Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozvod vody má rozteč 148 - jakou baterii?

Od: pajaja odpovědí: 18 změna:

Zdravím všechny kutily a prosím o radu. Na chalupě mám v kuchyni starou nástěnnou baterii, která jednak silně protéká a jednak je ošklivá. Od oka má rozteč 150mm, rozhodně ne 100. Koupila jsem novou(150), odmontovala starou a bezradně jsem přemýšlela, co dál, protože když natočím jednu matici (ani ne na doraz), druhé chybí tak 2mm. Hrubou sílu jsem se bála použít. Když přiložím obě baterie maticemi k sobě, i tam je rozdíl těch 2mm, po přeměření má opravdu ta stará 148. Napadlo mě trochu hnout jedním vývodem vody, ale netroufla jsem si. Poradíte, co s tím?

Rozvod vody má rozteč 148 - jakou baterii?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

olaf71*
hodnocení

3x

na těch vývodech jsou vidět natočené excentrické nástěnky. takže bych nástěnky vytočil klíčem, znovu napakovat a našroubovat zpět podle potřeby (rozteče) armatury tak aby byla ve vodorovné poloze. někdo se s tím nemaže a nechá to i tzv. z kopce a je mu to jedno

hop®

Ano, přesně tak, *palec*

doplněno 22.09.13 20:34:

isteron, ja som nič nekúpil...

doplněno 22.09.13 20:44:

olafe, také chyba v názvech...

isteron

Ak ste kúpili novú batériu, mali byť súčasťou balenia aj nové excentrické nástenky.

pajaja
hodnocení

Ano, byly tam, jen jsem si naivně myslela, že sundám starou, namontuju novou a hotovo a pak mě ten problém trochu rozhodil. Nejsem si jistá, že bych je namontovala stoprocentně dobře, abych pak místo protékající staré baterie neměla sice krásnou novou, ale s vodou tekoucí ze zdi :)

JINAK DÍKY VŠEM, CHLAPI, ZA RADY! Už jsem z chalupy doma, takže příští víkend jdu na to. Zkusím stávající nástěnky obě hnout o 1 mm, to snad zmáknu. Při tom otočení se nemůže stát, že pak nebudou těsnit?

hop®

Při otočení se může stát, že nebudou těsnit. Je ale daleko pravděpodobnější, že poteče etážka, kterou povolíte než etážka kterou utáhnete. Raději ale mějte po ruce příslušnou těsnící hmotu...

hodnocení

2x

šroubení ve zdi by mělo být excentrické, stačí tedy pootočit dle potřeby a tím se upraví rozteč

Rozvod vody má rozteč 148 - jakou baterii? #2
hop®

Miki, neodpustím si technickou poznámku:
- zaprvé to na fotce není klasická etážka k baterii, tohle je excentrická redukce (standardní etážka má oba závity vnější)
- a zadruhé se "šroubením" to nemá nic společného

... ale jinak dobrý! ;)

doplněno 22.09.13 21:50:

ale dyk říkám že dobrý ne? ;)

člověk se učí celej život, znám to... :)

doplněno 22.09.13 21:53:

Mimochodem, nemusíš mít mindráky, projdi si téma a uvidíš, kolik kolegů to správně nazývá, ať už odborně anebo v hantýrce... :-D

Hope, instalatérství je naprosto mimo můj obor. Baterii namontovat umím. Nevěděl jsem, jak to nazvat, tak jsem použil to, co mě jako první napadlo. Obrázek měl sloužit jen jako ilustrační, ještě rychleji jsem našel excentrickou redukci PVC, ale ta už mi přišla moc mimo *smich* prostě jsem se snažil laicky vysvětlit, jak to funguje :)

Ovšem díky za opravení, zas jsem o něco chytřejší :) nerad bych jednou umřel úplně blbej *smich*

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, na těch koncích u baterie by měly být ty matice excentricky - to umožňuje doladit rozteč a rovinu. Podívejte se na to a povolte ta "kolínka" nebo dejte fotku zadní strany baterie.

Zdravím!

doplněno 22.09.13 17:46:

Ano, jak píše kolega, tak někdy to je ve zdi a někdy u baterie.

jmhad*
hodnocení

1x

Pokud je ono foto aktuální,pak tam vidím ze zdi koukat tzv.nástěnky - to je z hantýrky instalatérů.A ty jsou uzpůsobeny k tomu,že jejich pootočením dostanete správnou rozteč k instalaci baterie.Stačí vzít hasák nebo správný klíč a pootočit jednu,popř obě tak,aby nová baterie pasovala. Pokud je ale vše trochu starší a zanesené,bude to problém.Bude asi nutné nástěnku,jednu či obě,zcela vyšroubovat,závit znovu omotat teflonovou páskou /cca 14 Kč/ a znovu našroubovat.Tohle by už měl ale dělat někdo manuelmě zručnější,čimž Vás nechci podceňovat

hop®

Když už jsme u té hantýrky, nástěnku nevidím, pouze do nástěnek zašroubované etážky... *zed*

doplněno 22.09.13 20:43:

nástěnka a etážka...

Rozvod vody má rozteč 148 - jakou baterii? #3
Rozvod vody má rozteč 148 - jakou baterii? #4
pajaja
hodnocení

Díky, chápu. Ještě se zeptám, jestli byste dal přednost teflonovému těsnění nebo konopí. Mám oboje, ve zdi v té staré nástěnce je konopné.

hop®

S teflonovou páskou to spíše zvládne (bez urážky) i laik, namotat konopí chce jistý cvik i ohledně množství. I teflonky jsou různé, některé musíte namotat na tento průměr až třicet závitů, u té lepší stačí 6 až 8...
Já osobně dělám někdy s konopím, někdy s teflonem - poslední dobou spíše preferuji kvalitní teflon, není potřeba ho mazat a člověk se tolik nezasešpiní... ;)

doplněno 22.09.13 21:29:

Ještě koukám na to původní foto, etážky jsou v takové poloze, že když tu pravou opatrně dotáhnete, získáte požadovanou novou rozteč 150 a s největší pravděpodobností se původní těsnění neuvolní tak, aby teklo.

Dtržím palce! *slunce*

olaf71*

když tu jednu pravou malinko přitáhne, tak dostane i kvalitní sklon, pokud to bylo původně v rovině. to je pro mé oko nepřípustné, koukat celý život na křivou baterii, ale někomu to nevadí.

Pootočením o 2 mm žádný závratný sklon nevznikne. Lepší by samozřejmě bylo pootočit jednu doleva o 1 mm a druhou doprava o 1 mm, ale to hrozí nebezpečí, že ta "povolovaná" poteče (i když při tak malém potočení spíš ne).

olaf71*

proto jsem psal v předešlém příspěvku, vytočit obě a znovu napakovat. on ten sklon nemusí být závratný a pokud je zrovna kolem baterie spára, která má také "nezávratný" sklon opačně, kde je ta souběžnost vidět, tak pak sbohem řemeslo.

joudic*

to neni pravda, laik neudela dobre teflon, naopak na konopi nelze nic pokazit a nikdy, nikdy netece, coz se o teflonu rict neda (v rukou neznaleho)
a co mazete na konopi? :) Zdrsnim, namotam, naslinim, uhladim, zasroubuju :)

moto*

Nedělal bych z toho nejmenší vědu. Stačí pootočit nepatrně pravou nástěnku ve směru hodinových ručiček a je po ptákách. Můj skromný názor je, že půjde snadno, pokud není na konopí a 50 let starou fermež, což se z obrázku nejeví. Nemyslím, že by nepatrným utažením přestalo těsnit.

Z obrázku ale vypadá, že se tam s klíčem patřičným klíčem (15 - 16 mm) pro obkládačku nelze dostat. Takže je nutno utahovat za šroubení na které se přidělává již baterie.

Stačí kleště "sikovky" a na závit pro jistotu namotat pásek plechu třeba z konzervy aby se neomačkal.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]