Nejste přihlášen/a.
dobrý den, chci se zeptat - vytapím RD UT na pevna paliva bez čerpadla na tz. samotížku ke kteremu mam pripojen i bojler když topim je vše ok ale když mi pec vyhasne začne mi bojler topit do radiatoru musim stale zastavovat ventil na stoupačce tak se chci zeptat jestli existuje nějaký termo ventil který by byl schopný sam při poklesu teploty v UT uzavřít bojler aby zbytečně nevychladal za radu předem děkuji lisnik
Pokud budete mít bojler v nevyšším místě topné soustavy tak Vám z něj teplo nebude unikat. Pokud to nejde, můžete tam dát zpětnou klapku ze které odstraníte pružinu. Přesto to může omezit průtok natolik, že to bude málo topit.
také můžete dát ke kotli termostat a k bojleru elekricky ovládaný ventil, který se uzavře po vyhasnutí kotle. Možností je více a je to třeba posoudit na místě.
Kdysi jsem měl podobnou kombinaci a topenář mi vysvětlil, že spád ohřívacích trubek musí stoupat směren k bojleru. Pak nepotřebujete žádný ventil. Máte to tak?
Termostatický ventil má nízký zdvih a zaškrtí vám průtok. Je konstruován na nucený oběh - čerpadlo.
Řešil jsem stejný problém nedávno doma. Nakonec jsem na zpátečku dal kulový ventil 1" a na to nasadil servopohon od belima. Je sice určen pro VZT ale nevidím v tom problém použít ho takto. Potom měřím teplotu na kotli a v boileru, tam kde je čidlo pro el. ohřev. Jakmile je kotel o 8 stupňů teplejší, otevíram ventil, jakmile rozdíl je menší jak 4°C zavíram. Důležitá je tam ta hystereze. Spodní teplotní rozdíl menší jak 4°C se mi neosvědčil. Kotel chladl velmi pomalu a ventil zavíral až hodinu po vyhasnutí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.