Nejste přihlášen/a.
Potřebuji poradit. Uvažuji o kamnech s výměníkem. Kamna mají 8kw a do vody 4kw. Tři místnosti vytopím kamny a potřebuji vyhřát alepoň bojler 80l, koupelnu a dětský pokoj zavlažovat výměníkem. Myslíte, že 4kw jsou schopny krmit dva radiátory a nahřát bojler v přechodovém období do 0°C? Dále se zeptám mám komín 140 vložka, redukovaný T kus co trčí ze zdi je 130, když použiju kamna 150, je to reálné? Revize? Děkuji
ze své zkušenosti bych poukázal na ty první 4kW předané povrchem/vzduchem. U mě je limitující právě tohle - neupéct se v místnosti, kde topím, aby ostatní byly teplé. Celkem to vychází, ale obývák, kde topíme je 32m2, kamna přesně uprostřed domu, část tepla odchází hned vedlejšími dveřmi do schodiště nahoru.
Jinak v pohodě vytopí (10kw vč vody) 4 radiátory a přibližně 40m2 podlahovky.
Při našem zateplení bychom bojler už nenahřáli - upekli bychom se.
stíhají i při -20°C s tím, že se v noci temperuje plynem na 20°C.
dobrý den nechce se mi zakládat nové téma chceme si pořídit krbový kamna romotop tala14 s výměníkem a přípojit ke k elektrickému kotli protherm 9kw(4plechový radiátory) ale vzdálenost je cca6m přes zed od el kotle je to možný (při vypadku el.energie jde použit třicestný ventil) kolik by to stálo rozvod cu trubek děkuji jk82.
Koukal jsem na kamna PRITY s1 w10, které mají 10kw do vody a 4 do místnosti. To by bylo úplně luxusní pokud by to fungovalo jak má. Má někdo zkušenosti s těmito kamny? Jak se reguluje vzduch, když mají jen primární? Děkuji.
...Myslíte, že 4kw jsou schopny krmit dva radiátory a nahřát bojler... Na tuto otázku nelze podat fundovanou odpověď? Potřeba k tomu vědět spousta dalších věcí, ale uvažuj asi takto . Bojler má spirálu 2kw a ohřeje vodu na 60st asi za 3 hod. Tak že když tam pošleš 2kw z výměníku udělá ti to samý. Dále nevím jak máš velké radiátory . Pro srovnání deskový radiátor o metrové délce ( 22 / 600/ 1000 ) má při tepelném spádu 75 / 65 ( teplota na výtlaku a zpátečce) asi 1,6 kw. Samozřejmě až se bojler ohřeje taknebude mít takovou spotřebu atd atd . Je to pouze nahrubo. Otázka je jak je to s návratností . Koupit kombinovaný bojler , krb s výměníkem , laddomat nebo ESBE s čerpadlem , expanzomat , chladící smyčku , kuláče , manometr ostatní fitinky , měď ,někoho kdo to propojí atd. Dřevo kupuješ nebo máš vlastní les ,... .
Bojler mám kombinovaný, propojit bych také uměl. Investice, kamna, materiál, čerpadlo toť vše. Dřevo mám na několik let dopředu a těžím za lepí cenu. Našel jsem kamna PRITY S1 w10, které by výkonově odpovídaly požadavkům, ale nenašel jsem žádného uživatele s recenzí. Mají vyšší výkon do výměníku než do vzduchu.
Na tvém místě bych si pozval domu profíka který ti to spočítá. Když budeš mít velký výkon výměníku tak budeš buď dusit krb což není dobře a nebo potřebuješ někam předat nadbytečný teplo = akumulační nádrž. Není to tak jednoduchý jak to vypadá a není dobře to podcenit. Posílám ti pár zajímavých odkazů a přeji správnou volbu. atmos.cz/... ... kamna.astranet.cz/...... kamna.astranet.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.