Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprýskaná barva

Od: zvanda® odpovědí: 4 změna:

Mám takový problém.U garážových vrat na jejich pravé půlce oprýskává barva.Vrata jsou vyrobena v r.1987 z nového plechu.Pravidelně jsou udržovaná.V posledních asi šesti letech se prostě barva odlupuje a já už nevím co s tím.Barva je na obou křídlech stejná vždy před nátěrem ošetřená.Proč se ale odlupuje pouze pravá polovina je mi záhadou.Má někdo stejný problém a poradí co s tím?Děkuji.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. S těma barvama může být více potíží, než se na první pohled může zdát. Třeba tam byla použita vadná technologie, nevhodné ošetření pod vrchní nátěr. Třeba tam nějak proběhla nějaká skrytá chemická reakce. Asi bude nutno tu plochu odřít rozbruškou s kotoučem s těma nalepenýma po obvodu posunutýma obdélničkama se šmirglem. Pořádně odmastit a při vhodné teplotě natřít barvou 3 v jedné. Nejméně dvakrát.

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
důvodů odlupování může být víc, takže "střelit" vám sem návod, co s tím a čím to je se rovná věštění z křišťálové koule a to doslova. Optimální je to buď vidět na vlastní oči (což takhle nelze) nebo sem dát aspoň nějaké fotky - celá vrata a pak detaily odlupování. Samozřejmě by bylo optimální, pokud by také bylo uvedeno, jaké byly druhy použité barvy na předcházející nátěr. To pro případ opravy stávajícího nátěru. Další varianta je kompletní odstranění všech starých nátěrů na čistý kov a začnou znovu od základu. Na to pak naši radu určitě nepotřebujete a ani my nepotřebujeme už nic vědět. Rozhodnutí je na vás.

hodnocení

Se vším co mi radíte souhlasím.Vrata jsou ošetřována vždy stejným nátěrem ve stejnou dobu.Proč se ale odlupuje jen pravé křídlo a levé je bez vady.To je mi záhadou.Dvacet let to bylo v pořádku.Za odpověď ale oběma děkuji.

ronyx*

Nějaký rozdíl tam bude. Těžko odhadnout, jaký. Možnosti jsou např.
1) každé křídlo bylo natřeno z jiné plechovky barvy - jedna byla nová, druhá starší
2) každé křídlo bylo natřeno za jiných podmínek
- na jedno při nátěru např. svítilo slunce, na druhé ne
- jedno bylo natřeno ráno a vrata se opotila a druhé křídlo už bylo oschlé
- jedno lřídlo je víc vystaveno slunci (dešti) než to druhé - ta barva je pak víc namáhaná
- jedno křídlo má víc "zesprašovanou" povrchovou vrstvu barvy ( to loupající se) - natíralo se tak vlastně na prach a ten se po čase uvolnil
To je jen malý výběr možností - při nátěru syntetickými barvami. Pokud byl nátěr zhotoven vodouředitelnými barvami, tak těch možností je ještě daleko víc, protože vodou ředitelné barvy jsou navíc vemi háklivé na mastnotu natíraného povrchu, ředění barvy a také na teplotu natíraného předmětu (např. syntetikou nebo fermežovkou můžete natírat i studený kov, pro vodouředitelné barvy musí mít natíraný předmět i barva teplotu svého okolí, jinak se natíraný předmět pod barvou rosí).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]