Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Počet článků lit. radiatoru

Od: kolomaz* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

jaký je potřeba počet článků litinového radiatoru Kalor článek 60x15 cm.

Jedná se o místnost 8x4 m, strop 2,6 m (kuchyně s obýv. pokojem), kde budou dva radiatory. Dům cihla 45 cm+12 cm polystyren, okna dvojsklo. Vytápěno tuh. palivy.

Vychází mi to na 20 článků? Spočítal jsem dobře?

Děkuji!

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

0x

Tak to zjednodušte, jaký potřebujete výkon radiátoru? A jaký máte teplotní spád topné vody? Pak si najděte v tabulkách třeba od Korado.cz jejich potřebný RADIK a z tabulek RADIK R si najděte to co potřebujete vědět.
To, že jsme tady banda ochotných "pacientů" neznamená, že jsme parta čarodějů, kteří věští z koule...

Tím jsem chtěl jen říct, že jste podal málo vstupních informací...

zakus*
hodnocení

0x

Článek má cca 110 W při 90/70,takže stačí spočítat tepelné ztráty místnosti a máte výsledek. K výpočtu použijte tzb-info.cz/...

jmhad*
hodnocení

0x

Článků není nikdy dost a malým počtem neušetříš. Když jich je mále,může kotel vařit na 100 a v cimře budeš mít chlano. Teplo nebue mít možnost se vyzářit do prostoru,prostě nebude dostatečná plocha k ohřevu vzuchu. Co se zdá nyní jako zbytečný náklad na větší počet plochu radiátorů,vrátí se v nákladech na nižší teplotu topného média. Když jsem s topením kdysi začínal, prostudoval jsem haldu literatury a teplo bylo akorát.Dnes to mám předimenzované a i v zimě šolíchám kotel max na 60.

Těch 20 článků na tu plochu/kubatura/ cimry se mi zdá málo.Dal bych 30 nebo jiný rozměr a plech,ne litinu /pokud ji nemám odněkud levně/

kolomaz*
hodnocení

Napsal jsem to trochu špatně...

budou tam dva radiatory po dvaceti článcích. Tzn. 40 článků celkově, tj. 4400 W.

Tzn. že by to mělo být ok

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]