Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak s nopovkou?

Od: humbucker* odpovědí: 5 změna:

Ahoj. Nedávno tu byla přerušena písemná diskuze na téma izolací proti vodě? Nebyla tu shoda ohledně použití nopové plastové izolace. Mohl by nám tu někdo, kdo je zedník z praxe, vysvětlit na co se správně používá ta folie a co probíhá za tou pupíkatou folií, když je opřena o svislou zeď a zaházena materiálem? Ve vztahu voda a vzduch. Děkuji.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ale to je na několik desítek minut debaty. Přesněji, dneska jsem byl v Heřmanově Městci. Páč zákazník požadoval vysvětlení nopovky a drenáže..

Strávili jsme na stavbě asi 30 minut debaty.

Váš případ, který neznám. Nopovku dáte ke stěně a tím oddělíte mokrý terén, od zdi. Vzduch určitě nebude proudit za nopovkou, páč se tam nedostane, aby proudil. Může být jen odpařování vlhkosti za nopovkou. Nopovka by měla být navrch zakončena lištou, ta samozřejmě zpomalí odpařování. Když necháte nopovku bez lišty, tak zapadává nečistota za nopovku, klidně tam i prší..

co je správně?

cukrar.rajce.idnes.cz/...

humbucker*
hodnocení

Ahoj. Ano, s tímto vysvětlením se dá tak nějak základně souhlasit. Ten odfuk jakési vlhkosti tam asi bude fungovat. Já jsem tu okapničku jako zábranu proti ohýbání folie ode zdi a následnému zapadání nečistot taky přišrouboval nad horní okraj nopovky, ale ten plech jsem si naohýbal v jiném větším rozměru. Aby ta lišta kryla, ale dovolila i to odvětrávání vlhkosti. Jen se v případě vyšší hladiny dešťové vody musí správně určit co ta izolace bude zvládat v místě vodorovné izolace pod svislou zdí? Na té fotografii na Rajčeti mi příjde, že ten detail se asi moc nepovedl. Izolace a krycí lišta mi připadá být zároveň se zámkovou dlažbou a asi tam při přívalovém dešti může docházet k pomalejšímu, možná i k žádnému vsakování a potom tou hladinou může dojít k zatečení za tu folii. Ta folie může být i navařená IPA a protože nic není 100 procentní, voda se dostane všude.

hop®
hodnocení

0x

Jednoduše, pupíky se opřou o zeď a mezi nimi může proudit vzduch, který napomáhá vysychání zdi. Z druhé strany, od terénu je touto nopovkou zadržována vlhkost, která by se jinak dostala do zdi. Takže "twix, dva v jednom" :)

doplněno 19.09.13 21:02:

Milane, možná jsem měl spíš volit formulaci, že tam vzduch má přístup. Pokud by mělo jít o pouhou izolaci a ne o odvětrání zdi, nemusela by nopovka mít "pupíky". Jinak v komínu také proudí vzduch a nemusíte tam mít připojený větrák nebo hořící kamna...

Kolego Hope, zdravím,

...zeď a mezi nimi může proudit vzduch, který napomáhá vysychání zdi.

aby tam mohl proudit vzduch, třeba zespodu nahoru, jak a kudy se dostane dolů?

Kudy?

Díky.

doplněno 19.09.13 21:37:

Milý kolego Hope, s Tebou budu rád polemizovat, páč se určitě nebudeme urážet, ale vzdělávat.

"Jinak v komínu také proudí vzduch a nemusíte tam mít připojený větrák nebo hořící kamna" ano tak to funguje u komína, dole nasaje vzduch a nahoře vyjde z komína. Ale když se zavřou kamna, proudí taky vzduch?

Tím se chci zeptat, jak se dostane dolů k patě nopovky vzuch, který pak proudí nahoru?

arinek

může proudit vzduch, který napomáhá vysychání zdi

...

a nebo může proudit také vzduch ze kterého se sráží voda, protože zeď je chladnější než okolí a nebo má větší tepelnou vodivost

ono všechno má svá pro a proti, faktem však je, že ten vzduch prostě proudit nebude ve smyslu průtoku ovšem může se tam dít jakási difúze, která vysychání napomůže

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]