Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak správně topit v krbových kamnech?

Od: dusekkovac® odpovědí: 5 změna:

Dobrý den.Koupil jsem si KRBOVÁ KAMNA "GRONLAND" a potřebuji poradit jak v nic správně topit. Budu používat DŘEVĚNÉ BRIKETY". V návodu je napsáno o regulaci PRIMÁRNÍHO nebo SEKUNDÁRNÍHO VZDUCHU. A tomu moc nerozumim. U starších kamen to bylo jednoduché. Regulovalo se to spodními dvířky a na výstupu do komínové roury. Díky za radu. V kamnech jsem ještě nezatopil.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rnk*
hodnocení

2x

Primární vzduch jste dříve reguloval těmi dvířky a sekundární je přiváděn přímo do ohniště. Tím se zajistí dokonalé spalování s optimálním množstvím vzduchu, aby plamen např. nečadil. O tom jak je regulovat bude jistě v návodu. Prostě zkuste zatopit a uvidíte.

doplněno 20.09.13 16:43:

Ještě tam pravděpodobně máte tu komínovou klapku, o které jste se v souvislosti s novými kamny nezmiňovala. Tu otevřete při zatápění a pak zavřete.

standum*
hodnocení

0x

Tady to máte úpně stejně, jen elegantněji- jedno šoupě máte na horní úrovni dvířek-tím ovládáte komínovou klapku-odvod spalin, druhou tyčku-šoupě máte na spodní úrovni nebo u popelníku-tím regulujete přívod vzduchu do topiště. Hlavní zásada- při roztápění nechat obě klapky naplno otevřené,aby to dobře chytlo...po roztopení to můžete "udusit" aby jste nepřetápěl prostor.(tím myslím až se kamna nahřejí a né že to jen bude hořet.Při správném spalování je potřeba aby byla uvnitř pořádná teplota-jinak to sice bude hořet ale bude to kouřit a malá efektivita. Když máte kamna správně roztopená, nepůjde vám z komínu žádný smrad a budete pozorovat, že spaliny, které v prostoru topeniště kolují-a to je konstrukcí krbu- jakoby znovu vzplanou ). Já se tím vždy kochám- pěkně hoří dřevo plamenem (už to mám přidušené) pak "mezera" a pod stropem kamen spaliny ještě znovu vyhořívají-takové plamené oblaka. Je to takové malé dvojité spalování,co moderní kotle umí sami. Je to věda (já se první sezónu jen učil topit, hned se to nenaučíte) Ale pak máte malou spotřebu a hodně tepla.

2) Další ověřená věc- opravdu je propastný rozdíl mezi málo vyschlým dřevem-1rok a pěkně vyschlým-2 a více let. opravdu mazec.

3) Jestli se vám nechcou dělat třísky na roztop a máte v okolí šišky-já mám borovici. uplně dokonalé je, že zabalíte šišku do A4 novin-dáte jich tam třeba 5 a na to klidně macky dřevěné+trochu pocáknu podpalovačem tekutým a krásně to chytne. ale to už je opravdu Now-How :-D ode mě

Hodně zdaru

hodnocení

Díky za vyčerpávající odpověď. Jestli tomu dobře rozumim tak PRIMÁRNÍ je co dřív byli dvířka u kamen dole a SEKUNDÁRNÍ co dříve byla klapka do komína? Já mám totiž u těchto KRBOVEK obě ovládací páčky dole .Díky

fribble*

Myslím, že jste to správně nepochopila - primární vzduch jde pod rošt, aby se kamna rychle rozhořela, sekundární vzduch nad rošt, aby bylo spalování dokonalé (pomáhá zplynovanému dřevu vydat veškerou energii). Uzavírání komínové klapky krbová kamna nemívají, spalování se reguluje nastavením prim. a sec. vzduchu.

Pro jednodušší pochopení - známá kamna PETRA měla ve spodních dvířkách otočné nastaveni primár. vzduchu a v horních totéž pro sekundár. vzduch - a navíc vzadu na kouřovodu komínovou klapku.

jendad

kupte si aspon spalinový teploměr ,at víte kolik pouštíte tepla do komína

forum.tzb-info.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]