Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyztužení sloupků

Od: alnico odpovědí: 10 změna:

Zdravím všechny dobré rádce a prosím o pomoc s následujícím problémem. Dnes jsem instaloval vjezdovou jednokřídlou bránu a vchodovou branku. Po zavěšení na panty se mi však odehnuly sloupky, na výšce 150cm zhruha o 1cm ( dokonce i u malé branky). Sloupky jsou jekl 10x10cm a byly určené přímo k tomuto účelu. Na bránu budu muset dá kolečko aby se neprověsila ještě víc. Ale napadlo mě do sloupků nastrkat dráty nebo tyč a zalít betonem. Myslíte že by to pomohlo? Nebo máte jiný nápad? V připadě betonování je poťřeba přidat něco do betonu, když je přes noc poměrně chladno?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

2x

Ano, vylití betonem by pomohlo. Dráty dovnitř považuji za zbytečné.
Asi bych volil dražší rychletuhnoucí beton, před vyléváním křídla sundat nebo "vyšprajcovat" proti zemi a do vytvrdnutí betonu s nimi nehýbat. Pokud použijete ten rychletuhnoucí beton, druhý den je možné vrata zavěsit a používat. Pozor jen při míchání, tento beton se rozmíchává řidší, takže do sloupků lépe nateče (při lití poklepáváme gumovou paličko na místo, kde máme hladinu a pod ni), ale i přesto tuhne velmi rychle, rozdělejte si malé množství a zkuste si kolik dokážete najednou zpracovat (rozmíchat a nalít).
Pokud nemrzne, není třeba přidávat jiné přísady než vodu.

doplněno 28.09.13 18:32:

Nejdříve zjistěte, jestli se Vám sloupky oýbají nebo jestli se v zemi hýbají celé !

Pokud se hýbají i se základem, vylitím ničemu nepomůžete. 70cm je málo, základ by měl být minimálně 80cm což je obvyklá "nezámrzná" hloubka, jinak se Vám stejně v mrazu hnou. Navíc je dobrá vybetenovat celý pás mezi sloupky, aby se navzájem zpevnily i vůči sobě, potom i když se celý beton trochu hne, nebude to mít na zavírání velký vliv...

fribble*

Souhlasím s hopem, ale zvlášť u rychletuhnoucího betonu bych roxory přidal, přeci jen zabrání prasknutí betonu pří úderu nebo nárazu.

pfpetr*
hodnocení

0x
kolik jste tomu sloupku udelal zaklad? Hloubka sirka delka?

hodnocení

0x
No nevím, ale vůbec se mi nezdá, že by jekl dokázala ohnout i malá branka. Spíš bych viděl problém v základech. Jak už tady zaznělo, jak máš ty základy velký?
alnico
hodnocení

Základy dělala firma co mi dělala plot, do hloubky jsou asi 70cm a 40cm v průměru. Je tedy mozné že vylitím betonu dovnitř bych to mohl ještě zhoršit tim, že bude samotný sloupek težší?

zahejbej se sloupkem a uvidis kde je chyba:) 10*10cm se nemůže hýbat tedy jestli to není 3mm materiál
alnico
hodnocení

Tak je to 8x8cm (nikoli tedy 10) a stěny jsou max 4mm no. A přijde mi že se to odtahuje jen nahoře, základ ač asi neni zrovna největší mi přijde v pořádku

hujer123*

Jestli základy dělala firma, tak ať dořeší ohýbání sloupku. Já bych to řešil základem minimálně metr do hloubky a jäckel 10x10 nebo ještě lépe 2xU svařené do krabice. U té jednokřídlé brány se tomu ohybu nedivím, ovšem u branky je to podivné. Odlehčení kolečkem je sice řešení, ale uvažoval jste o problémech s tím spojených v zimě se sněhem a ledem?

hodnocení

0x

zalití betonem nemá smysl. jde o zatížení pákou, která to bude ohýbat.

hop®
Pokud se ocel diky sve pruznosti ohyba, tak prave zaliti betonem tuto pruznost eliminuje !

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]