Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

KWh elektriky versus kWh plynu

Od: milancukrar® odpovědí: 12 změna:

Vedeme teoretickou polemiku o přepočtu spotřeby kWh při vytápění. Spotřeba je jen (modelově) určena k vytápění objektu.

Příklad, vyúčtování plynu je spotřeba 1 052 kWh

vyúčtování elektriky je spotřeba 2 031 kWh

Když nahradím vytápění plynem elektrikou, stoupne mne spotřeba elektriky o 1052 kWh?

Když nahradím vytápění elektrikou plynem, stoupne mne spotřeba plynu o 2031 kWh samozřejmě za stejných podmínek provozu.

Zkrátka jde mi o to, zdali kWh elektriky a kWh plynu lze počítat 1:1.

Děkuji Milan

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martins*
hodnocení

1x

Teoreticky je shodná energie o stejné výši jak z plynu, tak z elektřiny. Ovšem v praxi je třeba započítat účinost zdrojů na vytápění domu. U přímotopů se blížíme 100%, ale u klasických plynových kotlů je účinnost nižší (odhadem 80%).

hodnocení

0x

Tak záleží na tom, jaký podíl z té spotřeby činí vytápění a kolik je třeba na vaření a ostatní spotřeby, taky "elektrické" kWh jsou měřené přesně zatímco ty plynové jsou propočítávané skrz nějaké kouzelné koeficienty zohledňující teplotu, tlak, nadmořskou výšku, složení plynu atd., ale v zásadě ano, kWh je kWh bez ohledu na zdroj.

doplněno 01.10.13 20:48:

Proto se taky ten plyn tak divně přepočítává z m³ na kWh, aby to bylo možné porovnávat.

hodnocení

Jethro, díky, jedná se jen o modelové vyjasnění spotřeby bez vaření a ostatní spotřeby..

...kWh je kWh bez ohledu na zdroj. to je to, co nevím, proto jsme zadal dotaz..

paw*
hodnocení

0x
Jak pise jethro, kWh je kWh bez ohledu na zdroj. Prepocet joule na kWh je treba zde cs.m.wikipedia.org/... cili spotreba by se mela naavysit dle teorie. Zanedbame-li ucinnost zdroju.
hodnocení

paw, takto by se mi to líbilo a podpořilo by to moje tvrzení...

paw*
A kolik je J v jednom m3 plynu si uz najdete :).

rnk*
hodnocení

0x

Samozřejmě to nejde přepočítat 1:1 Musíte započítat účinnost. U el. přímotopu cca 99%, u el kotle asi 98%, u plynu dle typu se to hodně liší. Wafky 70%, kotel od 85% do 102% u kondenzačního. Já bych však byl opatrný s tím kondenzačním, protože záleží na tom jak je nadimenzován a zda jde o nízkoteplotní vytápění. V praxi některé kondenzační kotle se do kondenzačního režimu téměř nedostanou.

hodnocení

rnk, nejde o naprosto přesný přepočet, ale jen hrubé porovnání..

ještě rozepíšu jak vznikla debata-neshoda.

V bytě 1+1 50m2, topení Waf, elektrika na malý boiler bez nízkého tarifu. Při rekonstrukci navrhuji plynový kotel a radiátory s ohřevem vody. Majitel navrhuje vše na elektriku, a spočítal, že se to vyplatí. Zatím argumenty, zkušenosti a výpočty přebíjí vlastním výpočtem a dostali jsem se až k přepočtu kWh.

Já tvrdím, že se mýlí, ale nemám výpočty. Přesněji, ukončuji debatu tím, že je to jeho barák, jeho rozhodnutí a on bude pak shánět nájemce, kteří vědí, že vytápění elektrikou je nejdražší...

Teď jsem se dostal až k fakturám a donutil jsme ho, přepočítat spotřebu plynu v kWh na cenu elektriky D45. Tam se zarazil a sdělil, že určitě není kWh za plyn a kWh za elektriku stejná..

Snad jste mne pochopili oč mi jde.

Děkuji

dzejar*

kWh plynu a kWh elektřiny je stejná. Je to fyzikální jednotka. To je jako kdyby tvrdil, že objem litr vody a litr piva je jiný. A co váží víc? Kilo peří nebo kilo železa?

Něco jiného je ovšem cena a tady je kwh elektřiny nepoměrně dražší než kWh plynu.Avšak zde přichází ke slovu různé tarify a dodavatelé.

praivo*
02.10.13 13:40

102 %? *sok*

U klasických kotlů není uvažováno s využitím kondenzačního tepla. Účinnost standardního kotle (obvykle okolo 90 %) je vypočtena z výhřevnosti paliva, nikoliv ze spalného tepla, které zohledňuje únik nevyužité energie komínem ve formě vodní páry. Aplikací tohoto postupu na kondenzační techniku vypočteme "zázračnou"účinnost blížící se 108 %. Fyzikálně správný výpočet ze spalného tepla stanovuje objektivní účinnost kondenzačního kotle na 97,4 %.

geminox.cz/...

rnk*

Ano. Prostudujte si princip kondenzačních kotlů a výpočet účinnosti spalování plynu (vzorec).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]