Nejste přihlášen/a.
Ahoj kuchtíci a kuchařinky. Začíná podzim a já uvažuji o sušičce na ovoce. Nemám žádnou zkušenost. Zde na poradně jsou příspěvky 2 - 3 roky staré, možná, že jste si někdo zakoupil novější sušičku dnes vyráběnou a mě by se hodily vaše rady, co koupit a čeho se vyvarovat. Heuréku pročítám, ale není nad vaše rady.
A nebo máte x letou sušičku, na kterou nedáte dopustit (pokusila bych se jí sehnat). Ták, teď doufám, že mi pomůžete, díky všem Uška.
Druhým rokem používám sušičku Dörrer (DA 750). Už je pravděpodobně dost stará, dostala jsem ji. Jsem s ní naprosto spokojená, velká výhoda je, že má 6 pater - 4 původní, 2 dokoupená.
Rozhodně bych teď v případě pořizování sušičky uvažovala o takové, u níž se dají patra přikoupit.
doplněno 18.09.13 11:22:Výjimečně se mi stává, že nenaplním 4 patra. Horký vzduch ale musím pouštět do všech. Přidávat patra mohu, ubírat ne. Nevím, jestli jsou sušičky, kde je možné nějak úsporněji sušit minimun ovoce. Třeba u hub by bylo výhodnější na závěr všechno sesypat na jedno plato a (asi) trochu šetřit el. energii.
Dcera koupila sušičku letos, značku nevím, dodám odpoledne, cena cca 3000, 12 pater k tomu je dobré zakoupit plata na drobné ovoce, jedno stojí cca 200 (aspoň 3), suší vypeckované třešně, rybíz černý i červený, meruňky, hrušky, jablka, česnek, cibule a veškerou zeleninu dělá škrabkou na brambory na tenké plátečky a pak usušenou drtí v el. drtiči-vegeta jen přidáte sůl kolik chcete. Např. švestky vypeckované půlky sušila 24h, jablka byla nakrájená na plátky asi půl cm a sušila se 14h. Je to moc práce než se to nachystá, v průběhu sušení musíte plata přerovnávat - měnit ta co byla dole, nahoru a usušeného je trocha. Suší zadarmo, jelikož fotowoltejka vyrábí elektřinu, jinak myslím, že se to vůbec nevyplatí.
doplněno 18.09.13 20:00:Sušička se jmenuje EZIDRY, víc na ni není a papír od ni nemám.
My už mnoho let používáme spokojeně jednoduchou sušičku od Ety, myslím zrovna tuto:
Ale myslím že na výrobci nesejde, tuto koncepci mají všichni, jen u Ety bylo snažší dokoupit další "sušící patra". Nejvíce na tom sušíme houby a na podzim pak křížaly z jablek a hrušek, ale skusili jsme i jahody, vše vpořádku.
Pro Bimbam: když mám míň ovoce nebo je už seschlé, tak klidně sesypu a suším na menším množství plat. Mám sušičku tuším od Ety. Stracena
Ano, já samozřejmě také sesypávám. Ale s méně než 4 patry sušičku nesestavím.
Toto by mohla být dobrá informace pro Ušku, aby hledala značku, kde je možné začít třeba na 10 patrech, pokud je bude mít, ale postupným sesypáváním skončit jen s jedním. Já končím na čtyřech.
Pro Lidku - také se někdy ptám, jestli se mi to vyplatí. Na práci nehledím, hledím na elektriku. Letos jsem první várku rajčat sušila za hodně teplých dnů. Dneska suším zase a už mi to vůbec nevadí, příjemně se mi prohřívá kuchyň.
Čeká mě ještě sušení jablek (snad) a hrušek (určitě). Dostávám je ve větším možství od sousedů. Křížaly jsou pro mě taková pochoutka, že u nich už o nějaké výhodnosti a nevýhodnosti vůbec neuvažuji.
Jejda, to je fofr s odpověďmi. Děkuji všem za rady i těm co ještě poradí. Zatím mám v sušičkách guláš = otáčivé pláty ano/ne, regulace teploty ano/ne, možnost přehazovat pláty?, ventilátor nahoře nebo dole?, . někde dodávají folii na drobné kousky?.. není to tak jednoduché si vybrat.
Jen doplním. Nepotřebuji obr sušičku, stačí obyč 4 5 plat pro mlsné jazýčky, aby spodní plato šlo přehodit nahoru a néé vybírat plody po jednom. Co se týká zda se vyplatí nebo ne, tak si myslím, že 100% ano. Práce se nepočítá, příkon sušičky je kolem 250W, určitě má termostat, tak nejede nonstop, sušení třeba 12 hodin, el. mám za 2,75 Kč = takže el by mě stála 8,- Kč na jednu várku ovoce. A za tuto částku toho moc nekoupím.
Ještě vloni jsem bydlela ve starém domě, kde se touto dobou již topilo, tak jsem ani o sušičce neuvažovala. nyní bydlím v novostavbě, kde ještě netopíme i když ráno u nás mrzlo. Doma máme 22 st, ale sušit ovoce a zeleninu není kde.
Prosím, pište, i co se vám povedlo a co nestojí za námahu. Ď.
Ještě jednou dík všem za nápovědu, vybrala jsem sušičku za 1200,- Kč a toto je můj první výrobek. Placku ze strouhaných jablek ochucenou skořicí a oříškama mi kradli doma pod rukama. Druhá placka je ze starého švestkového kompotu, jen rozmixovaná ponorným mixérem. Placky jdou po usušení natrhat nebo nakrájet na kousky. Na míse je ještě sušený banán, jablka, černý jeřáb a švestky. Cena za elektřinu byla 15,- Kč. Hurá, mám radost. Uška
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.