Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nájemní smlouva - co je krátkodobě?

Od: johnymx* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

Chtěl bych Vás poprosit a zeptat se na jednu drobnost ve smlouvě o nájmu. Kamarádka si našla byt a poslala mi na prostudování smlouvu jelikož se v tom přece jen vyznám o malinko více než ona. Nicméně jeden bod mě tam překvapil a ohledně toho se týká dotaz.

V nájemní smlouvě je uzavírána vždy na rok a případně se prodlužuje. V jednom bodě je napsáno:

V případě předčasného ukončení nájmu, které je dohodnuto na dobu určitou a to i z důvodu porušení práv a povinností nájemce, má se za to že nájem je krátkodobý a nájemci bude připočítán poplatek +20% k celkové měsíční splátce, za každý měsíc pronájmu.

Nejsem si jistý co je přesně termín "nájem je krátkodobý" 3 měsíce 5,7? s tím že dle smlouvy je výpovědní doba 3 měsíce. Pokud by tedy z nějákého důvodu byl dle tohoto bodu při výpovědi určen jako předčasný a tím pádem by odpovídal tomu takzvanému krátkodobému nájem, o těch 20% by se navýšil nájem po dobu těch 3 měsíců výpovědních? nebo by majitel chtěl 20% i z těch předchozích měsíců zpětně?

Snad jsem napsal dotaz alespoň trošku srozumitelně. Předem moc děkuji za odpověď a radu.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Já podobná ustanovení do nájemních smluv nedávám.

Taky bych to nedoporučoval přijímat.

pacourek*
hodnocení

0x

Takovou smlouvu nebrat protože pokud nevypoví v budoucnu v určití den zaplatí pokutu . A podpisem se vzdávate mnoha práv najemce protože nastase problém a pronajímatel tento problém neodstraní a vy tobudete chtít vypovědět zaplatíte pokutu

notarskaporadna
hodnocení

0x

Nájemní smlouva na dobu určitou končí uplynutím sjednané dojmy nájmu. Pronajimatel si ošetřuje situaci, kdy bude ukončen nájem dříve a to z důvodů na straně nájemce. Musí si schánět nového nájemníka, připravovat byt atp.. Dává to logiku. Je to sankce uplatněná na všechny měsíce nájmu, nikoliv jen po podání výpovědi. Otázka je, zda na to kamarádka přistoupí. Pokud ano, pak je třeba opravit formulaci takto: V případě předčasného ukončení nájmu z důvodů na straně nájemce, které je dohodnuto ...

johnymx*

Děkuji za odpověd nicméně dle mě by mělo být lépe specifikováno co je podle majitele "krátkodobý nájem" nebo pokud dá výpověd z bytu třeba po 10ti měsících už mi to tak krátkodobé nepříjde a měla by platit zpětně za celých 10 měsícu?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]