tahám elektriku, a pořebuji se poradit. Celý byt má zásuvky dvoudrátově, jádro mělo krabici ze které byly vedeny vodiče k zásuvce v koupeleně a zároveň i k zásuvkám u linky z druhé strany jádra. Teď když dělám tu koupelnu, potřebuji rozdělit nulu abych měl ochranný vodič. Kde můžu? Musím za elektroměrem? Nebo můžu i dál např. v rozvodné a pojistkové skříni v bytě? Pro tu jednu zásuvku na druhé straně zdi (v kuchyni) musím udělat samostatný obvod a jistič? Ostatní zásuvky v kuchyni v panelových zdech jsou dvoudrátově, a prý nesmí být v místnosti zásuvky dvou systémů. Je to pravda? Doufám, že kvůli vyzděnýmu jádru nebudu muset rozmlátit celej byt a předělat kvůli normám. Děkuji za rady.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

1x

Rozdělení PEN na PE a N (tedy dvojdrátu na třídrát) se většinou dělá v bytové rozvodnici. Pokud budete rekonstruovat koupelnu, natáhněte třídrátem, abyste nemusel při rekonstrukci elektřiny ve zbývajících částech bytu do koupelny znovu zasahovat. Nejjednodušší v současné situaci bude zvenku na koupelně udělat krabičku, ve které připojíte původní zelenožlutý a černý na nový zelenožlutý a černý, nový modrý necháte nezapojený. Do koupelny zatím můžete dát zásuvku s vestavěným chráničem...

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud už chceš za každou cenu udělat trojžilový rozvod,je lépe se rozhodnout pro kompletní rekonstrukci elektrorozvodů.Protože původní je stejně provedena hliníkem.Pak už bude v koupelně instalace s proudovým chráničem

JABRAKA

miraa
hodnocení

No ono vlastně nejde o to co bych chtěl já. Zprvu jsem si říkal zapojím to úplně stejně jak to bylo, jen to hodím do mědi a nebudu nad tím vůbec bádat. I vynořili se různí mudrcové a různý informační šum, jakože do koupelny MUSÍŠ táhnout třídrát z rozvaděče a tam mít i chránič, na nově dělané dvoudrátové zapojení ti už dnes nikdo revizi neudělá, MUSÍŠ mít vedení do koupelny samostatně a nemůžeš k tomu připojit zásuvky na druhé straně zdi-kuchyně, nesmíš mít v kuchyni zásuvky některé dvoudrátově a jiné třídrátově...jinak tě s tím revizák vyhodí...atd. Tak jsem chtěl vědět co vlastně můžu.

radil*

A co tě vede k tomu, dělat znovu revizi, když si to jen předěláváš? Tu přece nepotřebuješ, tak si to můžeš udělat podle sebe. Chodilo to tak desítky let, tak proč by to v mědi mělo přestat fungovat?

miraa
hodnocení

No to mi právě řekli různí chytráci, že když to jádro zbourám a postavím zděný a zapojím tam elektriku, tak to musí vidět revizák jinak když mi to třeba vyhoří, tak mi pojišťovna nedá ani korunu, když zjistí že je to nově dělaný a nemám od toho zprávu . Nebo to tak není? Jinak jsou tam drobný rozdíly, jakože zásuvky na jiných místech, na stropě bodovky místo té lampy.

takjan*

Dělat nové rozvody v dvoudrátu a obzvlášť do koupelny je prasárna!

miraa
hodnocení

To je dobrá rada! Co na to říct... fénovat se ve vaně může jen idiot bez ohledu na to, kolik tam má chráničů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]