Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak funguje manuální termostat

Od: mejla* odpovědí: 7 změna:

Koupil jsem dům, ve kterém máme manuální pokojový termostat ELEM CLIMA ML 834.

Dá se nějak nastavit rozmezí teplot, kdy má plynový kotel začít a kdy přestat topit (např. 15 a 22 stupňů)?

Teď když chceme topit, musíme přetočit spínač přes 15 stupňů a když chceme vypnout topení, musíme zase zpět pod 15 stupňů.

Jde mi o to, až nebudu doma, jestli to může nějak fungovat, nebo musím pořídit jiný termostat. Děkuji.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pfpetr*
hodnocení

2x

pokud necháte nastavených dejme tomu 18 tak musí uržovat 18 tzn že zapne při 17 a vypne při 19 pokud to nedělá tak je nefunkční.Digitalní termostaty mají výhodu že nastavíte jinou teplotu když jste doma a jinou při prázdném domě a termostat tyto teploty řídí sám dle nastavení

mejla*
hodnocení

Děkuji. Vypadá, že máme nastavených těch 15, pod které to zatím nekleslo...

figurek*
hodnocení

2x

manuální termostat není nic jiného, než trochu lepší elektrický vypínač. Pod nějakou teplotou vám kontakty sepne, nad nějakou teplotou kontakty vypne. Rozdíl těchto teplot bývá sotva pár stupňů.

Jestli chcete řídit teplotu nějakým aktivnějším prvkem, pak se dají pořídit termostaty s programovatelným režimem.

No ale radím vám, jako že se zabývám vytápěním a klimatizací, i ten váš pokojový mechanický termostat úplně dostačuje. Doma jsme nikdy jiný neměli.

Jde hlavně o návyk vypnout kotel když odcházíte do práce nebo do školy a zapnout kotel, když se vracíte.

humbucker*

Ahoj. Ano, jak píše Figurek,se může kotel vypínat, nebo jen nastavit teplotu na temperování. Musíte si sami vypozorovat, kam až bez topení teplota spadne a nebo, jestli si necháte systém trochu topit-temperovat. Podle rozdílů teplot, a vzniklé tepelné pohody topením se rozhodnete jak v závislosti na venkovní teplotě doma budete vytápět. Každej tu tepelnou pohodu v místnosti má nastavenou jinak. Ale to je místo, kdy se dá dost ušetřit, nebo dost propálit. Já mám doma v bytě REGO a funguje už od roku 1996.

hodnocení

0x

Ne..u tohoto typu se max.a min teplota nastavit nedá.

Je to jen mechanický nejjednodušší typ termostatu.

Pokud chcete mít trochu více komfortu, musíte koupit jiný typ termostatu...cena cca od 900Kč a výše..

mejla*
hodnocení

Děkuji, ještě počkám, jak to bude vypadat, až se opravdu ochladí...

pfpetr*
hodnocení

0x

Bohatě stačí tento aukro.cz/... sám ho mám a spokojenost. Svou funkci splní i ten co máte pouze se sním nedá moc energii ušetřit

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]