Nejste přihlášen/a.
DObrý den,
uvažuji o zakoupení kotle na přitápění na pevná paliva. Dle mého echa se dá dřevo sehnat za přibližně 9k a celý přídavný systém za asi 45k. Co si o tom myslíte? Myslíte že se to vyplatí , popř máte tento systém někdo? Po poradě s topenářem si mám pořídit 5 komorový. Dům mám poměrně velký asi 20-23 let starý. A plyn nám vychází za asi 48-49k. Máte někdo zkušenosti jak to zařídit popř u koho nakupovat? Bydlím na jižní moravě. Jde mi hlavně o to jestli se to vyplatí a pokud tak jak tento systém udělat tak abych za své pěníze dostal kvalitu která vydrží a ušetří. Děkuji Novák Ondřej
Řešil jsem podobný případ, i když od druhého konce. Řadu let jsme topili na pevná paliva (litinový Viadrus U24), před pár lety jsme paralelně k němu přidali plynový kondenzační Vaillant. V takovémhle počasí přitápím plynem, když začne pořádná zima, topím dřevem. Pokud máte přísun suchého dřeva nebo dost místa, aby dřevo alespoň rok mohlo vysychat, je k nezaplacení zplynovací ATMOS. Ale pozor, opravdu funguje jen na suché dřevo.
Proto topím tímhle způsobem - kondezačnímu kotli nevadí nízká teplota topné vody a pokud je potřeba voda nad 60st, nevadí litinovému kotli ani dřevo nedokonale vyschlé, i když při nižších teplotách by se to litině asi nelíbilo. Ale je to jen moje 2letá zkušenost, odborníci se třeba chytají za hlavu.
Já jsem to tak udělal, protože už mě taky nebavilo platit ročně bezmála 100.000 za plyn. Použil jsem litinový Dakon 40 Kw, ale pozor při topení dřevem má výkon jen 30 Kw, je potřeba než kotel koupíte si tyto informace nestudovat. Dřevo dělám samotěžbou, takže pouze za náklady na dopravu a pilu. Jinak plyn jsem nechal napojen dále, když v zimě budu chtít odjet, tak přepnu topení na plyn.
doplněno 23.09.13 11:13:oprava: nastudovat info o kotli
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.