Nejste přihlášen/a.
Dobrý den!
Bydlím v rodinném domě. Suterén, 1. podlaží, mezipatro, 2. podlaží. Vše obydleno a vytápěno. Dům z roku 1989. Topení je řešeno plynovým kotlem (dříve kotel na tuhá paliva a čerpadlo) s čerpadlem. Topení v celém domě s klasickými ventily bez automatických ventilů.
V celém domě topení funguje dobře, pouze v suterénu nehřejou tři radiátory, respektive hřejou jen v horní části tělesa a to dost mizerně. Zavzdušněné nejsou. Přívodní trubka horká, vracečka studená. Jsou to topení, které jsou skoro nejblíže plynovému kotli. Já osobně si to nepamatuji, ale nefungovala prý ani když se topilo v kotli na tuhá paliva. Dva radiátory byly vloni vyměněny za nové a problém je stále stejný. Dneska jsem zkusil uzavřít zbytek radiátorů v domě a tyto tři najednou jely krásně, celé horké.
Poraďte prosím jak tento problém vyřešit!
Děkuji
možná máte špatně nadimenzované trubky. Ona totiž každá trubka, každá odbočka, každé koleno, každý ventil nebo radiátor klade odpor proti proudění a záleží na tom, jak se odpory posčítají. Proud vody si hledá vlastní cestu nejmenšího odporu a může se stát, že do některých radiátorů skoro vůbec neteče. To asi bude váš případ.
Zkuste lehce přiškrtit ventily těch radiátorů, které topí nejlépe.
Souhlas:
Jen bych doplnil : Prověřte zda přívody k těm radiátorům nejsou například při překledutí dveří výše než kotel a radiátory.V tom případě by mohl být zavzdušněn právě tomo úsek rozvodu. Takto vedené trubky by měli mít v nejvyšším místě odvzdušnění, - miro
Ahoj. Dovolil bych si upozornit na to, že výměna obyčejného ventilu za termostatický nepomůže. Nepomůže ani jejich uzavírání nebo otevírání. Každý radiátorový kohout má dvě regulace. Jedna řeší průtok otopné vody v rámci běžného topení a ta druhá slouží k seřízení a vyvážení celého rozvodu systému. U starých kohoutů byvá takový malý šroubek v těle ventilu a když se to umí, dá se povolit a přenastavit průtočný otvor v tom ventilu. U nových ventilů s sundá termohlavice a pak se ukáže uzavírací jehla která vede do tý hlavice a kolem ní je takový chromovaný a očíslovaný kroužek, který se popotáhne a pak se s ním dá pootočit a provést totéž přenastavení. Ne každý projektant topení to dokáže spočítat, ale topenář praktik by to měl zvládnout.
Podle mne může být problém v čerpadle, jaké mé vaše čerpadlo hodnoty? Znalým topenářům to napoví ... Pokud to chápu, tak kotel je v suterénu jako ty radiátory? Když jste měl kotel na pevná paliva, dělalo to samé, nebo ty problematické radiátory hřály normálně? Nedošlo k navýšení vytápěné plochy?
doplněno 20.09.13 08:07:Teď jsem si pořádně přečetl váš původní příspěvek a utvrzuje mne to v tom, že čerpadlo budete mí asi slabé. Zeptejte si spíše na foru -
energoportal.cz/... , kde se tyto a podobné otázky mnohokrát denně rozebírají
Pokud vám, tam někdy a někde cvrliká voda , slyšíte jak protéká - máte to jednoduše a prostě zavzdušněné. Někdy je prostě veliký problém, ten vzduch z trubek dostat, ale měl by jste se obrátit na odborníka, který to vše musí posoudit "na místě činu".
Nejsem sice topenářský odborník, ale dle mého názoru by ex. nádrž měla být natlakovaná na zhruba takový popř.lehce menší tlak, než je tlak vody na budíku. A měl by jste si také provést kontrolu, zda náhodou nemáte v exp. nádrži vodu, což by bylo nepřípustné, smí tam být pouze vzduch ! Tak zkontrolujte čistotu sítka pod čerpadlem, někdy se stane, že je zcela zasviněné...
S tímto návrhem souhlasím na 95%.
Začněte tím, že se kouknete na štelování ventilů. Třeba je někdo ani neseřídil. kdysi tady psal kolega Martin Cakl o vyvážení topné soustavy.
Je to jako potůček vody, když má větší koryto, teče více vody, v menším poteče méně..
Pro tazatele, když jste si ověřil, že zavřením ostatních radiátorů se zvýší plocha odhřátí studených radiátorů, je to důsledek toho, že tam je málo teplé vody.
řeším skoro ten samí problém. A napadlo mne zda to nemůže bejt špatnou expanzní nádobou.? Jak poznám špatnou expanzní nádobu? Příadně nakolik má bejt na fouklá? Ještě k tomu čerpadlu, když běží na jedničku v radiátorech ho skoro neslyšíme (pouze malé bzučení) ale pokud to dám na dvojku už slyším jakotekoucí vodu. A na trojku to je už fakt jak když kape kohoutek do hrnce plné vody. to je normální?
jasný v poho) sice jsem si řikal sakra co jsem udělal...
Jinak k těm hlavicím, ty jsem tady měl taky. Ale musel jsem je vyhodit a to z důvodů přehřívání kotle. Kotel je bez aku. nádoby a jakmile jsem roztopil tak se hlavice uzavřeliy a sklep byl plnej páry.
No zkusím přišktit ventily jinde a uvidíme.
no to už si teď nepamatuji jestli i spodek, ale mám za to že jen vršky jsem měnil. jen pro upřesnění co mám fotit? ten ventil?
Pokud máte kotel na tuhá paliva a nemáte akumulační nádobnu, nesmíte používat termostatické hlavice! Odmontujte je a nechte ventily bez nich.
doplněno 15.10.13 19:01:Jo, vy to tam píšete a já to přehlédl.
mám termohlavice v celém domku a otopnou vodu 90st. je velmi jednoduché říct nesmíte mít hlavice ale mělo by to být nesmíte přehřát kotel, tím že hlavice sundal a nemá je nikde tak si ta voda dělá co chce tím že by mu odstavily topení co jedou nejvýc tak by výc hřály ty co topí méně a kotel by měl stále dostatečné chlazení. nejlepší by bylo samozřejmě vyřešit (sladit) průtoky tak aby topily všechny radiátory stejně.pokud sundal hlavyce nejspíše mu tam sundal ten ladící kus a teoreticky by to vyregulovat proto jsem chtěl vydět fotku
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.