Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zrušil jsem umakart a vyzdil. Tahám elektriku, a pořebuji se poradit. Celý byt má zásuvky dvoudrátově, jádro mělo krabici ze které byly vedeny vodiče k zásuvce v koupeleně a zároveň i k zásuvkám u linky z druhé strany jádra. Teď když dělám tu koupelnu, potřebuji rozdělit nulu abych měl ochranný vodič. Kde můžu? Musím za elektroměrem? Nebo můžu i dál např. v rozvodné a pojistkové skříni v bytě? Pro tu jednu zásuvku na druhé straně zdi (v kuchyni) musím udělat samostatný obvod a jistič? Ostatní zásuvky v kuchyni v panelových zdech jsou dvoudrátově, a prý nesmí být v místnosti zásuvky dvou systémů. Je to pravda? Doufám, že kvůli vyzděnýmu jádru nebudu muset rozmlátit celej byt a předělat kvůli normám. Děkuji za rady.
Rozdělení PEN na PE a N (tedy dvojdrátu na třídrát) se většinou dělá v bytové rozvodnici. Pokud budete rekonstruovat koupelnu, natáhněte třídrátem, abyste nemusel při rekonstrukci elektřiny ve zbývajících částech bytu do koupelny znovu zasahovat. Nejjednodušší v současné situaci bude zvenku na koupelně udělat krabičku, ve které připojíte původní zelenožlutý a černý na nový zelenožlutý a černý, nový modrý necháte nezapojený. Do koupelny zatím můžete dát zásuvku s vestavěným chráničem...
No ono vlastně nejde o to co bych chtěl já. Zprvu jsem si říkal zapojím to úplně stejně jak to bylo, jen to hodím do mědi a nebudu nad tím vůbec bádat. I vynořili se různí mudrcové a různý informační šum, jakože do koupelny MUSÍŠ táhnout třídrát z rozvaděče a tam mít i chránič, na nově dělané dvoudrátové zapojení ti už dnes nikdo revizi neudělá, MUSÍŠ mít vedení do koupelny samostatně a nemůžeš k tomu připojit zásuvky na druhé straně zdi-kuchyně, nesmíš mít v kuchyni zásuvky některé dvoudrátově a jiné třídrátově...jinak tě s tím revizák vyhodí...atd. Tak jsem chtěl vědět co vlastně můžu.
No to mi právě řekli různí chytráci, že když to jádro zbourám a postavím zděný a zapojím tam elektriku, tak to musí vidět revizák jinak když mi to třeba vyhoří, tak mi pojišťovna nedá ani korunu, když zjistí že je to nově dělaný a nemám od toho zprávu . Nebo to tak není? Jinak jsou tam drobný rozdíly, jakože zásuvky na jiných místech, na stropě bodovky místo té lampy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.