Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oběhové čerpadlo svisle nebo vodorovně?

Od: jirken odpovědí: 31 změna:

Dobrý den,potřeboval bych poradit jestli oběhové čerpadlo s otevřenou expanzkou je lepší vodorvně než svisle,nebo naopak. osobně ho mám vodorovně a dělá mi to docela neplechu se zavzdušněním. Díky moc.

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

humbucker*
hodnocení

2x

Ahoj. Je celkem jedno, jak se čerpadlo přišroubuje do rozvodu potrubí. Co je důležité, je to, aby osa motoru vedla vodorovně,aby se dobře chladila ložiska motoru a čerpadla.

pfpetr*

pokud natlakujete systém a čerpadlo neběží neztrácí se tlak?

jirken
hodnocení

nene,já nemám tlakovou nádrž. Jestli Vám dobře rozumim.

pfpetr*
hodnocení

0x

Někde máte kapsu nebo to někde přisáva vzduch . zavzdušnit se může i ve svislé poloze ale je samozřejmě odolnější proti zavzdušnění

jirken
hodnocení

už sem zoufalej,nevim jak se vzduchové kapsy zbavit jestli že tam je. Radiatory krásně topí,ovzdušněný jsou,jen pořád je slyšetelný vzduch v čerpadle.

jirken
hodnocení

Ono taky je problém ten,že jak při běžném topení 50 stupnů,otevru zprudka dusivku tak kotel začne vařit(aspon mi to tak přijde). ČERPADLO MÁM V 7 METRECH NA SPÁTEČCE. Nemám ho hned nad kotlem jak s pravidla bývá...

jmhad*
hodnocení

0x

Nevím,jaké čerpadlo máš.Starší typ /picolo/ se montoval s osou rotoru svisle a nahoře měl šroub k odvzdušnění.Nové typy se zpravidla montují s osou rotoru vodorovně - záleží,co napíše výrobce v manuálu!Některé mají i odvzdušnění a jiné se za nějaký krátký čas odvzdušní samy,ale někdy je zapotřebí jim pomoci přerušovaným během a změnou rychlosti otáček. A je třeba se také podívat na filtr před čerpadlem.Tolik má zkušenost za cca 30 let

jirken
hodnocení

Čerpadlo: idubina.cz/...

Kotel: zbozi.cz/...

Na sítko sem koukal už několikrát a je čisté.Přistěhoval sem se do bytu loni,od té doby tenhle problém. Mám 4 radiátory po 2 metrech,jen půl metrový. jinak je všechno rok starý,takže nový. Hodim sem foto a díky za názory.

jirken
hodnocení

Čerpadlo: idubina.cz/...

Kotel: zbozi.cz/...

Na sítko sem koukal už několikrát a je čisté.Přistěhoval sem se do bytu loni,od té doby tenhle problém. Mám 4 radiátory po 2 metrech,jen půl metrový.Ještě mám první rad.katastrofálně zapojený,ale nevim jestli to má nějaký vliv. jinak je všechno rok starý,takže nový. Hodim sem foto a díky za názory.

jirken
21.09.13 08:17
hodnocení

Oběhové čerpadlo svisle nebo vodorovně?
jirken
hodnocení

Jen chci upozornit že to zapojoval topenář.

Nevím jak grundfos ale Villo má odvzdušňování tím středovým "zlatým" šroubem. Počítám že tady bude taky ale při té poloze na plocho to k odvzdušnění stejně así nepomůže.
jirken
hodnocení

no něco mi taky říka že to je právě kvůli tomu že je vodorovně,proto to "nejde" odvzdušnit.

jirken
hodnocení

Atoto bylo po nastěhování

Oběhové čerpadlo svisle nebo vodorovně? #2
pfpetr*

někde před čerpadlem bude netěsnost dopustte vodu čerpadlo pustit naplno pokud v něm rachtá odvzdušnit aby čerpalo a poslouchejte pokud někde přisává bývá to slyšet může být i dirka v kotly.4erpadlo máte na zpátečce nebo čerpá teplou vodu do systému? 30l je dost mělo by to být vydět když není zatopeno (potrubi je studené) a neběží čerpadlo , někde to musí prolínat.Také je možnost že vám voda vaří, radiátorů tam moc nemáte a pak se taky zavzdušní a nečerpá

doplněno 21.09.13 12:44:

S největší pravděpodobností je problém v termostatických hlavicích které se po natopení místnosti uzavřou a vyrobené teplo nemá kam téct . Zkuste sistém chvylku provozovat s nastavením hlavyc v poloze 5 (naplno otevřené)

jirken
hodnocení

v expanzce voda je. čerpadlo běží na 3 takže na plno. Kotel mám starý cca 6 měsícu. Právě proto se kupoval kotel i čerpadlo nový,takže investice 25 000,- a pořád to samé. Čerpadlo je na zpatečce které je taky instalováno nově před těmi 6 měsíci od topenáře. Termohlavice vždy na plno,nikdy sem je nezavíral. Pořád ni něco říka že to děla bordel že čerpadlo není hned nad kotlem proto to občas zavaří. Jak sem zminoval při prudkém otevření dusivky,a to na teploměru je třeba 6O stupnů. A také že čerpadlo není svisle ale vodorovně,co vy na to je to také možné?

kde to ma zpáteční vodu?takto když to zavře hlavice to nemůže jít dále
pfpetr*

vypadá to na 1trubkový rozvod . Zpátečka zžejmě pokračuje dál na druhé straně

jirken
hodnocení

přesně tak,tuto termohlavici nemohu zavřít,ptž bych zavřel celý systém.

pfpetr*

kolik je takto připojených radiátorů? případně kolik je okruhů? sundejte tu hlavu a zkontrolujte že je nastaven max. průtok na šroubení pod hlavou takovej otočnej bazmek . tim čerpadlem to nebude budou tam malé průtoky něke je to přiškrcený

pfpetr*

dejte sem výce fotek připojení kotle případně nákres systému (zapojení) a tu hlavici zkuste sundat a jet bez ní

jirken
hodnocení

Právě že je takhle jen jeden zapojenej(ten na foto),v tomoto radiatru taky obcas zaskrundá voda se vzduchem ale v ostatnich ne ptž.. ty jsou dělány normálně. Takže jak říkate vy,možna bude malá pruchodnost skrz tento radiátor. Termohlavice jsou zcela funkční.

pfpetr*

řekl bych že jsou špatně nastavený průtoky a kotel se nestíhá dochlazovat že všech radiátorů . když roztopíte studený systém rozjedou se všechny radiátoátory po celé své ploše?Problém u termohlavic je ten že prostě při nějakých 25st začínají zavýrat a ten vzduch který slyšíte bude jen z toho jak kotel začíná vařit a u beztlakového systému to je brzo

jirken
hodnocení

Petane ja mam klasicky manualni hlavice a ty jsou porad otevrene. Radiatory kdyz zatopim tak jsou dole studene ptz. Mam privod ze zhora jenom. tady mam foto jak mám radiatory zapojený
jirken
hodnocení

Petane ja mam klasicky manualni hlavice a ty jsou porad otevrene. Radiatory kdyz zatopim tak jsou dole studene ptz. Mam privod ze zhora jenom. tady mam foto jak mám radiatory zapojený

1.obrazek:první radiator oběhu

2.obrazek: druhý radiator oběhu,atd

Oběhové čerpadlo svisle nebo vodorovně? #3
Oběhové čerpadlo svisle nebo vodorovně? #4
pfpetr*

podle mě by to potrubí mělo být v místě radiátoru přerušené takhle totiž topíte hlavně do potrubí a něco málo vleze do radiátoru nebo alespon šroubení na přiškrcení . Mám doma to samé čerpadlo a rozpálí mě 8 radiátorů a jsou horké v celé ploše,dole studenější ale teplé. Rozhodně bych to předělal .Ty rozvody jsou měd nebo železo?

doplněno 22.09.13 16:56:

takhle to má vypadat

Oběhové čerpadlo svisle nebo vodorovně? #5
pfpetr*

když o tom tak přemýšlím tak to mohlo fungovat jako samotížný systém ale ne s čerpadlem

jirken
hodnocení

Sousedum to tak funguje na samotíž ale mne prostě ne. nevim proč. Když sme měnili kotel tak sme zkoušeli vypustit vodu povolenim přírub u kotle aby sme videli prutok vody jestli trubky nejsou zanesene,ale prutok byl paradní.jinak rozvody jsou zelezo. Když sem to zkoušel na samotiž tak se mi vůbec nahoru voda nedostala?čím to?

pfpetr*

samotíž funguje s velkými průmery trubek a samozřejmě je lepší dvoutrubkový systém. To šroubení co máte na ventylu také není na samotíž vhodné připadá mi jako 1/2 lepší by to bylo ve 3/4 palce. Předělal bych to do plastu tak jak to máte ted pouze nové přívody a máte klid . Já jsem si komplet barák roztáhnul za nějaký dva dny a cena něco kolem 2500

jirken
hodnocení

je to 1/2 ja to vyresim taky tak,zavolam topenare a at to udela podle jeho predstavi,ptž tohle neni možný,jinak díky petane.

pfpetr*

není zač kdyby cokoliv písněte

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]