Nejste přihlášen/a.
zdravím
Mám takovou blbou otázku.Na staré dílně jsem obouchal omítku, boural kůlnu co na ni byla nalepená"
původně jsme chtěl cihly očistit a nechat tak, se dřevem to nevypadá špatně(pod štítem budepak pergola)
Po očištění a se mi to ale nelíbíněkde mám díry a nebo dražky po staré elektrice.Rád bych to nahodil ale sám to neudělám a peněz moc nemám,jde jen o dílnu ale chci aby ta ze´d trochu vypadala.Prosím o radu jak nejlépe,nejlevněji než nahozením udělat plochu kterou bych pak mohl natřít aby to trošku vypadalo díky.
snad mě chápete
Osobně bych zeď ještě trochu dočistil, já to dělám vapkou, každý ji ale nema a pak bych zeď našpricoval řídkou maltou z vápna, cementu a písku. Dělám to tak na staré chalupě pod omítku. Klidně to tak ale může zůstat, nevypadá to nijak špatně a pořádná omítka se může nahodit až budou lepší časy. Zeď vypadá čistá, jednobarevná.
Kdysi jsem tak měl našpricovanou jinou starou chalupu, zedník to tehdy tuším dělal koštětem. Normálně ale zedníci nahazují špric žufanem nebo lžíci. Doporučuji nechat udělat zručnějšímu zedníkovi, jinak je více špricu na zemi.
doplněno 03.10.13 16:03:Cico, při skouknutí fota mi je z mého skromného pohledu jasné. Odstranit zbytky staré omítky, případně zahodit či dozdit nějaké větší díry, třeba tu u okapu a jedna vypadá zadělaná igelitem. Potom pořádně očistit, vapku nemaje stačí hrubším koštětem a jak jsem psal našprycovat. Pro starého zedníka práce na chvíli a za pakatel. K tomu trochu vápna, cementu, písku a vody. Ti moderní vám budou vnucovat nesmysly s perlinkou atd. Tedy já se jinde perlince třeba nebráním a nové metody rád používám, zde je to k ničemu.
Chalupa přestane vypadat jako ruina a nebude strašit okolí.
doplněno 04.10.13 12:24:já bych to pořídil pomoci svého nádeníka do tisícovky
na ten jeden štít se to dá udělal bez lešení, jen se zednickými kozami a kam se nedosáhne, tak se žebříku
zásadní otázkou je, kdo to bude dělat, já mám vycvičeného člověka "mistři" zedníci si ale vymýšlejí, chtějí mít připravené lešení, svačinky, oběd...
doporučuji se poptat zedníků po okolí
nebo to zkuste sám, namíchejte si do kyblu hodně řídkou maltu z písku, cementu a vápna a pokuste se na kousku nahazovat, tedy našpricovat sám,
tam jde o to, aby se malta plácla na zeď s určitým rozmachem, aby zalila určitou plochu a na to se dalším nahozením navazuje
jde to i březovým koštětem, do malty se namočí a chvístne na zeď, fakt to není věda, přijde mi jednodužší dělat, než správně popsat
třeba takto
v každém případě se špric ničím nenatírá, používá se jako základ pod omítky, ve vašem případě jen aby opticky zamaskoval starou zeď, zpevní ovšem i povrch původní zdi, takže cihly nebudou dále zvětrávat
dotatečně se dá udělat kvalitní fasáda nebo zateplení
díky za rady .dočistím a uvidím.
je to jen dílna,(barák kde bydlím je ten zatím,) tak nějak levně a le nevím co je levně?+-? pro představu to našprycování
Kupte si hotovou maltu, natahovák s umělé hmoty s úchytem, či s uchem asi 50 ti centimetrový. Maltu si dáte na natahovák a pěkně odspodu pojedete po stěně a maltu na zeď natáhnete. Když Vám něco popadá po zemi, seberete a vhodíte zpět do nádoby s maltou. Pak to jen vyhladíte hladítkem /dá se koupit/ do hladka a zase pokračujete nad nataženou vrstvou až bude hotová celá stěna. Tu pak třeba natřete barvou. - pt
teda to jsou rady je mě do pláče. Pokud to toho nechcete moc investovat tak proházejte jen ty šlicy po elektrice a největší díry a jen to našpricujte . Můžete použít toto velkoobchodni-ceny.cz/... spousta lidí to má doma
Jsem obyčejná ženská a to první mě teda pobavilo. No a hotová malta také není to nejlevnější
Já bych postupoval takto, očistil bych stěnu od veškerých vrstev které ještě drží silou vůle a které nám při následnem náhozu budou činiti problém a začnu takto.
Koupím si hrubý štuk a perlinku (to je ta síťka) namíchám si do vědra hrubý štuk a nahážu jemně na stěnu. Pak vezmu perlinku a vtisknu ji do toho nahozeného štuku. Pak to trochu ještě nahodím, vezmu rovnou fošnu a pěkně to uhlazuji a zároveň mi to i shazuje přebytečné vrsty štuku. Jakmile to mám, nechám den dva a vezmu jemný štuk. Ten taky nahodím tentokrát už v jemné vrstvě (jak tlustá vrstva najdu na balení jemného štuku). Když nahodím a zarovnám tak dva metry, vezmu hladítko a hladím nahozenou část. Tím vlastně jako by vyhladím stěnu a nemám tam takové ty zrníčka. No a pak to nechám týden dva odstát, zrát a zajdu koupit barvu a natáhnu to.
Tolik ode mě.
Tak nic blbějšího jsem ještě neslyšel, doufám, že tazatel bude natolik rozumný, že to vezme pouze jako vtip pubescenta.
například co je to hrubý štuk,dělám toto již hezkou řádku let (od cca 1978?) ale toto neznám,jen tzv hrubou neboli jádrovou omítku?A zkusil jste někdy rovnat omítku fošnou? asi ne nebo jste terminátor.
Proč místo malty nahazuješ štuk? Ten se natahuje. Proč tam cpeš perlinku, když to máš otlučený, tak se používá, když se ti to nechce otloukat, proč natahuješ (ty tvrdíš, že nahazuješ) jemný štuk, když to pak místo rozfilcování jen uhladíš, k tomu jsou určeny úplně jiné hmoty.
Shrnuto - používáš jednu z nejhorších a v poměru kvalita/cena taky nejdražších technologií.
perlinka mi prijde zbytecna. nahazoval by jsem do list a podle nich to stahnul do roviny Jestli jsem ale pochopil tazatele, tak nechce nahazovat, ale jinaou upravu.
Napada me sadrokarton. Udelat rastr atd. Sam by jsem to radeji znovu nahodil.
To milan - než kupovat lepidlo, perlinku, štuk, rajblík nebo mlýnek, bude asi nejrozumnější řici někomu, kdo už držel lžíci v ruce, aby to nahodil jádrem a roztočil? Nabarvené to venku zle vypadat nebude a určitě to vyjde nejlevněji.
doplněno 03.10.13 08:22:To milan - taky jsem to psal s otazníkem. Jen se mi předchozí příspěvky moc nezdály ...
zdravím , tak tady se to rozjelo
takže foto dodám zítra
zeď je štítová,v dílně se netopí.omítka je otlučená na cihlu ,něco i uplně dočištěno,jedná se o štítovou zeď cca odhadem 7m dlohou a k štítu tak 4-5m,takže nahazovat nebo lepidlo se dost prodraží..
a největší problém že nemám ani lešení..,takže ze žebříku
kolik je raálná cena této plochy s materiálem tak a nebo takový způsob..
taky jsem uvažoval o polystyrenu ale drahý lepidlo,nahodit ,štukovat atd to není levné a psal jsme hned levně a pohledně.
Asi se mi líbí ten nápad tím mlýnkem, ale nevím jestli to zvládnu celou plochu stejně,nevím
posílám fota zdi
3foto před bouráním kůlbny, co byla nalepena na této zdi
doplněno 03.10.13 10:41:tato zed je součástí dílny a prostoru pro dřevo, jinak se tu ani netopí
doplněno 03.10.13 10:49:ještě doplním z prava někam mezi okno a dveře bude pergola, na víšku někam pod ty díry
Asi blbý dotaz, možná mi něco uniká, ale pokud na zeď dá polystyren a na něj perlinku s lepidlem a fásádní nátěr, tak ta zeď nemůže být pevná ne?
haris,
zeď je nebo není pevná. Nevím z jakého hlediska to chcete hodnotit. Tím že na ní dáte lepidlo, perlinku a polyš určitě zeď neoslabíte ale trošku zpevníte.
Nebo jsem nepochopil dotaz?
doplněno 14.10.13 21:40:i tupým nástrojem uděláte drážku do cihly.
Správná vrstva lepidla a omítky musí být tak, že přiložít oba palce na rukou vedle sebe na stěnu a silně zmáčknete. Nesmíte promáčknou, pak je správný postup a vrstvy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.