Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Funkčnost svislé hydroizolace domu

Od: rudiik® odpovědí: 2 změna:

Zdravím! Potřebuji odizolovat barák od vlhkosti. Vzhledem k tomu, že se dělají komplet nové podlahy v přázemí, tak moje teorie je řešit hydroizolaci novou vodorovnou izolací (plechy) nad kamenným zdivem (sklepem) s napojením na vanu z "ipy" v místnostech. Sice to znamená, že sklep zůstane vlhký, ale to se dá do budoucna řešit větráním a případně doplňkovou injektáží. Na druhou stranu mi je z některých stran doporučováno obkopání, nopovky a drenáže. Ne, že bych si myslel, že to domu ublíží, ale nemyslím si, že to na rozdíl od plechů zajistí suchý obytný prostor. Důvod mých obav je ten, že sklep je do hloubky cca 1,3m pod úroveň terénu a v okolí je vysoká hladina spodní vody - např. ve studni je hladina cca 0,5m pod terénem. Takže i když nepustím vodu k domu ze stran, bude se do něj tlačit zespoda. Může za takových podmínek svislá hydroizolace vůbec nějak pomoci?

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Rudiku, kvalitně odizolujete stavbu od zemní vlhkosti tím, že vložíte plechy a napojíte na lepenku na podlahách a příčkách. Takže celý domek bude odizolován. Vlhké budou jen základy a sklepy. (Před časem se řešily příliš suché sklepy na skladování ovoce a zeleniny.).

Když dáte nopovku a drenáž k základům, co se stane? Sice nebude (snad) základ tak vlhký jako teď. Pokud se dostane deštová voda k nopovce, zateče do drenáže, pak proteče přes drenáž dolů do podloží a tam se bude hromadit. Až dojde k nasáknutí podkladu, začne hladina stoupat a pak až odtékat drenáží pryč.

Co když dešťovou vodu na povrchu odvedete pryč?

Moje doporučení, nedávat drenáž ani nopovku.

Ale přesné info bez místních znalosstí nejde dát. Takže jen takto obecně.

hodnocení

Díky za názor. V zásadě jsem uvažoval podobně. Plechy budou jistota výsledku...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]