Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spodní část top. tělesa nehřeje

Od: pepula* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den.

Bydlím v panel. domě. V OP (přízemí a krajní byt) o rozměru 4x4,60 m je klasické těleso (33 žeber), které hřeje pouze v horní části (tam je také umístěn měřák). Obrátila jsem se na technika, který má na starosti topení. Tvrdí mi, že je to tak správně, že spodní část má být studená. Já si myslím, že to není v pořádku, domnívám se, že ve vytápěcí soustavě není něco v pořádku (vzduchová bublina?) a že neprávem platím neúměrnou cenu. Pokud se pronásobí zaznamenané dílky spotřeby všemi koeficienty (i koeficientem 0.75 na spodní byt), konečná cena za vytápění je vysoká. Za každý názor a radu velmi děkuji.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

3x

Nejserm znalec přes thermoměřáky, ale pokud je radiátor nahoře znatelně teplejší než dole, tak je problém v cirkulaci topné vody. Příčinou může být špatné odvzdušnění systému, malý výkon oběhového čerpadla, zanesené topení a několik dalších méně pravděpodobných důvodů...

humbucker*
hodnocení

2x

Ahoj. Pan technik je blb. Teplovodní topení pracuje s rozdílem teplot vody ve stoupačce a spátečce. Když neodchází teplá ke a do kotle- k výměníku, je tam něco špatně. Vypadá to na nevyváženost větví. V tý vaší je nejspíš malý tlak pro cirkulaci. Důvodem může být nějaké přiškrcení na trase, zavzdušnění, pomalejší běh čerpadla(dá se přenastavit). Ošahejte si ty trubky co vám lezou ze sklepa do bytu, pokud jsou přístupné. Nebo, jaká je teplota zpátečky co jde od horních sousedů přez váš byt do sklepa. Když bude teplá a vaše je studená, můžete mít u sebe vzduch. A nebo, jde vám hýbat radiátorovým ventilem? Požadujte návštěvu jiného technika, pokud nemáte schopnýho známého.

rnk*

Pokud by "neodcházela voda do kotle" nebyla by horní část radiátoru teplá ale studená.

doplněno 18.09.13 22:37:

A mimochodem, pokud by voda odcházela stejně teplá, jako přišla, žádné teplo by do místnosti nepředala.

Voda se vrací zpátečkou po zchlazení o cca 20°C. Pokud se nyní topí teplotou topné vody 45°C, vratná voda může mít 25 až 30°C a to se člověku jeví jako studené.

humbucker*

Ahoj. Erenko, jsi nepochopil, že u topení, když je alespoň trochu teplý, pořád dochází k nějakému (malému)průtoku a u paneláku se ta voda vrací do vlastní plynové kotelny, nebo do výměníku. A když ta teplá voda má dejme tomu 45 st.C, a protekla by skrz radiátor rychle zase o té samé teplotě 45 st. tak mi chceš tvrdit, že by nepředala žádné teplo do místnosti? To myslíš fakt vážně? Až začneš topit, tak si dej ruku nad radiátor a měl by jsi ucítit jakési sálání teplého vzduchu nad ním. Teplotní spád bývá těch 20 st. A i když ta vracející se voda bude mít těch 25-30 st., určitě se nebude zdát studená. Tělo má přece svých skoro 37 st.. Nebo má někdo na to jiný názor?

pepula*
hodnocení

Díky za Vaše vyjádření. Na zavzdušnění jsem také myslela. Nad námi jsou dva byty nepoužívané, pravděpodobně se zavřenými přívody. To by ale nemělo mít vliv na můj problém. Odvzdušňovací ventily jsou v dalším (4.patře). Majitel tvrdí, že pravidelně odvzdušňuje a že má (a měl i v loňské sezoně) stejný problém. Trubka přicházející k mému tělesu je teplá.Trubka z vyšších pater do sklepa je studená. Radiátorovým ventilem lze hýbat. Spíš bude problém jinde- v prvním vchodě (kde je umístěna plynová kotelna) tvrdí, že mají nastaveny ventily i v největší zimě max.na stupeň 3, já musím ventil vytočit až st.5 na doraz.

Jinak díky všem za reakce na můj dotaz.Pěkný den všem!

naoko

Není .blb. Plná topná sezona ještě nenastala. Až se začne topit naplno, bude mít tazatel radiátory rozpálené od shora dolů. To že v tuhle chvíli jsou v paneláku zpola studené je normální.

humbucker*

Ahoj. Naoko, když jsme před třiceti lety bydleli ve fungl novém 7mi patrovém paneláku, tak se to vyvážení tlaků v soustavě v baráku rozhodně nepovedlo. Tři dolní patra byla přetápěna, dvě normálně a dvě horní špatně. Celou zimu na radiátorech hřálo jen horních 10cm. Teplota v bytě byla kolem 15 st.C. A vlhkost asi 80 proc. Taky jsem zjistil, že ty rozvody tam dělal švára. Jsem klukům nadával, že tam navařili spíš kulatinu než trubky. Humor. A jaký byl závěr v téhle věci? Dokud nevyladili tlaky a průtoky v celém domě, tak se nic i přez různé jiné zásahy nic nezměnilo.

Vady ve vytápění, to není o nějaké plné topné sezoně. Buď se topí a musí to makat, nebo ne a je to studený. Má to být vyladěný nejméně tak, že ta chladnoucí voda je na výstupu z radiátoru. Ale to by se mělo stát při vlastním omezení průtoku kohoutem na vstupu do radiátoru. Když je průtok plný tak by se rozdíl neměl dát skoro poznat na omak rukou. Na 60 st.C už nejde udržet ruka. Teda u normálních lidí.

rnk*
hodnocení

0x

Vzduchová bublina by způsobila, že by byl studený nahoře, dál od ventilu. Radiátor má být dole chladnější než nahoře. To je normální. Nyní se ještě netopí naplno, a tak se vám zdá, že je dole úplně studený. Podstatné je, zda máte teplo v místnosti či nikoliv.

bgmaniac*
hodnocení

0x

Obvykle to bývá způsobeno malou rychlostí cirkulace otopné vody.

hujer123*

Tohle může způsobovat termostatický ventil.

jmhad*
hodnocení

0x

Má praxe s topením,které si dělám sám,souhlasí s "rnk".Když topím málo,mám všechny radiátory od půlky dolů studené.Je to ligické,protože dodané se vyzáří do místnosti,zejména u velkého a tím účinného radiátoru /33 žeber/.A protože zpětná voda do kotle má mít ,k zabránění či snížení jeho vnitřní koroze, minimálně 40 stupňů,je /mám/ za kotlem smyčku,kdy si v těchto případech zpětnou vodu přihřívám.

hodnocení

0x

No to se ztrácí teplo. Kam? No přece do vzduchu místnosti, kterou potřebujete ohřívat. Takže to, že je výměník (radiátor) nahoře teplejší, než dole, je normální. Čím větší výměník, tím větší odběr tepla. Taky nejsem termofyzik, ale tohle si pamatujeu z fyziky základní školy. A ještě si pamatuju, že vzduchová bublina se v kapalině nedrží dole, nýbrž nahoře.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]