Nejste přihlášen/a.
Dobrý den rádcové,
chystám se vyměnit hlavní jistič protože zlobí.viz níže.
Tak jsem si omrkl dva kandidáty moje-elektro.cz/...
a rozdíl je u nich v charakteristice jističe .Tento termín mi jako laikovi nic neříká,tak žádám o upřesnění jaký ten typ jako vybrat.
Svým rozumem bych šel do vyšší třídy a to bude zřejmě D,ale raději se poradím.
Důvod proč jej chci měnit je ten,že se naprosto nepochopitelně vyskakuje
např .ve Čt 3x dopoledne a to jsem podezdříval nějaké přetížení protože jsme fachčili na střeše
v Pá 1x a to běžel jen plynový kotel +TV (jistič byl vysát a prostříkán kontaktolem)
v So ráno (mikrovlnka,kotel ,počítač)
ze So na Ne v noci ,z Po na Út přes noc.
Charakteristika je vlastě zpomalení vypnutí při přetížení. Dříve se používal výraz "světelný" a zpomalený "motorový", který vydržel počáteční nárazový proud rozbíhajícího se elektromotoru. Dnes je standardní jistič B, zrychlený A, zpomalený C a ještě zpomalenější D. Ale jde jen o ten krátkodobý náběhový proud, trvalé přetížení je dané hodnotou jističe v Ampérech. Navíc hlavní jistič před elektroměrem je v neměřené části, měl by být pod plombami, jeho výměna nebo jakákoli manipulace s nmím (kromě vypnutí a zapnutí) podléhá scválení distributora. Navíc pokud byste zažádal o schválení jističe C nebo D, musíte mít patřičné odůvodnění, pro domácnosti tato charakteristika běžně povolována není...
Samozřejmě musíte nejen oznamovat, ale musíte žádat o povolení, případně změnu smlouvy. Vše, co je mezi elektrárnou a elektroměrem je "neměřená část" distribuční soustavy a lézt tam a hrabat se v tom smí pouze "pověřený pracovník distributora". Pokud by někdo od PRE (ČEZ, EON) zjistil, že jste se jako laik hrabal v hlavním jistitči (tedy před elektromětrem) a navíc jste tam stříkal kontaktol, měl byste patrně průser na krku, mimoto tento jistič má být pod plombami, takže byste se kměl dostat maximálně k vypínací páčce, ale už ne k živým drátům nebo ke svorkovnici. Pozor na to, pokud nemáte jistič zaplombovaný, mohou Vás též obvinit z černého odběru a to se může sakra prodražit...
Jinak starší jističe, pokud jsou přetěžovány, mohou být "vyhřáté", čím se změní jejich elektrické vlastnosti a jsou na vyhození. Ovšem i výměnu hlavního jističe za nový stejné hodnoty musí dělat elektrikář s vědomím revizáka (ne jakéhokoli, revizák musí mít smlouvu s distributorem, aby mohl pod plomby), před odplombováním je zásah nutné nahlásit a po výměně revizák práci zkontroluje (pokud nedělá výměnu sám) a jistič zaplombuje...
doplněno 01.10.13 19:24: @fribble: právě vypadávání hlavního jističe napovídá na jeho opotřebování.
Nicméně návštěvu elektrikáře bych určitě doporučil, protože pokud tazatel stříká do hlavního jističe kontaktol tak asi moc elektrikář není, a radit mu aby jiatič vyměnil sám a před tím vyndal třeba nožové pojistky (žehličku na 95% nemá), já fakt určitě nebudu...
To hop - stejně by mě zajímal rozvaděč jako celek, když podle tazatele padá hlavní jistič a jiný ne, když jednou je zapnuto něco a příště něco jiného. Samozřejmě to může být hlavní jistič, ale asi by to měl někdo od elektriky vidět zblízka, když si tazatel ani nevšiml, že trhá plombu a leze pod ní.
to jo ale kdyz menic jistic za jistic se stejnou hodnotou a stejnou charakteristikou tak, zadneho revizaka nepotrebujete...
ano pred rozpomblovanim zavolat na porucovou sluzbu cezu, nahlasit rozplombovani z duvodu vymeny jistice, nahlasit odberatele a cislo odberneho mista. Po vymene opet zavolat na poruchovku cezu ze to chces za plombovat...
a jste si opravdu naprosto jistý, že je to jističem? Já sám mám elektro vzdělání i koníčka a leccos ubastlím, ale na Vašem místě bych si sám zřejmě netroufl rozhodnout. Navíc pokud je to pod plombou tak je absolutní nesmysl a nerozum do toho lézt. Koledujete si o trable.
Po oznámení, že je vadný, obvykle řeknou, ať si to vyměníte a pak jim zavoláte, aby tam dali plombu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.